Voight geniet van televisierenaissance

14 juli 2014 om 09:52 door Daniëlle Kool
Voight geniet van televisierenaissance

Jon Voight won na het eerste seizoen van Ray Donovan zelfs een Golden Globe voor zijn rol als schurkige vader van het titelpersonage, gespeeld door Liev Schreiber. "Dat ik in deze fase van mijn leven een rol als die van Mickey kreeg, daar prijs ik me zo gelukkig mee. Opeens zijn er weer overal mensen die mijn werk goed vinden. En het houdt me scherp."

Na het succesvolle eerste seizoen van Ray Donovan, waarin Voights personage Mickey na twintig jaar uit de gevangenis komt en probeert het goed te maken met zoon Ray en diens broers, had Voight wel wat ideeën voor de nieuwe reeks. "Ik heb de schrijvers een suggestie gegeven. Ik dacht dat Mickey het via de kleinkinderen zou kunnen proberen en dat dat het beste zou gaan als hij ze een hond geeft. Zo komt hij de familie wel in denk ik." Gezien het eerste seizoen is de kans echter groot dat hij ook weer zo de deur uit vliegt. "Ja, het is geen aardig persoon. Het is een crimineel, en een gevaarlijke ook. Hij kan heel charmant zijn, maar daar zit meestal iets achter."

Dat filmster Voight nu in een serie speelt, lijkt tekenend voor deze tijd. De filmindustrie heeft het moeilijk, terwijl er groot wordt ingezet op televisie. Met succes: series als Game of Thrones en House of Cards worden bejubeld en enorm goed bekeken, er wordt al gesproken over de 'golden age of television'. Voight: "Ik heb de filmwereld zien veranderen. In de jaren 70 was er zoveel energie, maar toen kwamen de blockbusters. Alles moest groter en groter. En met de nieuwe technieken volgde een nieuwe revolutie. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel knap wat ze tegenwoordig kunnen. Lord of the Rings of Gravity bijvoorbeeld, dat zijn magische films. Maar het heeft alles duur gemaakt, een film maken kost nu minstens 20 miljoen. En daardoor durven ze geen risico's meer te nemen. Er zijn geen serieuze drama's meer, er wordt niet meer geëxperimenteerd met de inhoud. Het moet allemaal gekker en grootser. En er moeten meerdere grote namen inzitten. Daardoor heeft elke individuele acteur minder ruimte om te laten zien wat hij kan. Je kunt een paar minuten acteren maar dan moet er weer een robot iets doen. Televisie heeft acteurs nu meer te bieden."

De kijker is spekkoper, vindt Voight. "Het serieuze drama verhuisde naar de televisie. Dat begon met The Soprano's, toen kwamen andere topseries als Boardwalk Empire en nu is er te veel om op te noemen. Er zijn grote sterren uit voortgekomen, zowel acteurs als regisseurs. Het voelt voor mij net als de filmwereld in de jaren 70, als een renaissance. Eentje waar ik maar al te graag deel van uitmaak."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d