'Mathilde is goed voor imago Filip'

19 juli 2013 om 18:00 door Metro redactie
'Mathilde is goed voor imago Filip'

(Novum) - Mathilde heeft een positieve invloed op het imago van Filip, die vanaf zondag het nieuwe staatshoofd is van België. Dat denkt royaltydeskundige Willem-Jan Verlinden.

"Filip kan als een houten klaas overkomen in de pers en hij is ook nog eens heel eigenzinnig. Dat is best een risico voor het welslagen van deze missie", vertelt Verlinden aan Novum Nieuws. "Met Mathilde en de kinderen straalt Filip het beeld uit van een jong, gelukkig en dynamisch gezin en dat is een kaart die ze zeker zullen uitspelen." De 53-jarige Filip trouwde in 1999 met Mathilde, met wie hij vier kinderen kreeg.

Volgens Verlinden is Mathilde iets minder spontaan dan Máxima. "Maar ze is beleefd en kan goed overweg met mensen van alle leeftijden. Wellicht kan zij deurtjes openzetten die Filip alleen niet open krijgt."

Hoewel de banden tussen het Belgisch en Nederlands koningshuis hecht zijn, kan Verlinden zich goed voorstellen dat Filip last heeft van de vergelijking met Willem-Alexander, die sinds 30 april koning is van Nederland. "Filip wordt denk ik zijn hele leven al achtervolgd door vergelijkingen, wat dat betreft heeft Willem-Alexander het stukken makkelijker gehad. Zo is bij Filip altijd aan zijn intelligentie getwijfeld en werden er flauwe grappen over hem gemaakt."

De lastigste vergelijking is die met het positieve imago van Willem-Alexander. "Die is op een veel slimmere manier voorbereid op de toekomst. Filip ging wel mee met bezoeken en handelsmissies, maar had geen echt specialisme zoals bij Willem-Alexander het watermanagement of zijn functie bij het IOC."

Hoe Filip het gaat doen, vindt Verlinden moeilijk te voorspellen. "Het Belgische hof is veel geslotener dan het Nederlandse. Ik weet wel dat in België met grote jaloezie is gekeken naar het interview dat Mariëlle Tweebeeke en Rick Nieman hadden met Máxima en Willem-Alexander aan de vooravond van de troonswisseling. Zoiets is typisch Nederlands, dat kan in België echt niet."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d