The Opposites: lomp maar ook gegroeid

10 mei 2013 om 09:27 door Leroy van den Berg
The Opposites: lomp maar ook gegroeid

Zoals het echte hiphoppers betaamt komen Willem en Twan te laat voor het interview. Althans, Twan is te laat. Willem banjerde al ergens in de studio’s van het Amsterdamse muziekgebouw muzyQ rond om te repeteren voor de komende tour. Een kwartier na de afgesproken tijd is iedereen toch bij elkaar en zitten we met z’n drieën te babbelen in de zon. Volgens Twan spreek ik country net zo plat Hollands uit als Willem. “Zeg het maar gewoon zoals jij het wil zeggen hoor. We zijn toch in Nederland? Nou, hier zeggen we gewoon ‘cauwwwntry’ en niet ‘kontry’. Daarom blijven we ook lekker in het Nederlands rappen. Als wij in het Engels aan de slag gaan, komen er alleen maar zinnen uit als: make that the cat wise haha.”

Goed, de toon is gezet. Op naar een serieuzer onderwerp: de laatste single ‘Sukkel Voor De Liefde’. In de clip stort Willem zich op de donkere kant van het leven. “Iedereen heeft toch weleens zo’n periode meegemaakt? Het gaat uit met je vriendin en vervolgens ga je even een tijdje te hard. ‘Sukkel Voor De Liefde’ is gebaseerd op zo’n periode. Het gaat nu alweer een heel tijdje goed met me.”

Wie de clip heeft gezien, weet dat het geen zoetsappig Disneysprookje is. Zijn dit echt dezelfde jongens die eerder tracks maakten met titels als ‘Broodje Bakpao’ en ‘Me Nikes’? Twan: “We benaderen dingen nu anders. Natuurlijk rappen we ook nog steeds over onzin, maar we zijn wel gegroeid. Net zoals iedereen in zijn leven groeit eigenlijk.” Willem vult hem met sarcastische toon aan: “Op ons eerste officiële album De Fik Erin, rap ik over het zware leven van een puber. Nu kijk ik daar volledig anders tegenaan. Snap je het verschil?” Terug naar Twan aan de rechterkant van de tafel: “Weet je, we houden nog steeds van lompe humor, maar we hebben wel ontzettend veel tijd en energie in dit album gestoken. Het is niet alsof we maar wat doen of zo.”

Het mag gezegd worden: Slapeloze Nachten staat als een huis. Op de vorige drie albums was het Twan die het album produceerde en dus alle beats maakte. Nu hebben ze het samen gedaan. Twan: “Normaal maakte ik ’s nachts twintig beats en dan kwam Willem de volgende ochtend langs en die koos er twee uit. Het ging wat soepeler. Nu zijn we veel meer aan het wrikken. Het gevoel wanneer je samen iets hebt gevonden wat goed klinkt, is wel veel intenser. Dit album had ik dan ook nooit alleen kunnen maken.”

De titelverklaring zit hem niet alleen in de nachtelijke werkuurtjes, maar ook in het vele feesten. Het is een vaak terugkerend onderwerp op het album. Twan: “We feesten gewoon graag. Gezellig met onze maten. Het is daarom ook logisch dat we het daar vaak overhebben. Ik drink overigens geen druppel, ik ben toch al een mongool.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d