Tessa Rose Jackson: ''Hoop dat mijn muziek mensen goed gevoel geeft''

5 april 2013 om 09:56 door Mario Wisse
Tessa Rose Jackson: ''Hoop dat mijn muziek mensen goed gevoel geeft''

Tessa Rose Jackson kijkt met grote ogen naar het artikel over de revival van folk(achtige) muziek in het tijdschrift dat voor haar neus ligt. Wordt zij daarin echt in één adem genoemd met Mumford & Sons, Of Monsters And Men en Jake Bugg? “Woow!.”

De uit Britse ouders in Amsterdam geboren muzikante, slaakt de laatste tijd wel vaker een kreet van enthousiasme. Wanneer haar single ‘(All The) King’s Horses’ op de radio voorbijkomt bijvoorbeeld – en dat gebeurt nogal eens. Of een tijdje terug, toen zij hoorde dat er muziek van haar zou worden gebruikt in commercials van Ikea en Audi. En vandaag is het helemaal feest. Debuutalbum Songs From The Sandbox ziet het licht. “Een droom die uitkomt. Ik heb hem laatst voor het eerst in mijn handen gehad. Toen werd het héél echt.”

Tessa zat in 4 gymnasium toen zij besloot de middelbare school te laten voor wat-ie was en auditie te doen voor de Brit School in Londen, een fameuze, tweejarige kunstopleiding waar ook Adele en Kate Nash een opleiding volgden. Zij werd aangenomen. “Het was net een film waarin ik terechtkwam. Er liepen mensen met vier verschillende kleuren haar rond. Ik zag er heel gewoon uit. Het eerste jaar woonde ik er met mijn moeder, zij is freelance vertaalster en kan haar werk overal doen. Daarna woonde ik alleen. Dat was super spannend. Als je in Amsterdam opgroeit denk je: dit is een stad. Maar dan ben je in Londen en dan denk je: nee, dít is een stad.”

De Brit School werd met goed gevolg afgerond en Tessa kwam weer in Amsterdam terecht. Met alles wat zij geleerd had wilde ze een plaat maken. Songs From The Sandbox knutselde ze zo goed als in haar eentje in elkaar. De hele afgelopen zomer, toen zij vrij was van het conservatorium – ze heeft zang als hoofdvak – werd eraan gewerkt. “Ik had een microfoontje, een computer en gitaren, en ik dacht, het is toch rotweer, dus let’s go.” En dan hoor je wel eens dat artiesten hun werk als hun kindje beschouwen, Jackson lijkt daarin nog een stapje verder te gaan. “Ik heb hem zien opgroeien, bij de hand genomen, ik heb er ruzie mee gehad en ik heb het weer goed gemaakt”, zegt ze over de totstandkoming van haar album.

Apetrots is Tessa Rose Jackson op haar verzameling folkpopliedjes. “Elk nummer heeft zijn eigen verhaal. Er staan vrolijke, relaxte en verdrietige dingen op, maar ik wilde vooral dat mijn album lichtvoetig zou klinken. Ik hoop dat mijn muziek mensen een goed gevoel geeft, dat het een beetje lente toevoegt aan de kou. Ik vind dat er overdadig veel deprimerende muziek wordt gemaakt. Begrijp me goed, ik houd van ballads, maar het moet wel echt zijn. Niet iedereen is Damien Rice. Soms denk ik: is er dan niemand die zich goed voelt?”
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d