The Knick opereert in de duisternis

8 augustus 2014 om 09:07 door Daniëlle Kool
The Knick opereert in de duisternis

Regisseur Steven Soderbergh had net na zijn veelgeprezen film Behind the Candelabra besloten met pensioen te gaan om zich helemaal op zijn hobby schilderen te storten. Toen kreeg hij het script in handen van The Knick, een serie over een ziekenhuis in New York tijdens de vorige eeuwwisseling. "Ik wist dat als een ander het onder ogen zou krijgen, hij ermee vandoor zou gaan", legt de regisseur van onder andere Erin Brokovich en de Ocean's-reeks uit. "Hoewel ik nu steeds moet uitleggen dat ik toch niet met pensioen ben, is het eigenlijk heel simpel: als ik blij word van een project, dan doe ik het."

The Knick speelt zich af in een tijd waarin de medische wereld voor grote veranderingen stond. Nieuwe uitvindingen, we noemen bijvoorbeeld elektriciteit, openden deuren naar nieuwe behandelmethodes, ook al is al in de eerste aflevering vrij duidelijk dat het er destijds ook een stuk bloederiger aan toe ging. Voor Soderbergh moesten de beelden vooral realistisch zijn. "De operaties zijn in beeld gebracht zoals ze destijds plaatsvonden. De belichting komt alleen van bronnen die toen ook voorradig waren. Door dat soort dingen voelt het echt."

De arts waar het in The Knick om draait, is bepaald geen McDreamy. Dokter Thackery laat zijn zwarte collega niet op mensen opereren, is niet al te vrouwvriendelijk en spuit voor hij de operatiekamer binnenwandelt nog even wat cocaïne in zijn teen. Toen Soderbergh besloot het project op zich te nemen - hij regisseerde alle tien afleveringen van het eerste seizoen, en zal dat ook doen bij de reeds bestelde tweede reeks - wist hij meteen wie hij moest bellen voor de hoofdrol: Clive Owen. "Ik moest wel even nadenken of ik tien uur aan televisie dezelfde rol wilde spelen," herinnert de Britse acteur zich. "Maar Thackery is zó interessant. Hij is briljant en wil de medische wereld verder zien komen, maar hij is er het type niet naar om mensen aan de hand te nemen. Hij is gepassioneerd, maar niet per se leuk. Een uitdaging. Daar hou ik wel van."

Naast Owen en Soderbergh, beiden al meer dan twintig jaar werkzaam in het vak, is Eve Hewson een nieuwkomer. Maar wel een die indirect al langer meedraait in de showwereld: de actrice is dochter van U2-zanger Bono. "Mijn vader heeft het vaak over de muzikaliteit van een gesprek, maar ik heb moeten leren daar juist niet op te letten. Dat is zíjn beroep, maar in mijn vak moet je meer kijken naar wát er gezegd wordt, en wat daar achter zit."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d