Jazzzangeres Rita Reys (88) overleden

28 juli 2013 om 13:59 door Metro redactie
Jazzzangeres Rita Reys (88) overleden

(Novum) - Rita Reys is in de nacht van zaterdag op zondag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt haar management. De uitvaartplechtigheid vindt volgende week maandag plaats in Breukelen. Meer informatie rond de dood van de jazzzangeres wordt op verzoek van de familie niet vrijgegeven.

Reys stond begin deze maand nog op het podium van North Sea Jazz Club. Voordien was ze vier maanden uit de roulatie wegens een heupoperatie. De zangeres zou 1 september een optreden geven in de Amsterdamse Paradiso.

Reys begon al op jonge leeftijd met optreden. Tijdens haar carrière ontving ze een groot aantal prijzen, waaronder zes Edisons en de Bird Award tijdens het North Sea Jazz Festival. Voor haar bijdrage aan de Nederlandse muziek werd ze twee jaar geleden tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw geslagen.

De zangeres werkte samen met een groot aantal jazzmusici, onder wie Jimmy Smith, Dizzy Gillespie en Stan Getz. Ze trad regelmatig op tijdens internationale jazzfestivals, waaronder het New Orleans Jazz Festival. Vorig jaar stond ze voor de twintigste keer op het podium tijdens North Sea Jazz.

Reys trouwde begin jaren vijftig met drummer Wessel Ilcken, ze kregen in 1954 een dochter met de naam Leila. Ilcken overleed drie jaar later aan een hersenbloeding. In 1960 hertrouwde ze met pianist Pim Jacobs, die in 1996 stierf aan kanker.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d