Voorproefje van ‘André Hazes de musical’

31 mei 2012 om 18:56 door Wilke Martens
Voorproefje van ‘André Hazes de musical’

De musicalliefhebber staat nog een hele zomer te wachten voordat het in première gaat, maar toch werden donderdag 31 mei de eerste scènes uit de musical Hij Gelooft in Mij gepresenteerd. De verzamelde landelijke pers werd op het podium geïnstalleerd om alvast te genieten van een voorproefje uit de musical.

Na een filmpje over de ontstaansgeschiedenis van de musical, nam Joop van den Ende het woord om zijn bijzondere samenwerking met de familie Hazes toe te lichten. Al in 2007 tekende Rachel Hazes voor de musical, waarna Frank Ketelaar en Kees Prins het script schreven. Toen ook de cast bekend was, werd samen met regisseur Ruut Weissman de eerste lezing van het script gedaan waar de familie Hazes bij aanwezig was. Van den Ende wilde immers hun volledige goedkeuring. “Ik heb nog nooit iets gemaakt waarbij de personen over wie het gaat in levenden lijve zitten te kijken”, zei hij.

En die goedkeuring kreeg Van den Ende, vooral als het gaat om de cast. “Die trieste blik, die was gewoon precies hetzelfde als die van mijn vader”, zegt de jonge André Hazes in het filmpje over Martijn Fischer, die gemaakt lijkt voor de rol van Hazes. Van den Ende benadrukt de persoonlijke betrekkingen met de familie: vroeger was hij twee jaar lang Hazes’ manager (“Ik bracht hem vanuit de kroeg naar de concertzaal”). Bij de musical wilde hij dan ook creatief betrokken zijn. “Het vertellen van een verhaal is het ultieme, dat kan geen technische uitvinding ooit overnemen.”

En dat verhaal gaat niet alleen over het leven van Hazes, maar vooral over de relatie tussen hem en Rachel (gespeeld door Chantal Janzen). Over hoe zij als 20-jarig meisje een relatie met de volkszanger krijgt en zich afvraagt of ze houdt van de persoon André of de zanger. Dat dramatische aspect levert ongetwijfeld een prachtige tranentrekker op. Zeker als we het voorproefje van ‘Zij gelooft in mij’ door Janzen en Fischer mogen geloven.

Hij Gelooft in Mij staat exclusief in het DeLaMar Theater in Amsterdam en gaat op 11 november 2012 in première. Kaarten zijn al verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie op www.musicals.nl

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d