Albert Verlinde: Ik ging naar Grease-danslessen

8 mei 2015 om 18:36 door Erik Jonk
Albert Verlinde: Ik ging naar Grease-danslessen
Albert Verlinde tijdens de castpresentatie van de musical Grease. / Remko de Waal | ANP

Dat Albert Verlinde de musical Grease in de theaters terugbrengt, mag geen wonder heten. Toen de film in 1978 uitkwam, deed de producent en RTL Boulevardpresentator schoolexamen. ,,Ik was de doelgroep en ging zelfs naar speciale Grease-danslessen.”

Roze cadillac

Verlinde vertelt het Metro vrijdagmiddag kort na de castpresentatie van Greas op het Westergasterrein in Amsterdam. De hoofdrolspelers Tim Douwsma (Danny) – volgens Albert Verlinde ‘de hunk der lage landen’ – en Vajèn van den Bosch (Sandy) zijn in een oogverblindende roze cadillac het Transformatorhuis binnengereden. De meer ervaren ster René van Kooten als DJ Vince Fontain neemt plaats op de motorkap.

youtube: qw87JF6MBlg

Verlinde heeft nog twee grote rollen te verklappen. Mylène d’Anjou (Mamma Mia!, Ciske de Rat) vertolkt Miss Lynch, de directrice van de Rydell Highschool. Tommie Christiaan, de winnaar van de tv-zoektocht Op Zoek Naar Zorro, speelt Kenickie, de beste vriend van Danny.

In de galmbak die het verder lege Transformatorhuis is, noemt Verlinde Grease een fenomeen voor verschillende generaties. ,,De musical is best oud, uit 1972, maar een verhaal over de eeuwige strijd tussen jongens en meisjes kan altijd.”

Auto in orkestbak

Dat jaar 1972 zal weinig mensen bekend in de oren klinken. Grease is toch die succesfilm van John Travolta en Olivia Newton-John uit 1978? Toch niet. Grease begon als musical, op Broadway in New York. Nederlandse versies waren er in 1997 (met Dennis van der Klundert en Brigitte Nijman) en in 2006 (met een debuterende Jim Bakkum en Bettina Holwerda). Voor de laatste twee werd het een gedenkwaardige voorstelling. Samen kwam het duo met hun podiumauto in het theater van Almere in de orkestbak terecht, samen gaven ze elkaar later ook het jawoord.

Lees ook: Albert Verlinde is de nieuwe Joop van den Ende.

Nadat een superjong ensemble in Amsterdam een eerste dansnummer heeft ‘weggegeven’, zegt Verlinde: ,,Toen ik eindexamen deed stonden er drie Greasenummers in de Top 10. Ik ging met zo’n kuif naar het schoolfeest en zelfs naar speciale Grease-danslessen op dansscholen. Ik ben op zes dinsdagavonden geweest, bedenk ik me nu opeens. Ik was fenomenaal, maar het liep iets anders in mijn leven hahaha.”

Dansend worstje

Favoriete scènes uit de film kan Verlinde zich nog herinneren: ,,Het nummer Sandy van John Travolta, dat hij voor een tekenfilm met een dansend worstje loopt. En het slot You’re The One That I Want natuurlijk, op de kermis. Maar als je er naar vraagt komen er wel tien momenten op. Dat is het knappe aan Grease: de jongens tegen de meisjes. Jongens zien het als de film en de musical met de auto’s, meisjes zien het romantische en het roze.”

Zijn favoriete Greasenummer? ,,You’re The One That I Want”, zegt Verlinde stellig. ,,Terwijl je amper kunt verstaan wat ze zingen.” Hieronder vind je de legendarische scène/clip.

Verlindes Stage Entertainment laat Grease op 13 september in Tilburg in première gaan. Info: www.musicals.nl.

youtube: 7oKPYe53h78

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!