Showbizz

Kuipers in het theater

André Kuipers: van raket naar volle theaters

André Kuipers: Ruimtevaart maakt onderdeel uit van ons leven. / Walter Kallenbach

Foto van 'Erik Jonk'

14 SEP 2015

Astronaut André Kuipers trekt met zijn verhalen een jaar lang de theaters langs. Zijn bejubelde college brengt hem zondag zelfs in Carré. Hij zal er vertellen dat leven op 100 miljard planeten best waarschijnlijk is.

Koninklijk Theater

,,Zó, hier is het mooi rood en zwart zeg.” Mooie constatering van André Kuipers, onze laatste astronaut in de ruimte, als je weet dat hij 204 dagen lang ver boven de aarde het heelal heeft kunnen bekijken. Kuipers zegt het in de artiestenruimte van de Rijswijkse Schouwburg. Ondanks dat het KNMI voor Zuid-Holland vandaag code oranje voor storm en bliksem heeft afgegeven, zal hij een theatercollege geven voor 700 bezette stoelen. Een jaar lang heeft Kuipers de ruimte ingeruild voor volle theaters. Komende zondag brengt zijn voorstelling hem zelfs in Koninklijk Theater Carré, waar Claudia de Breij een gastrol zal spelen en vier gelukkigen in de zaal met Kuipers mogen sterren kijken vanaf het Carrébalkon.

Kuipers is totaal relaxed, een uurtje voordat hij de uitverkochte Rijswijkse zaal betreedt. ,,De techniek is getest en dan weet ik dat het goed komt.” Hij vertelt nu eenmaal graag over de ruimtevaart. ,,Als astronaut dien je ook ambassadeur van die ruimtevaart te zijn, dus veel lezingen gaf ik al. Dat was altijd voor besloten groepen, dus dan moest je bijvoorbeeld bij de brandweer of de douane horen om te kunnen luisteren. Mensen vroegen me wanneer ze ook bij een lezing konden zijn en zo is het idee voor een theatercollege ontstaan. Ik vond dat eerst maar gek, want ik ga niet dansen of zingen ofzo."

Vonk en DWDD

,,Ondertussen zag ik ook de interesse voor wetenschap, als het op een leuke manier gebracht wordt. Kijk naar Freek Vonk, kijk naar colleges van De Wereld Draait Door. Mijn eerste twintig optredens raakten uitverkocht, dus nu is er een grote tournee met negentig voorstellingen. Ik hoop duidelijk te maken dat techniek en wetenschap iets leuks is door te vertellen over ons werk in de ruimte, maar ook dat de aarde mooi en tegelijkertijd kwetsbaar is. Dat lukt, ik zie mensen van 8 tot 80 in de zaal, van kinderen, punkers tot ingenieurs.”

‘André Kuipers, een unieke inkijk in het leven van een astronaut’, dat is de naam van deze ruimteles. Les geeft hij ook voor groep 7 op basisscholen. In samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt hij kinderen in een Collegetour warm voor ruimtevaart en techniek. Waarom eigenlijk, als de gemiddelde mens bijna 0 procent kans heeft om ooit in een raket te zitten? Dat ziet de verslaggever fout.

Voor iedereen

,,Omdat iedereen de ruimtevaart gebruikt. Mensen moeten beseffen dat het een onderdeel van ons leven is. Je gebruikt ruimtevaart met je navigatie in de auto, als je iemand belt in Amerika en als je het weerbericht op tv kijkt. Bovendien wordt ruimtevaart gebruikt voor aardobservatie en kan luchtvervuiling, ontbossing, dijkbewaking en de opwarming van het klimaat worden gezien. Nederland is daar door instanties als het KNMI en TNO erg goed in."

Tekort aan technici

,,Het is daarom jammer dat het onderwijs nog te weinig duidelijk maakt hoe belangrijk wetenschap en techniek zijn en er een tekort aan technici is. Een smartphone wordt al als gewoon beschouwd, maar er zijn mensen die dat hebben bedacht, gebouwd en getest. Techniek en wetenschap zijn saai en voor nerds, dat wordt nog vaak gedacht. Het is juist spannend, er is toekomst in en het is goed voor jou en de maatschappij.”

Terug naar Carré. ,,Ja mooi, ik ben toch een geboren en getogen Amsterdammer. Ik heb er één keer eerder op het toneel gestaan, om een Televizier Ring aan Ali B uit te reiken, haha. Ik word er niet zenuwachtig van hoor. Of ik nou voor twee of tienduizend mensen praat, ik doe het even graag. Magisch is Carré wel, dat geef ik toe, maar bij elk theater vind ik het nog bijzonder dat mijn poster op het raam hangt."

Boeiend en nuttig

,,Ik ben een arts van origine. Dat word je omdat je het zelf boeiend vindt en je nuttig kunt zijn. Een arts is totaal niet bezig met op een podium staan, daar doe je het niet voor. Carré had ik toen nooit kunnen bedenken, net als mijn ambassadeurschap voor het Wereld Natuur Fonds of dat de live-uitzending van mijn landing het best bekeken tv-programma van 2012 werd. Of dat ik de Top 2000 op de radio ooit vanuit de ruimte zou mogen openen. Fantastisch, want daar ben ik fan van.”

Maakt Kuipers eigenlijk nog eens kans op een ritje ruimte? ,,Poeh… Het zou kunnen, maar ik ga met pensioen op mijn zestigste en er zijn nog landen binnen de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) die nog nooit een astronaut naar boven hebben gehad. ESA heeft recht op één vlucht per jaar. De kans dat ze mij nog een keer vragen, acht ik politiek gezien erg klein. Maar als het gebeurt, nee, dan ik dat niet weigeren.”

De show

,,Ik neem jullie mee op reis naar het heelal, best een rare plek. We horen er als mensen helemaal niet thuis, net als onder water. Maar wetenschap is de reden om toch die ruimte in te gaan”, zegt André Kuipers aan het begin van zijn theatercollege. Het tekent meteen de 2 uur en 45 minuten durende avond. Niks geen moeilijke ruimtevaarttaal, maar juist toegankelijke en vaak vermakelijke kost voorzien van talloze foto’s en video’s. Dromers, denkers, doeners en durfals heb je nodig om met 28.000 kilometer per uur in een 80 bij 100 meter groot ruimtestation ISS (,,niet zo’n handige naam tegenwoordig”) rond de aarde te vliegen."

Met die snelheid kreeg Kuipers toch de boot naar Texel op de foto en zag hij dat het kassengebied in het Westland het felst verlichte stukje wereld is. Zestien keer per dag zag hij de zon op en onder gaan en boven en onder bestaat in het heelal niet. Wie zulke feitjes reuze-interessant vindt: ga vooral naar Kuipers’ college. Vragen stellen is na afloop toegestaan, net als vragen om een handtekening. Oh ja, onze ruimteheld vertelt ook waarom hij eelt óp zijn voeten had in plaats van eronder, toen hij op aarde terugkeerde; hoe een tochtje dampkring gaat bij 2000 graden Celsius en waarom hij het waarschijnlijk acht dat er meer leven in het heelal is dan mens, dier en plant. Hij schat op zo’n 100 miljard planeten…

De lange tournee duurt tot en met 4 april 2016. De show in Carré begint zondag om 14.00 uur. Info: www.andrekuipers.com.

Paspoort

* André Kuipers (56) werd geboren in Amsterdam, heeft drie dochters en een zoon.

* Hij studeerde geneeskunde (Uva) en onderzocht desoriëntatie bij jachtvliegers.

* Sinds 1999 maakt hij deel uit van het Europese astronautenteam (Europese Ruimtevaartorganisatie ESA).

* Kuipers is de derde Nederlander in de ruimte.

* Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels (beiden in 1985) gingen hem voor.

* Zijn eerste ruimtereis van 11 dagen begon op 19 april 2004 (Delta-Missie).

* Kuipers vertrok vanuit Kazachstan naar het internationale ruimtestation ISS.

* De tweede reis begon op 21 december 2011.

* Deze vlucht duurde 193 dagen.

Lees ook: André Kuipers schrijft Sinterklaasboek.


Gwyneth Paltrow grapt: Ik bedacht vaginakaars tijdens trip

Gwyneth Paltrow grapt: Ik bedacht vaginakaars tijdens trip

Gwyneth Paltrow grapt: Ik bedacht vaginakaars tijdens trip / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een paar weken terug kwam het opmerkelijke nieuws over actrice Gwyneth Paltrow die een wel heel bijzonder ruikende kaars op de markt had gebracht. Hij rook namelijk naar haar vagina. Waarom Gwyneth, waarom?

In de Late Show with Seth Meyers grapt Paltrow dat ze op het moment van bedenken aan de drugs zat, en dat zou wel wat verklaren.

Uitverkocht


Gillen om musical-nominaties, wie gaan winnen?

Gillen om musical-nominaties, wie gaan winnen?

Albert van der Linde maakt als producent kans op de award Beste Musical. / Remko de Waal | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

22 JAN 2020

De ‘Nederlandse musicalwereld’ staat woensdagavond in het teken van de Musical Awards. Metro sprak met twee verrassingen onder de genomineerden.

Gerrie van der Klei, Ellen Evers, Ellen Pieters, Renée van Wegberg, René van Kooten en (pas voor het eerst genomineerd) Vajèn van den Bosch: het zijn grote musicalnamen die je verwacht als het aankomt op kanshebbers voor de jaarlijkse Musical Awards. Woensdagavond zitten tientallen acteurs, regisseurs en andere creatives al dan niet met zwetende handjes – maar zeker in galakleding -  klaar in het RAI Theater in Amsterdam. De musicals Anastasia en Kinky Boots (beiden tien nominaties) maken het meest kans op een prijzenregen, Lazarus en Fun Home volgen met negen.

De Wereld Draait Door


Netflix-serie Ares: huiveren in Amsterdam
Likeability of3

Netflix-serie Ares: huiveren in Amsterdam

Het Rijksmuseum speelt een prominente rol. / Foto's: Pim Hendriksen | Netflix

Foto van 'Erik Jonk'

21 JAN 2020

Amsterdam staat in the picture door de eerste Nederlandse Netflixserie Ares. De acteurs dachten er niet te veel over na. „Maar wat vet.”

158 miljoen potentiële kijkers konden het afgelopen weekend afstemmen op en gruwelen om de eerste totaal Nederlandse serie op Netflix, Ares. Met deze 8-delige psychologische horrorserie wordt Amsterdam met bepalende filmlocaties als het Rijksmuseum en het Tropenmuseum behoorlijk op de kaart gezet. Natuurlijk was er al het wereldwijde succes Undercover, over drugsbaron Ferry Bouman (Frank Lammers), maar die is gezamenlijk met de Belgen gedraaid.

Duistere sets


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nikkie Tutorials schuift aan bij Ellen DeGeneres

Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 JAN 2020

Vorige week haalde YouTuber Nikkie de Jager het wereldnieuws. Deze week schuift NikkieTutorials aan bij niemand minder dan Ellen DeGeneres.

De visagiste maakte vorige week in een video op haar eigen YouTube-kanaal bekend dat ze transgender is. Het filmpje is inmiddels door meer dan 31 miljoen mensen bekeken en werd vaker aangeklikt dan bijvoorbeeld de video's waarin de internetster de make-up van Kim Kardashian en Jessie J doet.


Sex Education's acteur Ncuti Gatwa: Ik was dakloos

Ncuti Gatwa bij de wereldpremière van het tweede seizoen van Sex Education. / EPA

Foto van 'Daisy Heyer'

19 JAN 2020

Het leven van Hollywood-sterren lijkt altijd zo glamorous, maar ook die mensen hebben soms een zeer heftige achtergrond: zo ook Sex Education-ster Ncuti Gatwa. Hij heeft onthuld dat hij voor zijn doorbaak in de Netflix-show dakloos was. 

Gatwa, die Eric Effiong speelt in de show, vertelt in een openhartig interview in The Big Issue dat hij tientallen tijdelijke baantjes had om zichzelf te kunnen onderhouden nadat hij vanuit Schotland naar Londen verhuisde.

„Ik kom uit Schotland en verhuisde naar Londen toen ik 21 was", legt hij uit. „Ik was constant aan het werk als acteur; en op best wel goede plaatsen. Zo werkte ik een jaar in het Globe Theater en deed ik veel werk bij Kneehigh, een theatergezelschap. Toch moet je jezelf kunnen voeden. Je moét werk hebben om de huur, rekeningen, reizen en het auditeren (waar je veel dagen vrij voor moet hebben) te kunnen bekostigen. Ik kon het financieel allemaal niet bolwerken."


Nieuwe muziek Adele komt 'sneller dan verwacht'

Nieuwe muziek Adele komt 'sneller dan verwacht'

De 31-jarige zangeres komt dit jaar met nieuwe muziek, haar vierde studioalbum. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 JAN 2020

Goed nieuws voor fans van Adele! De 31-jarige zangeres komt dit jaar met nieuwe muziek, haar vierde studioalbum. En dat zou wel eens eerder kunnen zijn dan verwacht, liet haar manager doorschemeren.

Adele bracht in 2015 voor het laatst een album uit. 25 was de opvolger van de platen 21 (uit 2011) en 19 (uit 2008). Een nieuwe plaat volgt in 2020 en „hoe sneller hoe beter", zegt Adele's manager, Jonathan Dickins, in het tijdschrift Music Week.

Speculaties


Yes! Frans Bauer en Donnie brengen single uit

Het nu al legendarische duo Frans Bauer/Stack Sjouer en Donnie / Top Notch

Foto van 'Metro'

17 JAN 2020

De hele muziekindustrie mag dan in Groningen zitten voor Eurosonic/Noorderslag, het beste van 2020 op muziekgebied staat gewoon online. Frans Bauer en Donnie hebben namelijk de single Geen Centen Maar Spullen gereleased.

De twee Nederlandse muziekiconen sloegen de handen ineen voor deze langverwachte single. Daar hoort natuurlijk ook een clip bij. Hierin zijn de twee mannen te zien op een oerhollandse markt waar een vorkje kibbeling wordt geprikt bij de visboer, een bloemetje wordt gekocht en ook de snoepkraam krijgt een glansrol.


Eminem brengt onverwacht nieuw album uit

Eminem tijdens een optreden in 2018 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 JAN 2020

Eminem weet op deze heugelijke dag zijn fans flink te verrassen: er is vanaf vandaag namelijk nieuwe muziek van de rapper te horen.

Dat the Real Slim Shady flink wat tijd spendeerde in de studio, was al wel bekend. Wanneer er nieuwe muziek te horen zou zijn voor het grote publiek, was echter nog even geheim. Tot nu. Vandaag ligt Music to be Murdered By ineens in de platenzaken én is het album natuurlijk te vinden op de bekende streamingsdiensten.

Verrassing


'Monica' uit Friends test welk personage ze écht is

Courtney Cox (links) met Friends-medespelers Lisa Kudrow (midden) en Jennifer Aniston (rechts) / ANP

Foto van 'Metro'

15 JAN 2020

Stiekem hebben we allemaal de quiz 'Welk Friends-personage ben jij' wel eens gedaan. En natuurlijk deed je 'm opnieuw toen bleek dat je Ross Geller was. Maar naast gewone stervelingen doen ook Friends-acteurs de quiz.

Er is nu een nieuwe 'test' om te checken op welk Friends-personage je lijkt. Op Instagram is een nieuwe filter die laat zien wie jij bent. Ook Courtney Cox besloot zich te wagen aan de befaamde filter.

Courtney vs. Monica


Cardi B wil de politiek in
Likeability of3

Cardi B wil de politiek in

Cardi B wil de politiek in. / EPA

Foto van 'Metro'

14 JAN 2020

Cardi B, bekend als rapper, songwriter en actrice wil de politiek in. Dat liet de popster gister weten in een tweet.

Dat de talentvolle rapper van vele markten thuis is weten velen van ons inmiddels wel. Maar een carrière in de politiek lijkt toch iets te veel van het goede. Volgens Cardi B heeft ze daar slechts een aantal jaar aan opleiding voor nodig om de boel onder de knie te krijgen.

Op twitter zegt ze: „Ik denk dat ik politicus wil worden. Ik hou echt van de regering, zelfs als ik het niet met ze eens ben."


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dit zijn de oscarnominaties van 2019

Dit zijn de Oscarnominaties van 2019

Voorbereidingen op de rode loper. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

13 JAN 2020

Joker is de grote winnaar bij het uitdelen van de nominaties voor de Oscars, de belangrijkste filmprijzen ter wereld. De duistere film kreeg elf nominaties en maakt onder meer kans in de belangrijke categorieën beste film, hoofdrolspeler (Joaquin Phoenix) en regisseur (Todd Philips).

Meerdere films ontvingen tien nominaties, zoals het oorlogsepos 1917 van Sam Mendes, Once Upon a Time in Hollywood van Quentin Tarantino en Netflix-film The Irishman van Martin Scorsese. Zij zijn alle drie genomineerd voor beste film en beste regie. 1917 kreeg daarnaast nominaties in vooral technische categorieën, zoals camerawerk. Cameraman Roger Deakins draaide de film in minutenlange shots.

Netflix


Na een week: Jinek op punten (nog even) Op1

Na een week: Jinek op punten (nog even) Op1

Eva Jinek. / William Rutten

Foto van 'Erik Jonk'

13 JAN 2020

De talkshowoorlog tussen NPO (Op1) en RTL (Jinek) is een week onderweg. De kijkcijfers ontlopen elkaar nauwelijks, dus oorlog kan vrede worden. Niks mis mee. Na een week kijken concludeert Metro: Jinek wint (nog) op punten.

Het enige verschil bij Jinek 2020? Je drukt op je afstandsbediening 4 in, in plaats van 1 en ziet een nieuwe studio. Eva Jinek doet bij RTL 4 dat wat ze deed op NPO 1 en minstens net zo goed. Een dag eerder beginnen dan het nieuwe Op1, op vrijdag achter The Voice of Holland, was een commercieel slimmigheidje. Verder verloor Jinek het qua kijkcijfers alle dagen zonder The Voice van Op1, zij het nipt. Nederland was blijkbaar benieuwd naar dat waar de NPO mee kwam (vijf nieuwe koppels).

Scherp als vanouds


Molloten staan te popelen

Molloten staan te popelen

De deelnemers aan Wie is de Mol? met in het midden presentator Rik van de Westelaken. / AVROTROS

Foto van 'Erik Jonk'

11 JAN 2020

De ware Wie Is De Mol?-fan – Molloot genoemd - staat werkelijk te popelen in afwachting van de start van het twintigste seizoen zaterdagavond.

„Inmiddels wel ja”, geeft zo’n Molloot, Tom Beekhuis (27) uit Utrecht, volmondig toe. De online marketeer van voetbalclub FC Utrecht is de drijvende kracht achter WieisdeMolHints.nl (ook Facebook) waarop hij alle hints en aanwijzingen die hij en andere Molloten vinden, verzamelt en bespreekt.

Erin verdwalen


Snelle komt met nieuwe track tegen appen op de fiets
Likeability of5

Snelle's track tegen fiets-appen

Rapper Snelle komt met een heftige videoclip om jongeren bewust te maken van de gevaren van telefoongebruik op de fiets. /ANP

Foto van 'Metro'

10 JAN 2020

Ondanks dat het verboden is om te appen en te fietsen tegelijk, gebruiken steeds meer jongeren hun telefoon tijdens het fietsen. Rapper Snelle komt daarom met een heftige videoclip om jongeren bewust te maken van de gevaren.

Ruim driekwart van de jongeren tussen de 15 en 17 jaar geeft aan hun telefoon wel eens te gebruiken tijdens het fietsen. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in opdracht van Interpolis. Rapper Snelle grijpt daarom in en wil met zijn nieuwe track ‘Smoorverliefd’ jongeren laten zien hoe gevaarlijk het eigenlijk is om te appen op de fiets.

Clip


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Heimwee naar Wie is de Mol?

Marlijn en Rop: heimwee naar Wie is de Mol?

Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen voor 'MolTalk-café' Vondel CS in Amsterdam. / Foto's: AVROTROS

Foto van 'Erik Jonk'

10 JAN 2020

Het nieuwe presentatiekoppel van MolTalk is dolgelukkig. „Na het meedoen had ik echt een beetje liefdesverdriet.”

Na drie seizoenen Margriet van der Linden en Chris Zegers als presentatieduo van MolTalk, hebben Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen het stokje overgenomen. Zaterdag trapten zij af met een introductie van de tien kandidaten in China en een quiz met oud-deelnemers. Zaterdag 11 januari verzorgen de twee de nababbel van het twintigste seizoen van Wie is de Mol? voor het eerst live. Metro bespreekt het avontuur met de nieuwkomers, die als tv-gezichten vooral bekend werden in Danni Lowinski (Weerdenburg) en De Luizenmoeder. Beiden deden ook aan Wie is de Mol? mee. Marlijn Weerdenburg in 2015 in Sri Lanka, toen voorgangster Margriet van der Linden de Mol was en de actrice / zangeres het in de finale met één antwoord verschil moest afleggen tegen winnaar Rik van de Westelaken (ja, de huidige presentator). Rop Verheijen in 2016 in de Dominicaanse Republiek, toen Klaas van Kruistum de Mol bleek en de acteur het speelveld als zesde moest verlaten.

Het telefoontje…


Laatste aflevering Modern Family in april te zien

Laatste aflevering Modern Family in april te zien

Laatste aflevering Modern Family in april te zien / ANP

Foto van 'Metro'

8 JAN 2020

In april komt er een einde aan Modern Family. Dan wordt de laatste aflevering van het elfde - en tevens laatste - seizoen uitgezonden. 

In 2019 maakte zender ABC al bekend dat het elfde seizoen van de hitserie ook gelijk de laatste zou worden. Nu is de datum van de laatste aflevering bekendgemaakt.


Fien Vermeulen en Igmar Felicia uit elkaar

Fien Vermeulen en Igmar Felicia uit elkaar

Mattie Valk, Fien Vermeulen en Igmar Felicia bij Qmusic. / ANP

Foto van 'Metro'

7 JAN 2020

Igmar Felicia en Fien Vermeulen hebben hun relatie beëindigd. Dat laat Vermeulen weten op Instagram. „Verdrietig nieuws", schrijft de 28-jarige radio-dj. 

Het bericht leest vervolgens: „Igmar en ik zijn uit elkaar. Ik ben dankbaar voor de leuke herinneringen, de enorme liefde en zo wil ik het ook met me meenemen. Soms is liefde loslaten."


‘Stunning looks’ bij de Golden Globes

‘Stunning looks’ bij de Golden Globes

Zo kwam Taylor Swift. / Foto's: Getty Images

Foto van 'Metro'

6 JAN 2020

Een nieuw decennium vol awardshows is begonnen! Op de rode loper van de Golden Globes vielen zondagavond meteen de mooiste creaties op.

Door: Luz Lancheros / Metro World News

‘Stunning looks’ bij de Golden Globes

Cate Blanchett.


Tarantino en 1917 winnen Golden Globe beste films

De cast van Once Upon A Time.. In Hollywood met regisseur Quentin Tarantino (midden) / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JAN 2020

De films Once Upon A Time... In Hollywood en 1917 hebben de Golden Globes voor beste films gewonnen. De film van Quentin Tarantino werd bekroond met de prijs voor beste Comedy of Musical, 1917 van Sam Mendes won in de categorie drama.

Hij won ook de award voor beste regisseur. 1917 is gebaseerd op het oorlogsverhaal van de grootvader van Mendes tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Sam Mendes, de regisseur van 1917 / ANP