Paul Groot in musical Robert Long

19 maart 2015 om 14:10 door ANP
Paul Groot in musical Robert Long

Acteur Paul Groot gaat de hoofdrol spelen in een nieuwe musical over zanger Robert Long. De voorstelling moet in het theaterseizoen 2015-2016 in de Nederlandse theaters te zien zijn. Dat heeft directeur Albert Verlinde van Stage Entertainment Nederland donderdag bekendgemaakt.

Ramses

De musical wordt gemaakt door schrijver Dick van den Heuvel en regisseur Peter de Baan, die eerder ook verantwoordelijk waren voor de theaterhit Ramses. De voorstelling concentreert zich op de vriendschap van Long met Leen Jongewaard. Het tweetal maakte in de jaren tachtig samen een aantal theaterproducties. De rol van Leen Jongewaard wordt gespeeld door Jeremy Baker, met wie Groot ook veel samenwerkt voor het televisieprogramma Koefnoen.

LEES OOK: Musical Hartsvrienden vol pieken en dalen

Robert Long (1943-2006) was een openlijk homoseksuele zanger, schrijver, cabaretier en presentator. De zanger schreef vaak felle liedjes waarin hij duidelijk een statement maakte: hij was stellig voor het milieu en seksuele tolerantie en tegen het kapitaal, de kerk en hypocrisie.

Oeuvre

Long maakte tientallen albums en kreeg diverse prijzen, waaronder zes Edisons en een Gouden Harp. Zijn eerste Nederlandstalige album Vroeger of later uit 1974 stond 118 weken in de hitlijsten. Long had zijn grootste hits met nummers als Iedereen doet het, Flink zijn en Vanmorgen vloog ze nog. Voor de VARA presenteerde de zanger jarenlang het programma Tien voor taal.

Long stierf eind 2006 aan de gevolgen van buikvlieskanker. Albert Verlinde maakte eerder al succesvolle musicals over de levens van Edith Piaf, Toon Hermans en Ramses Shaffy.

youtube: https://www.youtube.com/watch?v=UByxQweiar8

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!