Kasper Hermans
Kasper Hermans Entertainment 31 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Film Elton John in Rusland zonder seksscènes

Russische bioscoopgangers die naar Rocketman gaan, de biografische film over Elton John, krijgen de seksscènes niet te zien. Ook fragmenten met drugsgebruik komen na bewerking voor de Russische markt niet voor. Filmrecensenten merkten de verschillen met het origineel vrijdag op tijdens een voorvertoning.

Triest

Het distributiebedrijf Central Partnership erkende dat de film is aangepast „om te voldoen aan de wetten van de Russische Federatie”. Details gaf het bedrijf niet. De Russische wet verbiedt sinds enkele jaren „het promoten van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen". De film over de beroemde Britse artiest is geschikt bevonden voor kijkers van 18 jaar en ouder.

Zanger Elton John heeft laten weten niet blij te zijn met de bewerkte versie. „We verwerpen in de sterkst mogelijke bewoordingen de beslissing om toe te geven aan plaatselijke wetten en het censureren van ‘Rocketman’ voor de Russische markt", laten Elton John en de makers van de film weten. De zanger noemt het censuur „een trieste weerspiegeling van de verdeelde wereld waarin we nog steeds leven en hoe het nog steeds zo wreed kan zijn om de liefde tussen twee mensen niet te accepteren".

‘Geen politiek’

Minister van Cultuur Vladimir Medinski stelde dat zijn ministerie in elk geval niets met de censuur te maken heeft. „Dat is een besluit van de distributeur”, zei hij.

Ook een tekst over het verdere leven van Elton John aan het einde van de film is geschrapt. In het origineel vernemen de kijkers dat de zanger uiteindelijk de liefde vond en twee kinderen opvoedt, samen met zijn man David Furnish. In de Russische versie valt alleen te lezen dat hij een non-profitorganisatie oprichtte om aids te bestrijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.