Huey Morgan: Fun Lovin’ Criminals begon als een baan te voelen

20 maart 2013 om 18:12 door Anne-Fleur Pel
Huey Morgan: Fun Lovin’ Criminals begon als een baan te voelen

Huey and The New Yorkers is een clubje vrienden dat wat jamt in de kelder?

“We zijn beste vrienden uit New York en speelden al jaren blues in onze thuisstudio’s. We hadden nooit gedacht dat we met onze muziek een album zouden uitbrengen. Ik speelde een paar nummers in een bar in Londen en een producer kwam op me af met de vraag of ik een plaat wilde maken. Ik heb ja gezegd uit egoïstische overwegingen. Het gaf me de mogelijkheid met mijn vrienden te spelen en dichter bij ze te zijn nu ik in Londen woon. Ook geeft het me de kans de veteranen te helpen die van de regering onvoldoende hulp krijgen. Ik wil niets aan de plaat verdienen en doneer de opbrengsten aan hen. Ik en de band doen het voor de love of music.”

Waarom hadden de Fun Lovin’ Criminals eigenlijk een break nodig?

“Het is niet dat ik iets anders wilde dan de Fun Lovin’ Criminals. Ik kon daar juist doen wat ik wilde. Maar het werd wel wat saai. Niet dat we de funk veinsden op het podium, maar mijn liefde voor de muziek was verdwenen. Dat ik vader was geworden speelde ook mee. Ik zat in een andere mindset en daarom was een pauze voor ons allemaal een goede keus.
Mijn liefde voor muziek kwam weer terug toen mijn vrouw mij een akoestische gitaar voor mijn verjaardag gaf. Iedere gitaar heeft een eigen verhaal en daardoor kwamen bij mij verhalen naar boven die totaal geen Fun Lovin’ Criminals waren. Ik begon The Ripple te schrijven en Fall Into Me. Ik was zelfs aan het zingen. Dit is de muziek die ik echt leuk vindt. Dus dacht; ik geef het een kans. Als Fun Lovin’ Criminals waren we eigenlijk ook niet commercieel. We zijn zo gemaakt. Iedereen hield van Scooby Snacks, maar er waren ook veel niet commerciële nummers.”

Hebben jullie de rest van de nummers op het album Say It To My Face samen geschreven?

“Het politiek geladen Stick It To The Man hebben we vier jaar geleden samen geschreven. Het gaat over de angst dat Bush de verkiezingen weer zou winnen. Bij het opnemen van het album kwamen we het nummer weer tegen en hebben het hier en daar bijgeschaafd. Het is een moderne protestsong.
Het hele album gaat over eerlijkheid en mededogen. Transparantie en liefde. Het beste dat uit dit project is voortgekomen, is dat ik heb gemerkt dat je jezelf niet moet willen censureren om je plaat commercieel levensvatbaar te maken. We wilden een plaat voor onszelf maken en dat is misschien niet een plaat voor iedereen. En dat vind ik cool.
Heel veel nummers hebben we ook via internet genaakt. Via video-chat. Dat was geweldig. Het bracht me dichter bij ze dan in alle voorgaande jaren, omdat er meer echte interactie was.”

Staan er ook echte persoonlijke nummers op?

“Ja, ik voel me soms ook wel een beetje gegeneerd. Want ik heb echt mijn hart opengesteld op veel nummers. Dat had ik misschien niet moeten doen, maar het is nu te laat om daar spijt van te hebben. She’s Gone gaat bijvoorbeeld over de dood van mijn hond. Dat heb ik geschreven meteen nadat ik terugkwam van de dierenarts die haar een spuitje heeft gegeven. Ik zou me er niet gegeneerd over moeten voelen, want het is zoals ik me voel. Ik ben nog steeds een tough guy, maar die zijn ook soft.”

Jullie spelen alleen deze maand en alleen in kleine zalen in Groot-Brittannië, Amsterdam en Leuven. Jullie hebben geen grotere ambitie?

“Onze muziek hoort in een kleine zaal. Als mensen onze muziek echt leuk gaan vinden en willen dat we in grotere zalen spelen dan zeggen we waarschijnlijk nee. Dan doen we twee avonden in een kleine zaal in plaats van een in een grote club. Het is een persoonlijk ding van mij en the guys naar de mensen toe. We doen nu alleen een promotour om te kijken wat de mensen ervan vinden. Als het aanslaat, leuk. Zo niet, dan misschien nog één kleine tour in het voorjaar. En als mensen ons vragen voor festivals dan doen we dat graag.
Onze muziek is voor mensen die ervaren zijn in het leven en geen genoegen nemen met Lady Gaga of Rihanna. Niets ten nadelen van hen, maar popmuziek is popmuziek en blijft altijd popmuziek. Dit is meer mensenmuziek dat gaat over het dagelijks leven. Het is gemaakt met liefde en vriendschap in het achterhoofd.”

En hoe nu verder met de Fun Lovin’ Criminals?

“We hadden deze break nodig om het echt weer te willen doen. Spelen met de Criminals voelde als een baan en dat hoort niet. Volgend jaar is het twintig jaar jubileum van de band. We gaan wel proberen dan iets te doen, we bekijken wat er mogelijk is. Als we samen in een kamer gaan zitten, gebeurt er altijd wel wat. Dat kan ook een festival zijn, maar dan moeten de organisatoren ons wel vragen. We zijn niet arrogant, we hebben om negen uur ’s ochtends op Lowlands gespeeld. We’re down to do whatever.”
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d