Paniek zorgt voor aandacht Geer en Goor

22 juli 2014 om 08:36 door Sigrid Stamkot
Paniek zorgt voor aandacht Geer en Goor

Ruzie Gerard Joling en Gordon wordt gesust, ruzie houdt aan, ruzie bijgelegd, ruzie nog niet uitgepraat. Zomaar wat nieuwtjes die we de afgelopen jaren over het presentatieduo voorbij zagen komen. Gisteren zag Joling weer eens kans om paniek te zaaien, en daarmee en passant aandacht te genereren voor het nieuwe programma van de twee. Vanwege een blessure van Gordon - hij verdraaide zijn knie tijdens de opnames in Istanbul - loopt het nieuwe programma Geer & Goor, Waarheen, Waarvoor gevaar, zo panikeerde hij.

Het is van oudsher dé manier van de heren om aandacht te vragen voor hun televisieactiviteiten. En het werkt: de roddels, de rotopmerkingen, het gekift en geruzie zorgen al jarenlang voor hoge kijkcijfers van alle programma's van het komische duo. Hun laatste televisieoptreden met Geer en Goor: Effe Geen Cent te makken trok gemiddeld 1,5 miljoen kijkers, het record van Joling & Gordon Over De Vloer was 1.151.000 kijkers. Hoeveel ruzie kan de kijker nog aan? Blijft het gekift geloofwaardig of wordt het een trucje waar de kijker in het slechtste geval niet meer intrapt?

"Elke irritatie en iedere ergernis leidt bij hen tot een mediarelletje en is weer gratis promotie voor het programma. Scheelt weer budget voor betaalde advertenties," stelt mediastrateeg Sophie Tienstra. "Hun gierende humor en gekat op elkaar vormen de basis van het succesvolle concept. Deze twee entertainers zijn professionals pur sang en weten als geen ander de media te entertainen en hun irritaties uit te buiten. De kijker ziet die afwisselende interactie graag."

Maar of het altijd zal blijven werken? "Dat denk ik niet", aldus Tienstra. "Ook de breed uitgemeten rel bezorgde VI Oranje geen hogere kijkcijfers. En een kop met de strekking 'ruzie tussen Geer en Goor' is eerder saai dan sensationeel. Zoiets werkt bij herhaling niet meer. Ondanks dat hun bijzondere relatie de kern van het concept is, zijn zulke teasers voor het programma niet eeuwig te benutten en onderhand uitgewerkt."

Aan de andere kant, zo stelt ze, als het niet meer werkt, is er ook geen man over boord. "Hun gekift en gekat in combinatie met een hoop gelach zal het succes blijven van het concept. De energie van Geer en Goor samen heeft dezelfde uitwerking als kijken naar een valszingend hoopje mens dat auditie komt doen bij een talentenshow; het vermaakt, dus blijf je kijken. Geer maal Goor is dubbel zoveel commercieel kijkplezier. Maar als zij op den duur echt niet meer samen kunnen of willen werken, dan is er ook niets aan de hand. Deze mannen zijn rasentertainers en ook als individu zijn ze niet van het beeldscherm af te slaan. Hun samenwerking heeft gezorgd voor een spectaculaire comeback en beide zijn sindsdien populaire presentatoren, maar zij kunnen ook zonder elkaar een (goed belegde) boterham verdienen."
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d