Showbizz

'Te gek dat ik de Johnny Depp mocht uithangen'

Frank Lammers als Michiel de Ruyter.

Foto van 'Mario Wisse'

26 JAN 2015

Frank Lammers (42) en Michiel de Ruyter hebben wel wat van elkaar weg, en niet alleen qua uiterlijk. De Ruyter ging, anders dan andere hoge zeelui in zijn tijd, vaak benedendeks op zijn schip om te kijken hoe het ging met de mannen die daar het vuile werk opknapten. Lammers woonde tijdens de opnamen van Michiel de Ruyter in een caravan in een Zeeuws vakantiepark waar ook de filmcrew bivakkeerde, terwijl de overige acteurs ergens anders in een hotel zaten.

De jongens van het licht

"Ik vind dat je tussen de mensen moet zitten met wie je iedere dag aan zo'n film werkt", zegt hij. "Je moet geen onderscheid maken tussen de acteurs en de jongens van het licht, je doet dingen samen. Als je af en toe eens bij de collega's van de make-up langsgaat, houdt dat hen ook bij de les. Ik denk dat een film daar beter van wordt."

De pijp uit

Niet dat hij om zijn aanpak geprezen wil worden trouwens; Lammers haast zich te zeggen dat hij de aangewezen persoon was om dat te doen omdat hij alle draaidagen op de set was, waar de meeste van zijn acterende collega's af- en aankwamen. De grote Rutger Hauer, die een rolletje heeft als marine-luitenant Maarten Tromp, was er bijvoorbeeld maar even. Hauer kwam, zo vertelt Lammers, met een grote oplegger aanrijden waar hij vervogens weer een smartcar uitreed om naar de set te gaan. Veel groter kan het contrast met die caravan van Lammers niet zijn. "Maar Rutger zit dan ook in een andere league. Dat vind ik leuk om mee te maken. Hij is zelf een soort mythologische held." Grijnzend: "Ja, hij gaat vrij snel de pijp uit in de film. Maar we konden hem maar één dag betalen natuurlijk…"

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Nazaten van De Ruyter

Lammers praatte op de set veel met mariniers, oud-mariniers en nazaten – er figureren 35 echte De Ruyters in het epos – van de beroemde admiraal."Dankzij hen werd ik iedere keer weer het onderwerp ingezogen. Dat is een stuk prettiger dan werken met beroepsfiguranten die vertellen in welke films ze allemaal gezeten hebben. Deze mensen raakten niet uitgepraat over De Ruyter, waardoor ik diens historische gewicht iedere dag weer voelde. Dat hielp om hem iedere dag weer op en top te kunnen spelen."

Sanne Johansson

Wat zijn prestatie ook hielp was het samenspel met Sanne Langelaar, een tot nu toe onbekende actrice die De Ruyters vrouw Anna speelt. "De producenten en Roel Reiné hadden voor een grote naam kunnen kiezen, maar dat hebben ze gelukkig niet gedaan. Ik vind: je moet je eigen sterren maken. Sanne is een beetje de Scarlett Johansson van Nederland. Zij is heel mooi op beeld en zeer getalenteerd. Dat shot waarin ze door de regen loopt met die cape om haar heen is volgens mij haar ticket naar Hollywood. Wat is dat mooi."

Bescheiden

Lammers is gul met complimenten, ook voor regisseur Reiné en de producenten. "Geweldig dat ze zo'n epische spektakelfilm voor elkaar hebben gekregen. Mijn prestatie? Ach, ik werd geholpen door wat er allemaal mogelijk was op de set. Het was een flow. Ik zag de film van de week voor het eerst en gek genoeg had ik het gevoel dat ik er weinig mee te maken heb gehad."

Acht miljoen euro

Hij voelde druk om te presteren, want hoe je het ook wendt of keert; hij is de hoofdrolspeler in een acht miljoen euro kostende productie. "Maar ik hou daar wel van", zegt hij. "Dan besef ik dat ik alle zeilen bij moet zetten, om even in de terminologie te blijven. Ik voelde me op de set echt een soort aanvoerder van de troepen. Het was zo ontzettend leuk om te doen. Zo'n film als deze maken is waarom ik ooit ben begonnen ben met acteren – echt te gek dat ik een keer de Johnny Depp mocht uithangen."

Michiel de Ruyter draait vanaf donderdag in de bioscoop.


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Tim Immers terug in Goede Tijden Slechte Tijden

Foto van 'Constance van Amstel'

44 MIN

Tim Immers keert na 23 jaar terug in Goede Tijden Slechte Tijden. De acteur pakt na al die jaren zijn rol van Mark de Moor weer op.

Mark en Marieke

'Mark' keert samen met zijn vrouw Marieke terug in het fictieve stadje Meerdijk. De rol van Marieke wordt wel vertolkt door een nieuwe actrice, namelijk Lidewij Mahler.

Tim Immers in 1992 als Mark de Moor

'Mark' en 'Marieke' keren na jaren vanuit Italië terug in Meerdijk. Ze zeggen in kunst te handelen en krijgen in die hoedanigheid veel te maken met 'Ludo' en 'Janine'. De twee acteurs werden woensdag in cafe 'Boks' dan aan de pers gepresenteerd door Erik de Vogel en Caroline de Bruijn, die in de serie de rollen van Ludo Sanders en Janine Elsschot spelen.

Tim en Lidewij zijn vanaf 17 mei op tv te zien en vanaf 10 mei online.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

500+

Stanger Things-acteurs komen op voor eenzame fan

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 07:04

Als je een feestje geeft met Stranger Things als thema en je vrienden komen niet opdagen, heb je eigenlijk gewoon nieuwe vrienden nodig. In het geval van de achtjarige Aaron zijn deze nieuwe vrienden wel heel bijzonder. Volgend jaar kan hij de cast van de razend populaire serie op zijn feestje verwachten.

Wij kunnen ons niet voorstellen dat je niet op een feestje wil zijn met een Stranger Things-taart, een kan 'demogorgon-bloed' en de lichtjesmuur uit de serie. De vrienden van de kleine Aaron dachten daar echter anders over, schrijft zijn zus op twitter:

Zij plaatste foto's van het versierde huis en schreef erbij: „Mijn broertje heeft acht klasgenootjes uitgenodigd voor zijn Stranger Things-verjaardagspartijtje en geen van hen is gekomen." De hartverscheurende plaatjes kregen snel veel aandacht op Twitter en bereikten zo ook Millie Bobby Brown (Eleven in de serie) en Gaten Matarazzo (Dustin in de serie).

De 14-jarige actrice kon haar ogen niet geloven en antwoordde: „Wat? Je kan ze allemaal laten weten dat iedereen van Stranger Things graag had gekomen. Ik vind je geweldig en volgend jaar word ik graag uitgenodigd. Alsjeblieft?" Collega Gaten (15) haakte daar op in. „Dan ben ik er ook bij en zorg ik voor de chocoladepudding."

Shannon Purser, Barb in de serie, had de jonge Aaron ook al een tweet gestuurd. „Ik hoop dat hij desondanks een geweldige verjaardag heeft gehad. Barb had er zeker bij willen zijn!" Wij zijn dus heel benieuwd naar het volgende verjaardagsfeestje van Aaron en hoeveel van zijn klasgenootjes er dan voor de deur staan te trappelen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

71

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Bedrijf van Olcay Gulsen vraagt faillissement aan

Bedrijf van Olcay Gulsen vraagt faillissement aan

Olcay Gulsen. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het modebedrijf SuperTrash, dat jarenlang in handen was van Olcay Gulsen, heeft dinsdag het faillissement aangevraagd. In RTL Boulevard vertelde Olcay Gulsen dat dit onverwachts voor haar komt.

Eind vorige maand gaf Gulsen na twaalf jaar de dagelijkse leiding uit handen. Ze trad terug als CEO en benoemde Charles Paape tot bestuursvoorzitter. Zelf wilde ze meer tijd besteden aan haar televisiewerk. Ze was onlangs nog finalist bij Wie is de Mol? Gulsen bleef nog wel creatief betrokken bij het modebedrijf.

Heel pijnlijk

In RTL Boulevard gaf Gulsen dinsdagavond tekst en uitleg. Ze vertelde dat het al een tijdje niet goed ging met het merk. „Heel pijnlijk, want het is mijn levenswerk. Ik wist dat het slecht ging en niet goed genoeg. Ik hoopte dat we het dieptepunt achter ons konden laten en weer konden beginnen met opbouwen. Ik had niet verwacht dat het vier weken later beklonken zou zijn."

Gulsen steekt de hand in eigen boezem. „Ik ben niet de beste continuïteitsmanager gebleken. Ik ben enthousiaste ondernemer, goed in creatief denken en eigenzinnig om een bedrijf op te bouwen. Ik ben iemand die graag veel ballen in de lucht houdt en nu ben ik duidelijk tekort geschoten. Ik heb niet adequaat genoeg gereageerd."

Gulsen heeft woensdag een gesprek met de curator. Bij SuperTrash werken 150 medewerkers. Er wordt nog gesproken over een doorstart.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Jay-Z en Beyoncé geven extra concert in Amsterdam

Jay-Z en Beyoncé geven extra concert in Amsterdam

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Jay-Z en Beyoncé geven een extra concert in de Amsterdam ArenA. Op woensdag 20 juni staat het stel ook op het podium in Amsterdam voor hun On The Run II-tour.

Uitverkocht

De kaarten voor het optreden op dinsdag 19 juni waren maandag binnen een uur weg. Ook in Amerika waren de shows razendsnel uitverkocht. Het muzikale duo heeft extra shows aangekondigd in onder meer Washington, Chicago en Los Angeles.

De concertreeks van Beyoncé en JAY-Z begint op 6 juni in Cardiff en trekt langs verschillende Europese steden. Eind juli gaat het muzikale echtpaar op tournee in Amerika. Het duo ging al eens samen op tournee in 2014. De On The Run-tour werd destijds ook een groot succes. Ruim 90 procent van alle shows in de Verenigde Staten was uitverkocht en de tournee was goed voor een omzet van omgerekend ruim 75 miljoen euro. Ruim 850.000 fans kochten een kaartje voor een concert.

De kaartverkoop voor het extra concert begint op maandag 26 maart om 10.00 uur.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

74

Musical Mamma Mia! keert terug in Nederland

Musical Mamma Mia! keert terug in Nederland

Hoofdrolspeelster Simone Kleinsma (m) in 2004

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De populaire musical Mamma Mia! keert na 8 jaar terug in Nederland. Het stuk is vanaf september te zien in het Beatrix Theater in Utrecht.

Acteurs

De hoofdrollen zijn nog niet ingevuld. "Nee, nog helemaal niet", aldus Albert Verlinde van Stage Entertainment tegen De Telegraaf. "We merken ook wel dat het nieuws al een beetje rondgaat. Er zijn dan ook nogal wat mensen die zichzelf aanmelden en vragen: 'denk je aan mij?' Het is natuurlijk een feest om in mee te mogen spelen. Op die vertrouwde plek in Utrecht, met grote cast en groot orkest, want zo moet Mamma Mia! worden gebracht. Worden gevierd, zou ik bijna zeggen."

Mamma Mia! was eerder van 2003 tot 2006 in Utrecht te zien. Tussen 2009 en 2010 werd de show opnieuw opgevoerd in Nederland, toen als reizende voorstelling langs de grote theaters.

Tweede film

Verlinde verwacht dit jaar een Mamma Mia!-revival dankzij de tweede film van de musical. "Er wordt een nieuwe generatie mee aangestoken die de musical toch ook een keer wil zien", denkt hij. De film 'Here We Go Again' verschijnt deze zomer. De hoofdrolspelers, zoals Meryl Streep en Amanda Seyfried, keren allemaal terug.

De kaartverkoop is inmiddels gestart. Goedkoopste kaartje is 29 euro.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

44