Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 15 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

Fifty Shades kassucces, bioscopen puilen uit

Nederlandse bioscopen hebben de drukste Valentijnsdag ooit beleefd. Dat was grotendeels te danken aan het populaire erotische drama Fifty Shades of Grey.

De langverwachte film naar het boek van E.L. James doet het goed in de Nederlandse bios. Hoewel hij pas donderdag in première trok Fifty Shades of Grey tot en met zaterdagavond al 223.000 bezoekers (inclusief de 30.000 tijdens de speciale Ladies Night op woensdagavond).

Van alle bioscoopgangers bezocht ongeveer 40 procent Fifty Shades of Grey. Volgens een woordvoerder van Pathé Bioscopen halen gemiddeld slechts drie films per jaar dit hoge bezoekersniveau. Recent scoorde alleen de Nederlandse film Gooische Vrouwen beter.

Lees ook: Metro’s recensie over Fifty Shades of Grey.

De bioscopen hebben zaterdag de beste Valentijnsdag ooit meegemaakt. Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, ontving zaterdag bijna 90.000 bezoekers. Vorig jaar bleef de teller op Valentijnsdag steken op 56.000 bezoekers.

Extra voorstellingen

Alle Nederlandse bioscopen bij elkaar ontvingen zaterdag naar schatting ruim 200.000 bezoekers. Veel theaters hadden het zo druk dat na 23.00 uur nog extra voorstellingen moesten worden bijgeboekt om aan de vraag naar kaartjes te voldoen.

Naast Fifty Shades of Grey waren de actiefilm Kingsman: The Secret Service met Colin Firth, de Disney-animatie Big Hero 6, het epos Michiel de Ruyter en de komedie Gooische Vrouwen II populair. Die laatste is hard op weg om de magische mijlpaal van 2 miljoen bezoekers te passeren.

De bioscopen verwachten dat de drukte de komende weken aanhoudt, als basis- en middelbare scholen hun voorjaarsvakantie hebben. Behalve van al genoemde titels wordt dan ook veel verwacht van Paddington en Spongebob Squarepants.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.