Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 1 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Soldaat van Oranje, ooit een slordige maquette

Soldaat van Oranje de Musical vierde dit weekend het 5-jarig bestaan, 1673 uitverkochte voorstellingen en ruim 1,8 miljoen bezoekers. Metro volgt de voorstelling al van twee jaar daarvoor. Hoe dat ging?

Het moet in 2008 zijn geweest toen de eerste pr-dame van Soldaat van Oranje, mijn buurvrouw Leonie Kruisinga, vroeg of ik naar een mogelijk interessant idee wilde luisteren. In een kantoor bij het Olympisch Stadion sprak ik een enthousiaste beginnend theaterproducent, Fred Boot.

Grootheidswaanzin

Zijn idee, op dat moment al meer dan tien jaar oud, illustreerde hij met een maquette. Het ding was in mijn beleving een nogal onhandig in elkaar geplakt gevalletje van karton. Een gevalletje grootheidswaanzin ook, vond ik dan.

Fred niet, die ging vol voor de grootste musical ooit in ons land gemaakt op een niet alledaagse plek: een hangaar op voormalig vliegveld Valkenburg bij Katwijk. Daarin zou een tribune worden geplaatst die langs de decors zou draaien, een vondst van Robin de Levita. Ik ging naar huis en dacht ‘die Boot is gek’.

Faliekante flop?

Naarmate het jaar vorderde kreeg de musical vorm en bleek dat Boot lang niet gek was. Tot op de dag van de première op 30 oktober 2010 had ik wel – en met mij velen – het gevoel dat de productie een faliekant flop zou kunnen worden. Ik kende de financiële dekking die Fred Boot netjes geregeld had nog niet: maar hoeveel mensen zouden de moeite nemen naar vliegveld Valkenburg af te reizen?

Op 30 oktober 2010 gaf ik onder mijn recensie een plus achter vijf sterren, mijn beste beoordeling ooit. Sinds ik alle musicals zie wordt me vaak gevraagd welke nou eigenlijk de beste is. Dan zeg ik: Les Misérables. Soldaat van Oranje is namelijk een totaalbeleving, zeker door die draaiende tribune. Zo’n vondst, ooit begonnen als dat onhandig in elkaar geplakte gevalletje van karton, was en is nergens anders ter wereld te zien. Vandaar het plusje achter de vijf sterren. Bijna 1,8 miljoen mensen hebben de voorstelling tot nu toe gezien, 15 miljoen Nederlanders hebben die kans nog.

Erik Jonk, verslaggever entertainment

https://twitter.com/PiekvdKaaden/status/660399449882173440

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.