Covers maken Birdy betere songschrijfster

12 februari 2014 om 08:39 door Guido Verburg
Covers maken Birdy betere songschrijfster

"Ik heb alleen nog wat moeite met de praatjes tussendoor", lacht Jasmine van den Bogaerde, alias Birdy, op de vraag of ze haar notoire verlegenheid tijdens concerten al een beetje kwijt is. De zeventienjarige zangeres treedt de komende dagen drie keer op in Nederland en staat naar eigen zeggen zonder problemen op het podium. "Live spelen, gewoon zingend achter mijn piano zitten, dat heeft altijd heel natuurlijk gevoeld. Ik heb vooral heel erg moeten wennen aan alles wat erbij komt kijken. Nu ook weer; bij veel van de nieuwe nummers moet ik vanachter mijn piano komen en echt in het midden vooraan gaan staan. Daarbij wist ik eerst echt niet waar ik mijn handen moest laten, ik hield me maar gewoon heel stevig vast aan de microfoonstandaard. Ik ben inmiddels ook gitaar gaan leren spelen, zodat ik tenminste altijd wat te doen heb op het podium. Dansen? Haha, dat kan ik niet, daar ben ik veel te onhandig voor."

Birdy, een Britse zangeres met Vlaamse en Nederlandse roots, veroverde drie jaar geleden als veertienjarig meisje de wereld met haar vertolking van Bon Iver's Skinny Love van coveralbum Birdy. Ook toen was het al de bedoeling dat ze snel haar eigen nummers zou gaan schrijven; op het tweede album Fire Within kreeg ze haar kans. "Skinny Love was zo'n onverwacht succes, dat het label vond dat er snel een compleet album moest komen. Er was geen tijd om mijn eigen ideeën uit te werken, ik zat toen nog op school en mijn debuut is uiteindelijk in slechts een weekje opgenomen. Ik ben nu klaar met school, dus voor Fire Within was veel meer tijd. Het is heel anders om nu ook mijn eigen nummers live te kunnen zingen, veel emotioneler. Ik voel me er veel meer mee verbonden en weet nog precies hoe ze ontstaan zijn."

Toch heeft ze ook veel geleerd van haar plaat vol covers, met behalve van Bon Iver ook liedjes van artiesten als James Taylor en Fleet Foxes. Het heeft haar eigen songschrijven stukken beter gemaakt, vertelt ze. "Ik weet nu veel meer over songstructuur, over productie, over kleine dingen die een liedje heel anders kunnen laten klinken. Daar dacht ik vroeger totaal niet over na, ik volgde alleen maar mijn gevoel. Mijn allereerste liedje, op mijn achtste, sloeg eigenlijk nergens op. Het ging willekeurig van de ene toonsoort naar de andere en had helemaal geen refrein. Het was ook een raar verzonnen verhaaltje, over een verloren liefde - iets waar ik op dat moment natuurlijk nog totaal geen kaas van gegeten had. Nu kan ik meer uit mijn eigen ervaringen putten, omdat ik ineens ook zo ontzettend veel meemaak. Ik ben de hele tijd van huis en ontmoet onderweg ontzettend veel mensen, dat vindt allemaal zijn weg naar mijn liedjes."

Haar bestaan als popzangeres heeft haar nogal overvallen. Beroemd worden was immers nooit het doel, aldus Birdy. "Nee, ik dacht helemaal niet na over een carrière als zangeres. Het zingen kwam gewoon van binnen, als iets dat ik móest doen. Dat het meer zou kunnen worden, bleek pas toen ik op mijn twaalfde mijn eerste video op YouTube zette." Het succes is nog steeds niet helemaal doorgedrongen, vervolgt ze: "Ik vind het zo surrealistisch: dat je op reis gaat naar een plek waar je nog nooit bent geweest, en dat mensen je daar dan al kennen. Dat blijft vreemd, al heb ik gelukkig geen al te opdringerige fans. Maar ik kan me best voorstellen dat veel jonge beroemdheden ontsporen. Ik heb zelf genoeg mensen om me heen die me met beide benen op de grond houden. Dat heb je in dit bestaan volgens mij wel nodig."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d