Derk Bolt deelt eerste Spoorloos Magazine uit

18 juli 2013 om 09:23 door Merike Woning
Derk Bolt deelt eerste Spoorloos Magazine uit

Derk Bolt zit momenteel in Barcelona om voor Spoorloos de vader van twee zussen op te snorren. Het liefst ziet de presentator dat de speurtocht voor maandag is opgelost, want dan moet hij op Schiphol (om 12.30 uur om precies te zijn) staan om de allereerste editie van het KRO Spoorloos Magazine aan reizigers uit te delen.

Waarom een Spoorloos Magazine?
Het programma is een weergave van een heel klein deel van de verhalen die wij hebben. Er gebeurt zoveel rondom Spoorloos, maar dat kunnen we niet allemaal in de uitzending kwijt. De redactie krijgt zo vaak vragen over hoe het met iemand gaat, zelfs nog na een jaar of vier. Op dat soort verhalen kunnen we in het magazine inzoomen.

Schrijf jij zelf ook voor het blad?

Ik ga regelmatig een column schrijven en af en toe een verhaal. Dat zal neerkomen op een verslag van een zoektocht of hoe ik me met een zoektocht heb bemoeid. In de uitzending zie je een vrij algemeen verhaal, maar in een artikel kan ik het wat persoonlijker maken en er commentaar op geven.

Malen zoektochten nog lang door je hoofd, of glijden ze zo van je af?
Dat laatste. Maar er zijn natuurlijk zoektochten die in je herinnering blijven hangen door een gebeurtenis. Bijvoorbeeld die keer dat ik een pistool tegen m’n hoofd gezet kreeg en we de camera konden inleveren of die keer dat een meisje in een stoeltje boven een kolkende rivier naar me toe kwam.

Hoe ging dat?
We hadden een hele zoektocht achter de rug in Noord-Colombia en tegen de avond kwamen we eindelijk aan bij een tweelingzus die we aan het zoeken waren. Maar die woonde aan de overkant van de rivier. De enige manier om aan de overkant te komen was door middel van een kabel en een stoeltje dat eraan hing. Ik kon daar niet in gaan zitten, want ik ben daar veel te zwaar voor. Een jongetje heeft haar uiteindelijk opgehaald. Dat beeld is blijven hangen, vooral omdat je echt niet in die rivier moet vallen. Gebeurt dat, dan ben je morsdood.

Wat doe je nu in Barcelona?
Voor het nieuwe seizoen van Spoorloos zoek ik een vader die een jaar of veertig geleden is verdwenen uit Nederland. Hij heeft twee dochters bij een reeds overleden vrouw uit Amsterdam. Ik ben net begonnen met zoeken. Zometeen ga ik naar zijn oude werkgever hier op de centrale markt in Barcelona.

Ga je nog met vakantie?
Ik huur het hele jaar door een appartement in Barcelona. Volgende week komen de kinderen over en dan gaan we hier vrolijk twee weken lekker eten en in de zon zitten.

Een nieuw seizoen van Spoorloos begint 2 september.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d