Wat gaat het festivalseizoen ons brengen?

17 januari 2014 om 08:49 door Guido Verburg
Wat gaat het festivalseizoen ons brengen?

Hoe brengen jullie deze Eurosonic door?
Van Eerdenburg: Vooral met veel vergaderingen en bijeenkomsten. Het is een soort nieuwjaarsreceptie van de Europese muziekindustrie, ik heb nog bijna geen bands gezien. Eergisteren moest ik naar de European Festival Awards, waar we door artiesten tot het meest plezierige festival zijn uitgeroepen. Wel een mooie prijs om te winnen.

Aalberts: Het is de plek waar je alle mensen persoonlijk ontmoet die je het hele jaar door spreekt. Zaterdag kan ik alles wat er dit jaar in Nederland toe gaat doen in één keer zien op Noorderslag, en op Eurosonic staan heel veel bands die we graag willen programmeren. Het niveau van beide festivals is bovendien de laatste jaren enorm gestegen.

Hoort bandjes kijken nog bij het werk?
Van Eerdenburg: Het boeken van bandjes is het werk van de boekers, ik kan hooguit af en toe een joker inzetten als ik iets bijzonders zie. Maar we letten allemaal op over wie er gepraat wordt, wat je gezien hebt, wat je volgens iedereen had moeten zien en hoe een bandje bij het publiek aanslaat.

Aalberts: Het zijn bijna altijd acts die we via-via al kennen, ik ga meer naar de optredens als een soort check om te bevestigen wat we over ze gehoord hebben. En bij acts die we zelf al hebben geboekt, letten we erop hoe de zaal reageert en of het goed gezien hadden.

De verhoging van de BTW en het zelf betalen van de politie-inzet hebben we gehad, welke hete hangijzers spelen er nu voor festivalorganisaties?
Aalberts: Volgens mij zijn er niet echt grote issues dit seizoen. Wij hebben vorig jaar met onze eerste Best Kept Secret zelf geprobeerd wat nieuwe dingen te introduceren: betaalbaar en gezond eten, en een schoon terrein achterlaten door met statiegeldbekers te werken. Daar was vooraf online wat gemurmel over, maar achteraf twitterde iedereen over hoe mooi het terrein erbij lag.

Van Eerdenburg: Het enige wat ik merk is dat de concurrentie tussen festivals toeneemt. Er komen er steeds meer bij, in Amerika, in Oost Europa. Lowlands is komende zomer tegelijk met acht andere festivals, ook omdat Sziget is opgeschoven. Daarom is het goed dat we hier in Groningen met elkaar kunnen praten of dat allemaal wel zo'n goed idee is.

En er is natuurlijk de verhoging van de minimumleeftijd voor alcohol
Aalberts: Er was vorig jaar natuurlijk ook al een minimumleeftijd, 16, dus er is niet zo heel veel veranderd. We moeten het zo handig mogelijk oplossen, de meeste festivals doen dat met verschillend gekleurde polsbandjes. Het moet in elk geval géén extra tijd kosten aan de bar.

Van Eerdenburg: Wij hadden altijd al een bandjessysteem, maar er zijn natuurlijk veel meer mensen van tussen de 16 en 18 op je festival dan van onder de 16.

Er wordt op Eurosonic ook gepraat over het cashless festival, alles betalen met een chipkaart. Is dat nog ver weg?
Van Eerdenburg: Ik zou het graag willen, maar dan moet ik er wel voor honderd procent van overtuigd zijn dat dat kan qua techniek. Op Lowlands gaat het dit jaar nog niet, dat is veel te groot om mee te gaan experimenteren. Maar op iets kleiners als Pitch of Down the Rabbit Hole zouden we het best kunnen proberen.

Aalberts: Ik denk dat we dat deze of volgende zomer wel mee gaan maken, mits het goed geregeld kan worden. Het is wel géld, daar moet je voorzichtig mee zijn. Het mag nooit zo zijn dat iemand zomaar vijftig euro kwijt is. Aan de andere kant: we kennen allemaal de irritatie van je tentje inpakken en ontdekken dat je nog 25 muntjes ergens in een broekzak had zitten. Daar kunnen we op deze manier vanaf.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d