Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 20 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Fatal Attraction: Loes Haverkort in topvorm

Recensie: Fatal Attraction. * Producent: DommelGraaf & Cornelissen. * Genre: toneeldrama. * Gezien: Première, maandag 19 oktober, DeLaMar Theater Amsterdam. * Beoordeling: 3,5 uit 5.

Twee acteurs herenigd en als personages na afloop van de voorstelling verder van elkaar weg dan ooit. We hebben het over Matteo van der Grijn en Loes Haverkort, de eerste hoofdrolspelers van de succesmusical Soldaat van Oranje. Nu staan zij samen in Fatal Attraction op het toneel, het verhaal waarin een slippertje van twee nachten fatale gevolgen heeft.

Lust en wraak

Fatal Attraction werd beroemd als film uit 1987. De rolprent over lust, obsessie en wraak was een pareltje met Michael Douglas en Glenn Close, goed voor zes Oscarnominaties. Op West End in Londen werd de theaterversie afgemaakt, waarbij de recensenten vooral de vergelijking met de film maakten en de hoeveelheid personages storend vonden.

Dat eerste: waarom zou je een toneelvoorstelling vergelijken met een film uit de tijd dat Nederland zelfs nog geen Europees voetbalkampioen was geweest? Het aantal personages, daar is door vertaler en bewerker Louis van Beek en regisseur Paula Bangels in elk geval aan gedacht. Er zijn er nog maar vijf.

Matteo van de Grijn en Loes Haverkort hebben het grootste aandeel als advocaat Daan en Alex, de vrouw waarmee hij ondanks zijn gelukkige gezinsleven vreemdgaat. Sytske van der Ster is Daans vrouw Elisa en acteert sterk als altijd. Daans vriend Jimmy is een dankbaar personage van Kevin Hassing: droogkomisch en qua dancemoves mag Hassing helemaal los. Tot slot is daar Marian Mudder. Haar aandeel is zo klein, dat ze het ongeveer net zo druk heeft als in Expeditie Robinson op tv momenteel, maar haar korte momenten pakt ze goed.

Spiedende ogen

In een decor van megagrote pallets, waarop de spiedende ogen van Loes Haverkort zichtbaar zijn, ontvouwt zich het bizarre spel tussen Van der Grijn en Haverkort. Daan verandert van prima familieman in een radeloze gast met moordgevoelens. De bloedmooie en welbespraakte Alex blijkt niets meer dan een obsessieve gek die 24 uur per dag contact zoekt via welk kanaal dan ook en zelfs een konijn kookt (een befaamde scène uit de film).

https://twitter.com/reneevanwegberg/status/656224016135540736

Matteo van der Grijn is met zijn prachtige stem goed in vorm, al groeit zijn niveau tijdens de première wel. Bij het slot is hij geweldig. Loes Haverkort is dat de hele voorstelling. Ze speelt daarbij met haar voet deels in het gips (pees gescheurd). Haverkort krijgt de zaal ruim anderhalf uur lang muisstil, ze is om bang van te worden. Wie zin heeft in iets spannends, heeft een goede avond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.