Striptekenaar Ronald Searle (91) overleden

14 maart 2012 om 11:09 door Novum
Striptekenaar Ronald Searle (91) overleden

AMSTERDAM - Striptekenaar Ronald Searle, vooral bekend van zijn reeks over het fictieve meisjesinternaat St Trinian's, is vrijdag overleden na een kort ziekbed. Dat heeft zijn familie bevestigd tegenover het persbureau Press Association. Hij is 91 jaar geworden.

Searle werd geboren in Cambridge en begon zijn carriere als cartoonist op 15-jarige leeftijd. Hij was tekenaar voor het dagblad Cambridge Daily News. Zijn eerste strip over St Trinian's verscheen in 1941. Zijn tekencarrière werd hetzelfde jaar nog onderbroken door zijn militaire dienst, waarvoor hij naar Singapore vertrok.

Toen het land, dat bij aankomst van Searle nog een Britse kolonie was, in 1942 werd bezet door Japan, werd Searle gevangengenomen. De gruwelijkheden die hij meemaakte legde hij vast in tekeningen. Ook zijn werk over internaat St Trinian's, dat volzit met gewelddadige meisjes, werd door de ervaringen beïnvloed.

Searle ontving de Nationale Orde van het Erelegioen, de hoogste Franse onderscheiding, en werd benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk. De verhalen van St Trinian's zijn meerdere malen verfilmd. De laatste film kwam twee jaar geleden uit met onder anderen Colin Firth en Russell Brand.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d