Tom Odell: “Ik vind het moeilijk om goed te communiceren”

24 juni 2013 om 10:03 door Marjolein de Wit
Tom Odell: “Ik vind het moeilijk om goed te communiceren”

Hij is nog maar 22 jaar, maar Tom Odell weet nu al wat hij met zijn leven wil: muziek maken waar mensen zich mee verbonden voelen. Zijn streven is om elk jaar een nieuw album uit te brengen. Behoorlijk ambitieus, zeker gezien het feit dat zijn debuutalbum Long Way Down – inclusief hitsingle ‘Another Love’ – links en rechts flink werd afgekraakt en zelfs een nulsterrenreview kreeg. Over zijn optreden tijdens Pinkpop was de pers dan wél weer lovend. In een onderonsje vertelt de Britse singer-songwriter waar hij zélf achter staat.

Het heeft even mogen duren, maar daar is ‘ie dan: je debuutalbum Long Way Down. Opgelucht?
Enorm. Ik ben zó trots op dit album. Nooit gedacht dat ik de kans zou krijgen om mijn eigen muziek uit te brengen. Twee jaar ben ik hiermee bezig geweest, maar het is het harde werken zeker waard geweest.

Waar heb je inspiratie vandaan gehaald voor je liedjes?
Ze gaan voor een belangrijk deel over relaties, daar ben ik niet zo goed in. Ik vind het moeilijk om goed te communiceren met familie, vrienden en met vriendinnetjes. Hoe dat kan? Geen idee.

Wat wil je bereiken met je muziek?
Als ik naar muziek luister die ik goed vind, kan ik daar helemaal in worden meegesleept. Ik wil dat mensen dat gevoel ook bij mijn muziek krijgen. En dat het ze helpt. Dat ze Tom Odell opzetten als ze zich even niet goed voelen.

Voel je niet een te grote druk nu je hebt gezegd dat het je droom is om elk jaar een nieuw album uit te brengen?
Ik houd van hard werken, anders raak ik verveeld. Uitgaan doe ik niet vaak, want de vrije tijd die ik heb breng ik muziek makend door.

Houd je wel van uitgaan?
Nee. Al die mensen… het maakt me ongemakkelijk. Als ik muziek maak, voel ik met juist heel erg op mijn gemak. Liedjes schrijven, gitaar spelen; dan kom ik tot mezelf.

Doe je dan écht helemaal niets anders?
Nou, op dit moment ben ik een boek aan het schrijven. Het gaat over mijzelf, een soort autobiografie. Meer kan ik je niet vertellen. Misschien over tien jaar, haha.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d