Richard Hammond: “Wij spelen met vuur”

8 april 2013 om 09:42 door Marjolein de Wit
Richard Hammond: “Wij spelen met vuur”

Voor Top Gear-presentator Richard Hammond zijn uitdagende stunts een ‘way of life’. Toch ging het mis: in 2006 kreeg hij een ongeluk tijdens een proefrit met een raket-auto. Hoewel de Engelsman redelijk snel genas, hield hij er hersenletsel over. “Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven”, vertelt hij.

Het ongeluk is Hammond niet in de koude kleren gaan zitten. “Ik ben bang voor een crash. Wat wij doen in onze shows is spelen met vuur. Nee, ik wil niet meer gewond raken. Ik heb twee kinderen.” Hij legde hen uit dat dingen verkeerd kunnen gaan bij televisie maken. Al gauw stapte hij weer in een snelle auto en sindsdien behoren de capriolen weer tot zijn dagelijks leven. Samen met Jeremy Clarkson en James May komt hij naar Amsterdam voor twee autotheatershows in de Ziggo Dome. “Wij zuigen het publiek mee de show in. Dat maakt een live-spektakel zo mooi.” Hoewel hij niet te veel wil prijsgeven, verklapt Hammond: “Car Curling, een Olympische sport, is een onderdeel van de show.”

Er is maar één ding dat de autofanaat heftiger vindt dan de gevaarlijke uitdagingen voor Top Gear: de samenwerking met de andere twee presentatoren. “Het is een ramp”, grapt hij. “We moeten oppassen dat we niet met elkaar in gevecht raken. Ik geloof dat ik meer tijd met hen besteed dan met mijn familie. Wat een vreselijk idee!”

Dat Hammond van auto’s houdt moge duidelijk zijn – in zijn garage staan Land Rovers, Porsches en een Lamborghini – maar écht verliefd is hij op de Jaguar E-Type en de Pagani Huayra. “Zo spannend om daar in te rijden. De Pagani lijkt van een andere planeet te komen.” De Lamborghini staat echter meer in de garage dan dat hij op de weg is te vinden. “Ik voel me echt belachelijk in dat ding. Als ik daarmee over landweggetjes rijd, denk ik: wat is dit idioot!”

Hammond weet ook waar hij absoluut niet in wil rijden: een Kever. “Daar bedank ik voor, wat een afschuwelijk ding.” Google de drie auto’s even en je ziet meteen waar Hammond op valt.

The Stig is de mysterieuze vierde persoon die de theatershow compleet maakt. Altijd gekleed in een race-uitrusting inclusief helm is de identiteit van de coureur misschien wel het best bewaarde geheim van de BBC. Dat geheimzinnige wil Hammond ook wel hebben. “Maar dat is te laat. Ik ben maar gewoon mezelf.”
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d