Circolombia: rauw, gewaagd en ontzettend sexy

16 mei 2012 om 13:36 door Leroy van den Berg
Circolombia: rauw, gewaagd en ontzettend sexy

Neem 500 gram circus, voeg daar vijf eetlepels theater aan toe en bedek het geheel met een romige laag urban. Stop het in de oven en stel de temperatuur in op 90 graden. Als de vonken er van af spatten, weet je het zeker; dit is Circolombia. Het verhaal is simpel. Rivaliserende gangs vechten hun ruzies uit. Niet met pipa’s en vuisten, maar met beenspieren en biceps. Ze stunten, breaken, rappen en doen klassieke circusacts. Het is een spannende ontmoeting tussen de straat en het circus, ondersteund door rauwe hiphop, dubstep en breakbeats. De vijftien mannelijke en twee vrouwelijke artiesten komen allemaal uit Cali Colombia. Geboren in verschillende klassen, maar opgegroeid met dezelfde achtergrond: de straat. De nationale Colombiaanse circusschool Circo Para Todos bracht ze bij elkaar (zie kader). Angel Caycedo, de meest bespraakte artiest van het collectief, legt uit waar Circolombia over gaat. “Deze show vertelt ons eigen verhaal. Het verhaal over leven en dood, net als het leven in Colombia. Op de straten van Cali ligt de dood altijd op de loer.” Glimlachend voegt hij daar aan toe: “Maar het gaat ook over liefde, harmonie en vrede.”

Metro bekeek de show in Lille. Wat het zag? Een groepje jongeren hangt voor de deur. Niet het publiek dat op het Wereldkerstcircus afkomt. Nikes, mutsjes en sigaretjes in overvloed. Circolombia is niet ouderwets of saai, maar cool, zo lijkt het. Tijdens het wachten worden we warmgehouden door beelden van een busje vol kinderen die door een achterstandswijk in Cali rijden. Op de achtergrond klinken vrolijke latin deuntjes. Een spannend contrast.

Niet veel later vliegen perfect gevormde torso’s en strakke buikjes door het klassieke circusgebouw. De meisjes in het publiek gillen, de jongens dromen. De stijl is rauw. Geen geijkte attributen, maar een verfstijger als springplank en een graffitikussen om op te landen. Ze rappen. Opzwepend. Het vlamt. De mannen zijn opgewonden. Dwingen applaus af na elke stunt. En applaus krijgen ze. Oorverdovend.
Geen moment wordt er stilgestaan. Door niemand! Doet de één een stunt, dan rapt of danst de ander. De show is een aaneenschakeling van scènes die in elkaar overvloeien. Elke scène is een persoonlijk verhaal. Soms hard, soms kwetsbaar en klein. Altijd visueel prikkelend. Altijd vol hartstocht. Ze bewegen om te overleven.

Circolombia is vanaf 22 tot 27 mei te zien in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 
 

d