Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 10 feb 2015
Leestijd: 3 minuten

9 hijgfilms die Fifty Shades al voor gingen

Met Fifty Shades Of Grey voor de deur (donderdag in de bios), kiest Metro – zo objectief mogelijk uiteraard – de meest erotische films uit de filmgeschiedenis.

La vie d’Adèle (2013) van Abdellatif Kechiche

De mooie 17-jarig Adèle is er nog niet helemaal uit of ze op jongens of op meisjes valt. Wanneer ze op een dag een jonge vrouw met blauw haar gearmd met een andere vrouw de straat zit oversteken, begint het te dagen. De minutenlange seksscènes in het vervolg van de film zijn explicieter dan wat er ooit eerder in een normale bioscoop te zien is geweest.

Nine ½ Weeks (1986) van Adrian Lyne

Een van de bekendste films van de jaren tachtig, met in de hoofdrollen de mooiste actrice van dat deccennium Kim Basinger en de nog ongeschonden Mickey Rourke, is Nine ½ Weeks. Het verhaal gaat nergens over, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de sfeervol in beeld gebrachte erotische scènes.

Nymphomaniac (2013) van Lars von Trier

Beide Nymphomaniac-films werden door de eigenzinnige Deense regisseur Lars von Trier aangekondigd als pornofilms, maar dat zijn ze niet. Veel recensenten merkten terecht op dat de films – over een nymfomane die terug kijkt op haar leven – vooral opwindend voor het intellect zijn. Maar dan vergaten ze toch een paar bijzondere scènes.

Black Swan (2010) van Darren Aronofsky

Black Swan is vooral een duistere – en meesterlijke – film over een extreem geremde ballerina Nina (Natalie Portman) die samenwoont met haar dominante moeder. Het maakt de opwinding des te groter wanneer zij zich – al dan niet in een droom – overgeeft aan erotisch vuurwerk met haar grote concurrente Lily (Mila Kunis).

The Notebook (2004) van Nick Cassavetes

Natuurlijk, The Notebook is vooral een romantisch en mierzoet tienersprookje dat door elk meisje overal ter wereld minimaal twee keer is gezien. Maar de scène waarin Ryan Gosling en Rachel McAdams zich voor het eerst aan elkaar overgeven, maakte onze oren destijds roodgloeiend.

Lucía y el sexo (2001) van Julio Medem

Lucía, een jonge serveerster in een restaurant in Madrid, vlucht naar een verlaten eiland wanneer ze hoort dat haar vriend, een schrijver, is verdwenen. Er voltrekt zich een plot dat te melodramatisch voor woorden is, maar de sfeervol in beeld gebrachte sekssènes en de zinnelijke uitstraling van hoofdrolspeelster Paz Vega doen onze adem stokken.

Basic Instinct (1992) van Paul Verhoeven

Basic Instinct staat hier natuurlijk vooral tussen vanwege die ene scène, die waarin Sharon Stone haar benen kruist en de ondervragers – en het publiek – een weinig verhullende blik tussen benen geeft. Het schijnt dat deze scène de meest gepauzeerde scène aller tijden is. Er hangt overigens ook in de rest van de film nogal wat erotische spanning tussen Stone en tegenspeler Michael Douglas.

Turks Fruit (1973), van Paul Verhoeven

De beste seksscènes uit de geschiedenis van de Nederlandse film zitten nog altijd in Turks Fruit, de Paul Verhoeven-verfilming van de erotisch getinte liefdesroman van Jan Wolkers. Rutger Hauer (Eric) en Monique van de Ven (Olga) zien er jong, viriel en woest aantrekkelijk uit en kunnen nauwelijks van elkaar afblijven- iets wat wij ons levendig kunnen voorstellen.

Last Tango In Paris (1972), van Bernardo Bertolucci

De Amerikaan Paul, een rol van de legendarische Amerikaanse acteur Marlon Brando, wordt verliefd op de jonge en prachtig mooie Parijse Jeanne (Maria Schneider). Ze storten zich in een erotische relatie, waarbij ze elkaars naam nooit noemen. Jeanne staat op eigenlijk op punt van trouwen met ene Tom, maar Paul heeft haar, en vooral haar lichaam, in zijn macht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.