Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 4 minuten

Ramsey Nasr: Overspel nu al op NPO Plus best eng

De bejubelde serie Overspel is donderdag na twee jaar wachten terug op de buis. Ramsey Nasr is er met veel plezier weer bij, maar huivert wat bij het idee dat de nieuwe reeks al via NPO Plus te zien is.

,,Ik vond het wel goed, prima gemonteerd ook", zegt Ramsey Nasr (41) na een viewing ‘Overspel seizoen 3’ voor pers en acteurs in het Ketelhuis in Amsterdam. Op dat moment weet hij nog niet dat zijn spel van de nog uit te zenden psychologische thrillerserie zal worden beloond met een nominatie voor een Gouden Kalf (beste acteur). ,,Toen het af was dacht ik: ik zou nog wel verder willen kijken. Het was ook nieuw voor me, want ik vergeet altijd wat we allemaal gedaan hebben."

Liefde en vreemdgaan

Verder kijken wilden veel meer thrillerliefhebbers in het land, maar hebben twee jaar op de BNN-VARA-reeks moeten wachten. Overspel is populair en is vanaf donderdag prime time op NPO 1 gepland. De serie draait in een notendop om liefde en vreemdgaan, ondernemer Huub Couwenberg (Kees Prins) die chanteert en bedriegt en iedereen in zijn omgeving die er op wat voor spannende manier dan ook mee te maken krijgt. Het publiek genoot in 2011 en 2013 en seizoen 1 leverde een Gouden Kalf op voor beste Nederlandse dramaserie.

Lees ook: Opvallende zaken uit het tv-najaar 2015.

Nasr, naast acteur vooral schrijver (Dichter des Vaderlands 2013), snapt dat dat publiek na de eerste seizoenen iets goeds verwacht: ,,Ja, ik ben benieuwd. We moeten voldoen aan een verwachting." Aan zijn bepaald niet stralende personage als Pepijn van Erkel zal het niet liggen. Nasr speelt de verschrikkelijke man waarmee je het toch te doen krijgt met verve. Van Erkel verloor zijn vrouw Iris (Sylvia Hoeks) na overspel in seizoen 1, deed hopeloze pogingen om haar terug te krijgen en is van een topfunctie als officier van justitie afgegleden naar ‘een geestdodend lulbaantje als telefonist in een callcentre’.

Nasr over Pepijn: ,,Een sympathieke lul die alles kwijt is. Aan het einde van vorig seizoen wilde hij Willem Steenhouwer (Fedja van Huêt, red.) die er met Iris vandoor ging laten doodschieten. Dat is niet gelukt. En tja, hij wil nog altijd Iris terug. Omdat hij informatie heeft achtergehouden had ‘ik’ eigenlijk in de bak moeten zitten."

Uit de mouw

Eén van de grote krachten van Overspel is scenarioschrijver Frank Ketelaar. ,,Alsof hij het zo uit zijn mouw schudt, maar geloof me, hij werkt er keihard voor." Stukken schrijven zou Ramsey Nasr zelf dolgraag doen, maar hij twijfelt of hij dat kan. ,,Een verhaal verzinnen lukt wel, maar dan.. Ik zou moeten samenwerken met iemand, plannen in die richting heb ik echter niet. Een toneelstuk zou bij mij meer voor de hand liggen. Als ik een idee heb denk ik vervolgens ‘dit kan alleen maar een roman worden’ of ‘dit kan alleen maar een gedicht zijn’. De gedachte ‘dit is een tv-serie of een film’ heb ik nog nooit gehad."

Buiten Ketelaar en diens mooie script houdt Nasr het simpel wat de kracht van Overspel betreft: ,,Goede regie, goed camerawerk, goede acteurs. Alle departementen zijn totaal op elkaar in gespeeld, we zijn een geoliede machine. Als ik dan toch even een statement mag maken: er is geld om dit te kunnen maken. Geld zorgt voor kwaliteit. Naar de series Penoza en Overspel gaat in Nederland het meeste geld en dat zie je dus ook. Zonder geld is er geen tijd om het script écht goed te krijgen en om extra te repeteren. Voor een serie als Overspel maakt een Fedja van Huêt zich vrij."

Al te zien

Bijzonder in serieland is dat Overspel 3 vorige week tegen betaling al in z’n geheel op NPO Plus te zien was. Nasr twijfelt over het initiatief. ,,Ik loop daar niet zo warm voor. Ik snap het hoor in deze tijd, maar ik vind het een heel groot risico. Een enthousiaste tweet over het verhaal is zo geplaatst. Miljoen kijkers wachten een week in spanning af wat er nu weer gaat gebeuren. Ik vertrouw er maar op dat de mensen die eerder keken hun mond houden."

Lees ook: Rotterdamse dichteres Anne Vegter neemt stokje Ramsey Nasr over.

Overspel, vanaf donderdag 10 september om 20.30 uur op NPO 1.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.