Jamie Oliver: "Eet geen troep!"

16 mei 2012 om 08:46 door Metro redactie
Jamie Oliver: "Eet geen troep!"

Steeds meer mensen hebben overgewicht. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Het Westen is de grote boosdoener. Dat is meer verantwoordelijk voor deze problematiek dan wat ook. In veel westerse landen is generaties lang niet geleerd hoe thuis te koken. Ouders aan het werk, lessen over voedsel op school zijn ‘shit’. Ik ben in huizen geweest waar kinderen alleen prik dronken en geen enkele zin hadden in kraanwater. Ook de opkomst van diepvriesgroente heeft trouwens bijgedragen aan het probleem van overgewicht.
 
Wordt de wereld ooit nog gezond?
Eerlijk gezegd denk ik dat dit vooral aan de multinationals en de fastfoodbedrijven is. Als zij kiezen om gezond eten te promoten, dan heeft dat meer impact op mensen dan de maatregelen van welke overheid ook. Als je denkt dat de olie-industrie oorlogen veroorzaakt, dan heb je het mis. De voedselindustrie staat op een compleet ander level. Het probleem is de corruptie binnen de sector en de overheden. We moeten zaken als legbatterijen harder aanpakken, ze overal verbieden. Hoe durven regeringen dit in godsnaam toe te staan?
 
Wat kan Voedsel Revolutie Dag teweeg brengen?
Ik ben niet tegen hamburgers of pizza’s, ik ben tegen het eten van troep. Met deze dag hoop ik mensen te laten nadenken. We moeten ons allemaal meer bewust worden van wat er in onze monden verdwijnt. Als je iets eet, wordt dat ook iets van jezelf en heeft het direct invloed. 

Als we aan Europa denken, dan denken we aan verse ingrediënten uit de Franse keuken of de Italiaanse. Wat is de grootste uitdaging?
Het is een kwestie van flexibel zijn, uitgebalanceerd en het omarmen van al die miljoenen heerlijke recepten die er in Europa beschikbaar zijn. In sommige regio’s met de hoogste levensverwachting eten mensen soms karrenvrachten aan vet voedsel. Maar tegelijkertijd eten ze er ook een enorme hoeveelheid fruit en groenten bij.

Moet de Europese Unie zich niet alleen focussen op een gezamenlijke economie, maar ook op een gezamenlijke levensstijl?
Ja, daar moeten ze eigenlijk 100 procent voor gaan. Maar het probleem binnen de Europese Unie is dat mensen willen dat hun eten een regionaal tintje krijgt. De passie voor lokale productie van voedsel is de sleutel naar het gezonde eten.
 
Welk Europees land is volgens jou hét voorbeeld van goede eetgewoonten. En welk welvarend land moet direct beginnen met het aanpassen van de eetgewoonten?
Europeanen moeten al hun eieren in één mand gooien. Alle oplossingen voor het probleem zijn voorhanden, ze moeten alleen nog worden gebundeld. Overheden moeten langetermijnoplossingen bedenken en doorgaan met het ontplooien van gezonde initiatieven. Helaas is de politiek vaak gericht op de korte termijn. Politici komen en gaan. Jammer genoeg leidt deze democratie er toe dat we veel geld verspillen.
 
Meer informatie over Voedsel Revolutie Dag vind je op foodrevolutionday.com. Daar zie je ook wat er zaterdag in Nederland gebeurt.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d