Amarins de Boer
Amarins de Boer Entertainment 4 sep 2018
Leestijd: 5 minuten

Tony Junior: ‘Expeditie was heel intens en heftig’

Complotten, honger, emotie en keiharde strijd. Dat zijn de ingrediënten van Expeditie Robinson. Het 19e seizoen telt maar liefst drie kampen en staat op het punt van beginnen. Metro sprak met drie Expeditieleden.

Nienke Plas, Kamp Zuid

„Heel vet”, vond televisiepresentatrice en YouTuber Nienke Plas (32) het, toen ze werd gevraagd om mee te doen aan Expeditie Robinson. Ze besloot haar volgers te vertellen dat ze tijd nodig had voor haar aankomende theatertour, en dat ze daardoor minder video’s ging maken. Ondertussen werkte ze keihard aan extra video’s zodat haar kanalen in de weken dat ze weg was niet helemaal stil kwamen te liggen.

„Ik kwam vervolgens bekaf aan op het eiland", zegt Nienke lachend. „Waar andere kandidaten zich soms behoorlijk verveelden, vond ik die rust echt heerlijk. In het dagelijks leven ben ik altijd bezig met video’s en Instagramposts maken. Even zonder telefoon was daarom echt heel fijn."

Maar ze vond het soms ook moeilijk. „Ik kon niet even een berichtje sturen naar mijn zoontje van 3. Ik ben wel vaker een paar dagen in het buitenland, maar dit was voor hem en ook voor mij wel lang hoor. Vooral omdat ik ook niet wist hoe hij er instond. Ik dacht: straks denkt hij dat ik niet aan hem denk."

Tony Junior: ‘Expeditie was heel intens en heftig’
YouTuber en presentatrice Nienke Plas (32), Kamp Zuid. Foto: Martijn van Gelder.

Nienke is een van de zeven deelnemers van Kamp Zuid, waar ze vooral de „zorgende rol" op zich neemt. „Ik was steeds bezig met de vraag of we wel voldoende eten hadden. Toen dacht ik: maar thuis ben ik helemaal niet zo’n huismoedertype. Nu denk ik daarom iets eerder dan vijf uur ‘s middags over de vraag wat we die dag gaan eten."

„Doordat je veel vrije tijd hebt, ga je over zulke dingen nadenken", verklaart ze. „Maar het belangrijkste besef is dat ik het leven dat ik nu heb voor geen goud wil missen, hoe druk het ook is."

Tony Junior, Kamp Noord

Intens en heftig. Dat is hoe Tony Junior (28) de expeditie omschrijft. Hij had zich voorgenomen dat als de kans om mee te doen aan Expeditie Robinson zich ooit voor zou doen, hij die met beide handen aan zou pakken.

„En de kans kwam”, lacht de zoon van drummer Toni Peroni. Aan zijn omgeving vertelde de dj dat hij op tournee was in Azië en zijn socialmedia-kanalen werden beheerd door zijn vriendin Maan.  „Het was daardoor heel geloofwaardig dat ik een tijdje weg was.”

Als Tony voor zijn werk in het buitenland zit, heeft hij vanaf dag één last van heimwee. „Die gevoelens heb ik bizar snel en dat maakte deze trip ook heel intens en heftig. Honger vond ik niet zo’n probleem, maar de heimwee was verschrikkelijk. Reken ook maar uit: als ik op een eiland zit in Azië, zonder sociale media, zonder heel veel slaap en met weinig eten. Dan wordt het er niet allemaal niet beter op.”

Tony Junior: ‘Expeditie was heel intens en heftig’
Foto: Martijn van Gelder.

Toch kijkt hij met trots terug op zijn deelname. „Ik heb mijn verstand op – 2 gezet en ben er vol voor gegaan. En ik moet zeggen dat ik vind dat ik het goed gedaan heb.” Hij zwijgt even en zegt dan snel: „Hoe ver ik ook ben gekomen.”

Gwenda Nielen, Kamp Onbekenden

De 38-jarige Gwenda Nielen is een van de zeven Onbekende Nederlanders. Vorig jaar deden er ook al vier onbekende deelnemers mee aan het programma – dit seizoen is er een compleet kamp met onbekenden. Toen Gwenda hoorde dat zij een van de gelukkigen was die mee mocht naar de Filipijnen, was ze door het dolle heen.

„Het is echt geweldig als je dan dat verlossende telefoontje krijgt en hoort dat je erbij zit", vertelt de militair uit Soest. Vorig jaar wilde Gwenda ook al meedoen, maar toen zat ze in het buitenland. „Dit jaar dacht ik: oké, ik ga het gewoon doen.” Ze stuurde impulsief een video in – dat was onderdeel van de selectieprocedure – die flink scoorde. „Toen ben ik doorgegaan met video’s insturen en zo ben ik er eigenlijk ingerold.”

„Ik dacht ook meteen: hoe ga ik dat allemaal regelen”, gaat de majoor verder. Want ja, je zult maar moeten verzwijgen dat je 32 dagen op reis moet, maar niet kunt vertellen dat je meedoet aan Expeditie Robinson. Toch had ze snel een geloofwaardige smoes klaarliggen: ze zei dat ze voor haar werk in het buitenland zat en daardoor ook niet bereikbaar zou zijn.

Tony Junior: ‘Expeditie was heel intens en heftig’
Majoor Gwenda Nielen (38), Kamp Onbekenden. Foto: Martijn van Gelder.

Dankzij haar ervaringen als beroepsmilitair had ze op het eiland veel voordelen, merkte Gwenda al snel. „Ik ben vaker voor een lange tijd weg van huis, dus weet hoe het is om onze twee dochtertjes te moeten missen. Daarnaast heb ik tijdens mijn werk regelmatig fysiek flink moeten afzien. Ik kan wel tegen wat minder slaap en weinig eten. Dus eigenlijk is Expeditie Robinson mij op het lijf geschreven.”

Van tevoren had Gwenda als strategie om niet de leiding te nemen. „Maar dat is niet echt gelukt”, geeft ze lachend toe. „Ik ben daardoor wel mezelf gebleven. Ik ben niet op mijn mondje gevallen en reageer vaak ad rem. Maar ik denk dat dat juist wel leuk is om naar te kijken.”

Expeditie Robinson is vanaf donderdag 20.30 uur te zien op RTL 5.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.