Anouk zingt Birds op enkele bibber na foutloos

14 mei 2013 om 23:38 door Mario Wisse
Anouk zingt Birds op enkele bibber na foutloos

Anouk heeft de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö gehaald. De apotheose dinsdagavond laat was erg spannend omdat de presentatrice van het zangspektakel haar pas als tiende en laatste van de finalisten noemde. Zaterdag mag Anouk opnieuw aantreden om een gooi te doen naar nog groter succes.

Het was voor het eerst sinds 2004 dat de Nederlandse inzending de finale haalde. Anouk, helemaal in het zwart, zong haar ‘Birds’ op een enkele bibber na foutloos. De andere negen landen die naar de finale gaan zijn Moldavië, Litouwen, Ierland, Estland, Wit-Rusland, Denemarken, Rusland, België en Oekraïne.

De 18-jarige Oostenrijkse Natàlia Kelly opende de competitie weinig overtuigend met de futloze ballad ‘Shine’. Dan maakte Birgit Oigemeel uit Estland meer indruk met een mooi gezongen, smaakvol slaapliedje. De Sloveense Hannah Mancini sprong er dan weer uit omdat ze enorm vals zong. En vanwege de gemaskerde types die driftig achter haar stonden te dansen. De inbreng van Kroatië, dat zes tenoren naar Zweden had gestuurd, klonk goed maar mocht desondanks naar huis.

Dat Denemarken door zou gaan was vooraf voorspeld. Net als Anouk stond Emmelie de Forest hoog in de polls met haar Shakira-achtige liedje ‘Only Teardrops’. Het werd mooi gebracht, maar het begeleidende fluitje begon na ongeveer een halve minuut al op de zenuwen te werken. Rusland mag ook meedoen zaterdag met ‘What If’, een suikerzoete, maar glansrijk gezongen ballade die het duidelijk goed doet bij het publiek.

Andere opmerkelijke acts: Igranka uit Montegro, bestaande uit twee rappende astronauten. Een Litouwer – opvallend genoeg door naar de eindstrijd – die meer indruk maakte met zijn wenkbrauwen dan met zijn stem. En de meest spectaculaire act van de avond: Aliona Moon uit Moldavië die, terwijl ze een mooie ballad zong, steeds groter werd en vlam leek te vatten.

Anouk zal het ook lang warm hebben gehad dinsdagavond. Toen het verlossende woord er eindelijk uit was juichte de ‘Anouk-hoek’ hartstochtelijk. De Haagse zei vooraf dat de Zweedse expeditie al geslaagd zou zijn wanneer ze de finale zou halen. Maar nu die eenmaal gehaald is, wil ze vast meer.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d