Julianne Moore haalt uit naar Sarah Palin

10 mei 2012 om 09:35 door Novum
Julianne Moore haalt uit naar Sarah Palin

De Verenigde Staten zijn slechter af door Sarah Palin. De excentrieke politica zorgde voor versplintering bij de Republikeinen en zette de VS te schande. Dat zeggen actrices Julianne Moore en Sarah Paulson in een interview met tv-zender HBO, die de film Game Change produceerde. In het politieke drama spelen zij de rollen van Palin en haar rechterhand Nicolle Wallace.

Game Change gaat over Palins politieke opkomst en ondergang. De gouverneur van Alaska was de beoogde vicepresident van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain in 2008. Ze had echter geen politieke ervaring op landelijk niveau.

"De grootste verandering die we recentelijk in de Amerikaanse politiek hebben gezien is dat de Republikeinen met elkaar overhoop liggen", analyseert Moore. "Het was van oudsher een partij waar de leden heel solidair met elkaar waren. Daar zitten nu veel barsten in. Kijk naar de Tea Party, een neoconservatieve afsplitsing. Dat uiteenvallen is in gang gezet door Sarah Palin."

Paulson gaat nog een stapje verder. "Ik ben zelfs bang dat het hele debacle rondom Sarah Palin, waarin ze onvoorbereid interviews in ging en dan afging op tv, ook internationaal veel schade heeft aangericht", zegt de actrice. Haar personage Wallace ziet het hele politieke avontuur van Palin als een kaartenhuis ineenstorten.

De beoogde vicepresident ontdook steevast haar verplichtingen en leek meer bezig te zijn met haar volgende eiwitreep of nieuwe blikje Dr. Pepper. "Nu kijken mensen heel anders tegen ons land aan", gaat Paulson verder. "Dat is wel eens moeilijk. Ik schaam me soms diep als mens en als Amerikaanse."

Moore denkt niet dat de VS binnenkort een vrouwelijk staatshoofd krijgen. "Ons land is nog niet klaar voor een vrouwelijke president, in tegenstelling tot andere landen in de wereld. Tegelijkertijd besef ik me dat de kandidaten er gewoon niet zijn. Er nemen maar weinig vrouwen deel aan de Amerikaanse politiek."

Palin vertrok na haar politieke avontuur naar tv-zender Fox, waar zij het nieuws becommentarieert. Het ligt niet voor de hand dat zij de politieke draad weer oppakt.

Game Change is op zondag 13 mei om 20.30 uur te zien bij HBO Nederland.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d