Koefnoen presenteert guerilladrama

22 mei 2015 om 07:30 door Mario Wisse
Koefnoen presenteert guerilladrama
Paul Groot en Owen Shumacher komen met iets nieuws. /AVROTROS

Interview. Owen Schumacher en Paul Groot over hun Koefnoen-spinoff

Owen Schumacher: „Soms bedenk ik iets voor Koefnoen en weet ik: dit moet in drie of vier minuten verteld worden en eigenlijk is dat te kort. Een karakter een ontwikkeling laten doormaken, kan dan niet. We wilden met Koefnoen Presenteert niet parasiteren op de types die we al hebben, zeker niet zolang er nog een gewone Koefnoen-serie is. Wat we wél wilden: kijken of je een echt verhaal kan maken en het iets filmischer aanpakken. Bij Koefnoen Presenteert is er meer tijd, maar het schema blijft pittig hoor. Per aflevering van 25 minuten hebben we drie draaidagen, we moeten dus acht minuten per dag halen. Dat is veel. Het is daardoor een soort guerilladrama, maar dat is ook leuk. Vorige week waren we in de Schouwburg in Almere en daar gebruiken we dan alle hoekjes. Het ene dient voor een gevangenisscène, het andere voor een scène in een provinciehuis en weer een ander moet een rechtbank voorstellen. De grappenmaker die de jihadist achter zich aankrijgt, had ik al een tijdje in mijn hoofd. Na Charlie Hebdo en die jongen die bij de NOS naar binnenging, werd dat gevoel sterker. Ik durfde alleen niet zo goed. Vroeg me af of het wel grappig genoeg zou worden. Ik heb het er met Paul en Jeremy over gehad en uiteindelijk carte blanche gekregen. Ze zeiden: doe gewoon eventjes het gevaarlijkste wat je kunt bedenken. Een bijzondere aflevering is het geworden.”

Paul Groot: „Dit reageert niet op de gillende actualiteit, maar meer op de trendmatige actualiteit. Het zijn zes totaal verschillende verhaaltjes. Tijdens het schrijven voor de gewone Koefnoen denk ik vaak: hier zit veel meer in. Terwijl daar het adagium korter, korter, korter is. Een lengte van 25 minuten is dan een beter vehikel. Maar het blijft haasten hoor. Je moet toch ook weer acht minuten per dag draaien, met een heel klein team. Een van de twee afleveringen waarvoor ik verantwoordelijk ben is die over goochelaar Har de Lange die hippe illusionist wordt. Daarbij moet er een helikopter verschijnen in het dorpshuis en moeten er van die ’claws of death’ aan het plafond hangen. Voor dat soort dingen hebben we Joost Gulien. Fantastisch die jongen. Dingen die om budgettaire redenen onmogelijk zijn, krijgen we dankzij hem toch voor elkaar. Zoals Poetin die met die beer vocht in Koefnoen vorig jaar. De mensen waarmee we werken, gaan door tot het goed is. Ze hebben allemaal dezelfde mentaliteit. Zulke types heb je ook nodig. Tegelijkertijd is het natuurlijk een valkuil. Er wordt roofbouw gepleegd op mensen die in deze tak werkzaam zijn. Draaidagen worden steeds langer, de budgetten krimpen en we willen allemaal meer, meer, meer. Er is content nodig voor YouTube, Netflix en al die kanalen. Veel meer dan wat mensenogen aankunnen.”

Koefnoen Presenteert is vanaf 22 mei zes weken lang te zien bij de AVROTROS om 21.30 uur op NPO 1

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!