Musical Yab Yum komt niet zo goed uit de verf

31 augustus 2012 om 05:45 door Auteur: Erik Jonk
Musical Yab Yum komt niet zo goed uit de verf

Yab Yum, da’s nog eens een naam waar je op afkomt als er een voorstelling over wordt gemaakt. Da’s toch zo’n toko, een sjiek bordeel, waar je nooit geweest bent maar oh zo graag eens had willen zijn. Statig grachtenpand aan het Singel in Amsterdam, roemruchte eigenaar Theo Heuft en enkele jaren geleden door de gemeente gesloten wegens vermeende criminaliteit binnen de muren. Maar ja, alle verhalen bléven ook binnen die muren. Nu mogen we ze horen in de musical Yab Yum, met dank aan Heuft die zijn verhalen ooit opschreef.

Jammer dat het dan een beetje tegenvalt. Drie sterren las je eerder? Die zijn voor de beeldschone plaatjes, het uitstekende spel en de zang van Richard Groenendijk als zeer grappige verteller / homobarman John en Annick Boer als Yab Yum-diva Angel en voor het leuke ensemble vol mooie meisjes van plezier. Het begin belooft veel humor. Fotograferen en filmen is in het volle Carré (dresscode: verleidelijk) verboden, want de gasten van Yab Yum willen natuurlijk anoniem blijven. De humor komt echter alleen van Groenendijk, die zijn cabaretervaring goed gebruikt.

Je verlaat de zaal na een avond mooie beelden wat onvoldaan. En dat ligt aan het verhaal. Te veel lijnen. Geen enkele van die lijnen zijn geweldig of spannend uitgewerkt. Daarvoor moeten we toch bij het boek van Theo Heuft zijn. De liefde tussen crimineel Kees (musicaldebuut van Bas Muijs, aardig maar nog niet klaar voor zulk groot werk) en Angel steekt hier en daar de kop op en dan vooral van de hak op de tak. Nee, kies dan bijvoorbeeld voor een spannend verhaal over Heuft die zijn tent tot op het bot verdedigt tegen de criminelen. Het komt nu aan bod, maar met flardjes. Heuft wordt vertolkt door Rutger le Poole, die wel eens beter is geweest (en zelfs geweldig in Joseph and the Technicolour Dreamcoat). De hoertjes krijgen één keer de kans om iets over hun verleden te vertellen. Barman John begint opeens te zingen dat hij slechts binnen Yab Yum gelukkig is. En wat de acts van acht wereldsterren op het gebied van dans en acrobatiek in de voorstelling doen is onbegrijpelijk. Stuk voor stuk zijn ze geweldig, maar komen uit de lucht vallen. Slechts een bordje ‘acteurs hebben pauze, u kijkt nu naar iets anders’ ontbreekt. De laatste tegenvaller is good-old Nelly Frijda als hoerenmadam / ervaringsdeskundige Tos. Alsof ze er geen zin in heeft, maar dat gaf ze onlangs op Radio 1 al half toe (“ik ben moe en het kwam me niet zo goed uit, ik wil op reis”).

Yab Yum is geschilderd in allerlei kleuren verf. Wel prachtige verf. Maar diezelfde verf is nog lang niet opgedroogd. Hopelijk komt het gedurende de tournee nog goed, maar het lijkt al te laat.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d