Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 8 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Bedrijf Star Wars werkt mee aan musical Sky

Wie vanaf april de 3D-techniek van de musical Sky in Amsterdam bewondert, ziet het werk van een bedrijf dat ook de techniek voor de nieuwe Star Wars-film levert.

Sky gaat op 3 april in Theater Amsterdam in première en is de opvolger van de megatoneelproductie Anne (Frank, red.). Mega moet ook Sky weer worden. Daarom is een 3D-vorm bedacht die op musicalgebied qua grootte en techniek niet eerder in de wereld te zien was. Meidengroep K3 speelde in 2011 al wel in een 3D-musical, Alice in Wonderland. Dat was razendknap, maar iets eenvoudiger.

3D-droom

Theaterproducent Imagine Nation, van Robin de Levita die de draaischijf van Soldaat van Oranje bedacht, vond in het Poolse bedrijf Platige Images uit Warschau een partner om de 3D-droom te laten uitkomen. Tijdens een perslunch maakte regisseur Bobby Boermans maandag bekend dat hij één keer per week op het vliegtuig naar Polen stapt. Daar volgt hij de voortgang van wat straks een adembenemende voorstelling moet worden.

De Polen zijn bepaald geen 3D-amateurs. Als volgende week wereldwijd de film Star Wars: The Force Awakens in de bios te zien is, kun je je vergapen aan wat Platige Images heeft gemaakt.

Bobby Boermans is tv- en filmregisseur (Nieuwe Buren, APP) en maakt zijn debuut op musicalgebied. De 34-jarige geeft toe dat hij enkele slapeloze nachten heeft gehad. „Dan gaat het vooral om de vormgeving waarmee ik nu met de Polen werk. 3D wordt geweldig, maar het moet wel ergens op slaan natuurlijk.”

Sky bevat voor ongeveer de helft nummers van Marco Borsato, geschreven door John Ewbank en vooral te horen op het album Zien. Zo wordt Afscheid Nemen Bestaat Niet (clip hierboven) bijvoorbeeld een prominente song. Ewbank is ook verantwoordelijk voor het nieuwe werk dat in de musical te horen is. Het onafscheidelijke duo is bij zo veel mogelijk audities aanwezig. Borsato en Ewbank zijn in een voor hen nieuw theaterwereldje beland en, zo meldden zij dinsdag, vinden dat nogal een spannende en uitdagende gelegenheid.

Tienerproblemen

De musical vertelt het verhaal van Sky, een meisje van 16 dat wordt geconfronteerd met de complexe problematiek van een tiener. In een droomwereld krijgt ze kans af te rekenen met de dilemma’s uit het dagelijks leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.