Huisvrouwmonologen: ook leuk voor mannen

8 april 2013 om 05:20 door Erik Jonk
Huisvrouwmonologen: ook leuk voor mannen

We hebben er in de Nederlandse theaters al wat gehad. Van ‘Vaginamonologen’ tot ‘Lulverhalen’, ze waren er. Huisvrouwmonologen is daar echter geen vervolg op. Tekstschrijfster Sylvia Witteman had de toneel/cabaretvoorstelling liever iets als ‘De Grote Schoonmaak’ genoemd, zei ze onlangs op Radio 1. Maar ja, voor de programmaboekjes van theaters moet je lang van tevoren een titel hebben. En dat werd Huisvrouwmonologen.

Wat je krijgt: Henriëtte Tol (Elise, 60), Noortje Herlaar (Gijsje, 27, zingt sfeervolle nummers als tussendoortjes erg mooi) en Lotje van Lunteren (Saskia, 41), drie vrouwen die worstelen met hun vrouwendingen en die grote schoonmaken van hun leven doormaken. In een décor vol wasmanden, een waslijn en een strijkplank. De echte huisvrouw is Saskia. Een ontslagen journaliste, man vertrokken, flirtend met een vader van het schoolplein, geïrriteerd tot op het bot over haar drukke regelleven. En zo eentje die zegt: “Het is zo’n troep in huis dat ik moet opruimen voor ik mijn schoonmaakhulp kan binnenlaten.”

Huisvrouwen bestaan anno 2013 echter helemaal niet meer. In de jaren vijftig noemde 98 procent van de huisvrouwen in ons land zich nog gewoon huisvrouw. In 2013 is dat 0 procent. SHM (Stay at Home Mom) heet dat nu bijvoorbeeld.

Elise en Gijsje zijn dan ook het tegendeel van hun nicht Saskia. Eerstgenoemde is een flower powerkind en helemaal losgeslagen. Ze hatseflatst erop los met elke loodgieter die langskomt en maakt ongegeneerd schulden in het casino. Haar dochter Gijsje is echter de braafheid zelve. Ze heeft een ernstige vorm van smetvrees (geweldig hoe Noortje Herlaar voordoet hoe zij handelt op een onbekende wc) en volgens haar losgeslagen moeder heeft ze seks met mes en vork. Ondertussen is Saskia’s hoogtepunt van de week de stof op de deur van de droger en de kleur daarvan. Tenminste, als ze die lap stof als een puntgaaf plakkaat van het deurtje weet te trekken.

Met die personages en gegevens kun je natuurlijk wel wat voor een ongedwongen avond theaterschateren. Schrijfster Sylvia Witteman en regisseur Geert Lageveen wisten er in elk geval wel raad mee. Leuk is bijvoorbeeld het schoonmaakonderzoek dat de dames onder de bezoekers in de zaal houden. Wat is bijvoorbeeld het allergoorst? “Kinderkots!”, schreeuwt een huisvrouw, eh thuisblijfmoeder. Of reclames die in je geheugen gegrift zitten zingen. Het uitverkochte Diligentia brult naar hartelust met onvergetelijke teksten als die van Douwe Egberts mee. Van Lunteren, Tol en Herlaar staan met lange lappen tekst hun mannetje, dan wel huisvrouwtje. Lotje van Lunteren, onlangs te zien in de tv-serie De Vastgoedfraude, is de beste. Al kan zij het meeste los in haar hilarische rol.

En heeft ondergetekende Metro-man nog iets meegekregen? Ja hoor. Dat huisvrouwen ook fruitspiesjes maken voor het Paasfeest op de basisschool bijvoorbeeld. Dat je lego kunt wassen in een badkuip. Of dat je sokken bij elkaar kunt houden met een knijpertje. Maar vooral dat Huisvrouwmonologen harstikke leuk is en dat de dames die de voorstelling willen bezoeken best hun man kunnen meenemen.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d