Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 31 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

’IS roept op tot aanslag op Mariah Carey en Tiësto’

Terroristen van Islamitische Staat hebben volgers online opgeroepen tot een aanslag op het concert dat zangeres Mariah Carey donderdagavond in Saudi-Arabië gaat geven. Dat meldt Daily Mail op zijn website. De zangeres treedt op tijdens het concert in Jeddah met onder andere de Nederlandse dj Tiësto.

Volgens Arabische media zou IS het concert, tijdens een groot internationaal golftoernooi, zien als on-islamitisch. Op aan IS-gelieerde websites zouden onder meer foto’s circuleren van een concertposter met daarop de vlag van Islamitische Staat geplakt.

Mensenrechten- en vrouwenorganisaties roepen op om optreden te cancelen

Het concert ligt al sinds de aankondiging onder vuur. Diverse mensenrechten- en vrouwenorganisaties hebben Mariah Carey en Tiësto opgeroepen af te zien van het optreden omdat zij zich, volgens deze critici, lenen voor propaganda van de Saudische overheid. Terwijl kroonprins Mohammed bin Salman probeert toenadering te zoeken tot het Westen, zitten in zijn land honderden activisten en critici achter tralies waar zij volgens Amnesty International structureel worden mishandeld.

Mariah Carey. Foto: ANP

Intimidatietactiek van IS

Volgens terrorisme-expert Teun van Dongen is de oproep een vorm intimidatietcatiek van IS. „Zoals ik het nu lees, zijn de berichten heel recent verspreid. Dat is erg kort dag als je een aanslag wil voorbereiden. Een terrorist moet een doelwit verkennen, een explosief in elkaar zetten", legt Van Dongen uit aan het AD.

Moord Khashoggi

Volgens diverse inlichtingendiensten zit Bin Salman ook achter de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi, wiens lichaam begin oktober in het Saoedische consulaat in Istanbul aan stukken werd gesneden.

De wereldberoemde dj uit Breda heeft zich de afgelopen dagen nog niet geuit over alle kritiek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.