Ed Sheeran breidt succesformule uit

17 juni 2014 om 09:27 door Guido Verburg

Na je debuut + kom je nu met x. Hoe moeten we het ditmaal uitspreken?
Multiply, zo heet-ie eigenlijk, net zoals je die eerste als 'plus' uit moet spreken. + zag ik als het sluitstuk van de vier albums die ik als onafhankelijk artiest had gemaakt, in eigen beheer. Vier platen, plus deze vijfde om deze periode af te ronden, zoiets - voor mijn gevoel is het één groep liedjes. En Multiply, dat staat voor uitbreiding: een grotere productie, meer muzikale stijlen door elkaar en hopelijk ook een nóg groter publiek.

En krijgen we hierna dan -, of wellicht ÷?
Nee, nee, mijn volgende plaat is al opgenomen en dat wordt een samenwerking. Ik ben vorig jaar een paar weken de studio ingedoken met rapper The Game en danceformatie Rudimental en we hebben met zijn allen een plaat gemaakt. Misschien vinden veel mensen dat een vreemde combinatie, maar ik vind 'm erg goed geworden. Ik weet alleen nog niet wanneer die uit moet komen en hoe hij gaat heten.

Je liefde voor hiphop is anders geen verrassing meer; je rapt graag tussendoortjes tijdens je concerten en werkt op je nieuwe plaat samen met Pharrell Williams.
Klopt, ik heb die kant van mijn muziek nog wat meer uitgediept op x. Maar ik denk niet dat het zo radicaal is dat al die kopers van + ervan zullen schrikken, hoor. De combinatie van hiphop en singer-songwriter is niet heel vanzelfsprekend, maar het zijn wel al jarenlang de twee populairste muziekstromingen ter wereld. Dus ik vind het een erg mooie, spannende mix. Maar ik was niet liever rapper geworden, hoor, al rommel ik er dus wel graag een beetje mee aan. Uiteindelijk hou ik teveel van het zingen van mooie melodieën.

Ben je door het onverwacht grote succes van + op een andere manier songs gaan schrijven? Met grote stadions in je achterhoofd, bijvoorbeeld, in plaats van kleine popzaaltjes?
Als ik schrijf, denk ik helemaal niet na over wie de liedjes zal gaan horen. Maar bij de productie van de plaat speelde het wel een rol, ja. Neem die eerste single, Sing, het liedje met Pharrell. Het was al helemaal af, maar toen zei hij opeens: we hebben echt nog iets nodig dat iedereen live mee kan blèren. Dat is dat 'ooooh-ooooh' stukje na het refrein geworden. Zulke dingen heb ik nodig; omdat ik altijd in mijn eentje optreed, ben ik erg afhankelijk van publieksparticipatie. En zo'n meezing-stukje gaat natuurlijk wel veel beter als je voor een grote mensenmassa staat.

In de documentaire die MTV over je maakte, zeg je iets als: 'morgen kan het succes allemaal over zijn'. Zie je het inderdaad zo?
Dat is kort vóór mijn nieuwe album uitkwam gefilmd, toen maakte ik me daar nog serieus zorgen over. Inmiddels weet ik dat er alleen al in de voorverkoop vijfduizend exemplaren méér besteld zijn dan ik in de eerste weken van + heb verkocht; mensen zijn me duidelijk nog niet vergeten. En ja, ik blijf altijd goed op de hoogte van dat soort details van mijn carrière. Ik kan ze altijd gebruiken om het team om me heen te motiveren.

Wat wilde je eigenlijk laten zien in die documentaire?
Geen idee, ik had nog nooit eerder zoiets gedaan. Het is heel gek: ondanks al het succes van +, word ik echt nóóit gevraagd voor een televisie interview. Ik heb er welgeteld eentje gedaan, de afgelopen drie jaar. Als ik al op tv gevraagd word, dan is het om een liedje te zingen en dan misschien een kort praatje. Dus toen MTV het wilde doen, was ik wel benieuwd hoe het over zou komen: ik met mijn kop op televisie. Ik heb 'm in de auto op weg naar Pinkpop voor het eerst gezien, en hij valt me lang niet tegen. Ze hebben me gelukkig niet getroffen op een dag met een zware kater. 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d