Dragon-sterren dol op verleden

3 juli 2014 om 10:32 door Robbert Blokland
Dragon-sterren dol op verleden

Acteurs Jay Baruchel en America Ferrera keren in How to train your dragon 2 terug als helden Hiccup en Astrid, die zich wederom inspannen om meer begrip voor draken te kweken. Metro sprak het duo vlak na de wereldpremière op het festival van Cannes.

Alles mag besproken worden, legt een pr-dame ons voor het gesprek beleefd maar dwingend uit - behalve het bizarre incident op de rode loper. Een Oekraïense nepjournalist wist de avond voor het interview door de strenge beveiliging van het festival te dringen en kroop onder de jurk van hoofdrolspeelster Ferrera. Het werd het meest besproken incident van het festival van Cannes - de dader haalde weken daarna nog een zelfde soort stunt uit met Brad Pitt.

Ferrera zelf weet tijdens het gesprek de schrik van de avond ervoor goed te verbergen. De 26-jarige actrice begint direct over de film en zegt dat ze van historische verhalen houdt. "Ik hou ervan om te fantaseren over wat er in het verleden is gebeurd. Dat is te danken aan mijn docent geschiedenis op de lagere school. Die wist het vak echt levend te maken door prachtige, gedetailleerde verhalen te vertellen."

Baruchel noemt het inspreken van antiheld Hiccup in de reeks een droomrol. "Als acteur kun je alleen maar hopen dat je een paar keer in je carrière deel uit mag maken van iets dat zo populair is." De 32-jarige Canadees noemt geschiedenis zijn grote hobby. "Je bent een nerd of niet. Als ik niet werk, zit ik meestal op internet of in boeken te zoeken naar feitjes over het verleden. Van de Vikingen weet ik vrijwel alles: vijf jaar geleden was dat mijn grote historische obsessie."

In deel 2 wordt de mythologie van de vorige How to train your dragon uitgebouwd. Hiccup komt meer te weten over zijn moeder, waarvan hij dacht dat ze al jaren dood was. "Ieder mens wordt gevormd door zijn afkomst", denkt Baruchel. "Of de afwezigheid daarvan. Er is altijd één ouder van wie je meer overneemt dan van de ander." Zelf werd de acteur opgevoed door zijn Iers-katholieke moeder. "Maar ook aan de afkomst van mijn vader kan ik niet ontsnappen, zelfs al zou ik het willen. Als je deels joods bent, draag je toch 5000 jaar wereldgeschiedenis met je mee."

Ook Ferrera is gevormd door twee verschillende culturen. Haar ouders komen uit Honduras en emigreerden in de jaren zeventig naar de VS, waar hun kinderen werden geboren. "Maar ik heb altijd meer willen weten over hun afkomst en hun voorgeschiedenis", knikt de actrice. "Ik denk dat dat ook heel goed is voor een kind." Drie jaar terug bezocht ze Honduras voor het eerst. "Vrouwen en meisjes hebben in dat land nog een heel ondergeschikte rol. Ik probeerde me steeds te bedenken hoe mijn leven er daar uit zou zien: zou ik die moeder in de HIV-kliniek zijn? Of zou ik die vrouw zijn die met haar kinderen verhongert in het bos?"

Ferrera is iemand die zich erg inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen en Latino's wereldwijd. "Ik denk echt dat een film als Dragon daar ook aan kan bijdragen", zegt ze. "Vroeger waren vrouwenrollen in animaties vaak beperkt tot de love interest van de stoere prins. Nu hebben ze daadwerkelijk iets te doen: mijn personage Astrid vecht gewoon mee met alle baardige mannen." Ook de serie Ugly Betty, waarmee zij tien jaar geleden doorbrak, heeft nog steeds een positief effect in dat opzicht. De komische reeks vertelde over een lelijk eendje dat carrière probeert te maken in de keiharde modewereld.

"Ik krijg nog steeds elke dag mails en brieven van mensen die de serie net ontdekken en er veel steun aan hebben", vertelt de actrice. Fans schreeuwen al jaren om een vervolg, dat laat zien hoe het Ugly Betty verging na het slot van seizoen 4. "Ik blijf de rest van mijn leven open staan voor elke mogelijke comeback van Betty. Maar ik geloof niet dat er momenteel concrete plannen zijn."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d