Plussen en minnen op weg naar de vijfde Dutch Valley

11 augustus 2014 om 06:06 door Erik Jonk

Veertigduizend vrolijke zielen kwamen zaterdag 9 augustus in de Spaarnwouder vallei bijeen voor pak 'm beet honderd artiesten. Dutch Valley verzamelt alle genres van Nederlandse muzikanten op één dag op tal van podia, op klassiek en speedmetal na. Op editie vier kon je van Kensington naar De Snollebollekes en via Di-Rect, naar Jannes, T-Spoon, Jan Smit, Roy Donders en The Opposites. Nummer vijf van een nieuwe traditie is op 8 augustus 2015. Metro zocht zaterdag als trouwe bezoeker op een werkelijk stralende dag naar de plussen en minnen.

 

+

De locatie. De vallei in Spaarnwoude is een plaatje; nooit meer weggaan.

+

De mainstage. Dit jaar een schilderij in een schilderij in een schilderij. Het grootste poppodium van Nederland ook en een jaarlijkse bezienswaardigheid op zich.

-

90 procent van de artiesten lijkt verplicht 'die handen in de lucht te moeten roepen'. Dat gebeurt tot vervelens toe en zou je ontwrichte schouders kunnen bezorgen. Nee, dan is après ski-artiest Tom Haver origineler: "Meezingen is gratis!"

+

Het publiek. Vrolijk, niet moeilijk, 16 tot 66, van hoog niet-zeuren-maar-genieten-gehalte.

-

Het succes van datzelfde publiek, 40.000 in getal. Dat komt niet overeen met het aantal horecatenten. De rijen voor patat en beenham zijn aan het begin van de avond extreem. Want hé, de warme hap eten wij wel om zes uur hè?

+

Kees Tol, de presentator op de mainstage. Hollandse kneuterigheid is hier geoorloofd. Bij de aankondiging van Kensington, toch niet de minste: "Es effe kijken of ze al klaarstaan. Nee. Oh, de dj gooit er dan nog maar effe een liedje in."

+

De entree. Via Vakantieveilingen.nl komt elke bezoeker voor een schappelijke prijs binnen.

-

De prijzen voor eten en drank. Een slokkie bier voor 2,80 euro is een behoorlijke poeh-prijs. De 7 euro voor een beefburgertje met kwak saus en een plakje tomaat op z’n zachtst verbazingwekkend. De luxe voor die 7 euro? Een kartonnen bordje.

+

Het aanbod. Gruwel je van Frans Bauer, dan ga je lekker even naar een rockconcert of de hiphoptent. Er is altijd wel een optreden dat je aanspreekt.

-

The top of the bill van ons land sluit niet (en niet eerder) af. Nu was Ilse DeLange de grote mevrouw op de poster (en in vorm), de razendpopulaire Opposites zorgden voor het grootste feest en Gerard Joling mocht het licht uit doen. Maar wat zou de organisatie, UDC & Volendam Music, op editie 5 graag Anouk of Marco Borsato als laatste op de mainstage zien staan. Dat verdient het festival inmiddels wel. 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d