Kasper Hermans
Kasper Hermans Entertainment 10 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Idris Elba als 007? ‘Wil niet dé zwarte Bond worden’

Het is de meeste iconische actieheld zonder superkrachten; James Bond. In de 25 films die er tot dusver verschenen zijn, werd zijn rol altijd vertolkt door een man met een witte huidskleur. Daar zou in de nabije toekomst echter wel eens flink verandering in kunnen komen. Idris Elba staat namelijk hoog op het lijstje om Daniel Craig op te volgen.

Craig vertolkte de rol van Bond in de voorbije vier films. Zijn voorgangers zijn Pierce Brosnan, Timothy Dalton, Roger Moore, Sean Connery en (eenmalig) George Lazenby. Allemaal witte mannen. Elba zou wat dat betreft dus echt voor een trendbreuk zorgen.

Barbara Broccoli – als sinds Goldeneye (1995) producer bij EON Productions van de James Bond-serie – is in ieder geval zeer gecharmeerd van de 45-jarige Brit. Elba is bekend van bijvoorbeeld de series The Wire en Luther en films als The Avengers, de laatste Stak Trek en Thor.

Hermelien Griffel

Uiteraard zorgt dat voor veel discussie op de diverse platforms. Kan je ineens de huidskleur van een iconisch karakter als James Bond compleet veranderen? Je zou zeggen van wel. Eerder werd dat al gedaan met de iets minder iconische Hermelien Griffel uit de Harry Potter-serie, al lagen daar wel een paar dingen iets anders.

Zo kwam de donkere Hermelien (Noma Dumezweni) niet ‘als opvolger’ in de bioscoop in actie, maar op het podium tijdens een theatervoorstelling, die los stond van de filmreeks. Daarbij had Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling die ruimte expres opengelaten voor interpretatie. ,,Bruine ogen, krullend haar en heel slim. Lichte huid, dat heb ik nooit gezegd."

De stamboom van Bond is net wat uitgebreider omschreven. Zo heeft hij een Schotse vader wiens roots van de Bond-familie helemaal terug te leiden zijn tot het halverwege de zestiende eeuw in Engeland. Dat gegeven zou het iets ongeloofwaardiger maken om het personage Bond een donkere huidskleur mee te geven. Toch blijft dat slechts een miniem gegeven binnen het fictieve karakter en is het anders dan wanneer Johan Cruijff gespeeld zou worden door een donkere acteur of Nelson Mandela door een witte.

Dé zwarte James Bond

Elba heeft zelf al eens aangegeven dat hij in ieder geval niet de rol van 007 wil krijgen, omdat er eens een donkere James Bond moeten zijn. ,,Ik wil niet dé zwarte James Bond worden. Sean Connery was niet de Schotse James Bond, Daniel Craig is niet de blauwogige James Bond en dus als ik de rol krijg, wil ik niet de zwarte James Bond worden genoemd. Ik vrees dat veel mensen liever een zwarte James Bond willen, dan dat ze Idris Elba per se als James Bond willen. Dan denk ik: Kom op!"

Dat maakt het ietsje onwaarschijnlijker dat hij de rol ook daadwerkelijk wil vertolken. Want de Afro-Amerikaanse regisseur Antoine Fuqua kondigde de boodschap van Broccoli aan met de tekst. ,,It’s time", waarmee hij de verandering van huidskleur alleen maar benadrukt.

Overigens stelde Elba ook dat wanneer je Bond een tint geeft, dat je hem ook termijn kan laten spelen door een (zwarte) vrouw. Het enige wat je moet doen is het achtergrondverhaal van Bond steeds wat aanpassen. Daarmee geeft hij onbedoeld eigenlijk al aan dat het misschien niet het allerbeste idee is om hem Bond te maken. Je kunt aan het personage blijven sleutelen en uiteindelijk zal Bond steeds verder van de door schrijver Ian Fleming bedachte persoon afstaan. Vanuit dat perspectief is het misschien beter om geld te investeren in een gelijkaardige filmserie met Elba of een donkere collega van hem in de hoofdrol.

Elba, Hardy of Norton?

Voorlopig is in ieder geval Craig nog de geheim agent van dienst. Met hem komt er in ieder geval een nu nog titelloze Bond-film uit eind volgend jaar. Over zijn opvolger wordt er al druk gespeculeerd. Tom Hardy (favoriet van oud-Bond-acteur Pierce Brosnan) is daarbij met James Norton de naam die het vaakst valt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.