Het gevecht om de bal in studio

27 augustus 2013 om 09:17 door Mario Wisse

Voetbal International
René van der Gijp en Johan Derksen nemen samen met vaste tafelgasten als Johan Boskamp, Emile Schelvis, Wim Kieft of Hans Kraay Jr. twee keer per week (op maandag en vrijdag) de voetbalwereld door. De aalgladde maar prima presentator Wilfred Genee probeert de boel in goede banen te leiden of - en dat vindt hij veel leuker - olie op het vuur te gooien. Omdat Voetbal International dit seizoen niet over competitiebeelden beschikt - FOX wil alleen wat aan de NOS afstaan - moet Voetbal International het doen met fragmenten waarvan Sport1 uitzendrechten heeft en met potjes uit de Europa League. Gevolg: er wordt meer geouwehoerd dan ooit. Aangezien de studio van VI is ingericht als een café - inclusief bar, publiek, een huisband en een stamtafel - wordt er nogal eens uit de bocht gevlogen. Vaak met dubbelzinnigheden over bijvoorbeeld de vrouw van Hans Kraay Jr. - de pispaal van het programma. En eerder deze maand kreeg Van der Gijp alles en iedereen over zich heen toen hij stelde dat voetbal geen sport is voor homo's, net toen de KNVB bezig was met een campagne om het voetbal homovriendelijker te maken.

Studio Voetbal
Elke zondagavond, iets na tienen, schuiven vijf mannen aan een tafel in een Hilversumse NOS studio om het competitieweekend, actuele voetbalkwesties en -ontwikkelingen en transfernieuws onder de loep te nemen. Van Gelder leidt het gezelschap ex-voetballers, trainers en commentatoren vlotjes en deskundig langs de beelden (de NOS heeft ze wel) en het belangrijkste nieuws van de afgelopen week. Vaste gasten zijn Jan Mulder en Marc van Hintum. De eerste hamert zo lang wij hem kennen op de belangrijkheid van romantisch, aanvallend voetbal en geeft ploegen die defensief en anderszins negatief spelen onderuit de zak: "Het was niet om áááán te zien, Jack." De andere sidekick is Van Hinthum, een ex-back van Vitesse, die sinds hij het stokje van Jan van Halst overnam nog geen enkele keer een goede indruk heeft gemaakt. Hij lijkt gespannen, humorloos en kan - in tegenstelling tot Van Halst - niet overweg met een analysecomputer. Mannen die geregeld aanschuiven zijn Ruud Gullit (charismatisch, enthousiast), Ronald Waterreus (beetje brommerig), Arno Vermeulen (dodelijk saai) en Dick Advocaat (eigenwijs, praat als een sneltrein).

Fox Voetbal
Fox Voetbal kreeg er afgelopen week aardig van langs. Smalend werd gekeken naar de kijkcijfers van het nieuwe voetbalprogramma dat op maandagavond pal tegenover Voetbal International staat geprogrammeerd: 56.000 voor Fox Voetbal, 835.000 voor Voetbal International. In Fox Voetbal, dat gisteravond voor de tweede keer werd uitgezonden, staat het voetbal centraal. Dat klinkt logisch voor een voetbalprogramma, maar dat is het niet. Waar in Voetbal International en Studio Voetbal vooral over voetbal gepraat wordt, verkeren ze bij Fox, een Amerikaanse zender in handen van mediatycoon Rupert Murdoch, in de luxepositie dat ze de beelden kunnen laten spreken. Fox beschikt behalve over de beelden van de Nederlandse competitie ook over alle Engelse, Duitse en Italiaanse wedstrijden, zodat je na afloop niet alleen van werkelijk alles op de hoogte bent, maar ook nog eens de bijbehorende doelpunten hebt gezien. Minpunt: Presentator Toine van Peperstraten en vaste analist Jan van Halst zijn niet de twee meest charismatische televisiepersoonlijkheden. Van Halst kan wel duidelijk over voetbal praten en weet ingewikkelde tactische zaken redelijk begrijpelijk over het voetlicht te brengen met behulp van zijn analysecomputer Piero.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d