Striptekenaar Leever onder vergrootglas

14 maart 2012 om 10:00 door Ruben Eg
Striptekenaar Leever onder vergrootglas

Zestien jaar duurde het voordat er een opvolger verscheen van Gleevers Dagboek. Eppo-tekenaar Gerard Leever begon beginjaren tachtig met dagboekstrips voor de bladen Stripofiel, Stripschrift en Razzafrazz. Hoewel hij is getrouwd met Wilma, de beste inkleurder van Nederland, is dit tweede deel als eerste in kleur. Het geeft een absolute meerwaarde aan de hoogte- en dieptepunten uit het leven van de auteur.

Gleevers Dagboek schetst het leven van een op erkenning hopende Nederlandse striptekenaar. Leever doet dit kunstig door zijn soms narcistische karaktertrekjes van tekortkoming onder een vergrootglas te leggen, of eigenlijk meer een microscoop. Van woede, frustratie en verdriet over het stopzetten van strips en niet-verschijnende van boeken, tot gewone huis-tuin-en-keuken-problemen over opvoeden.

Leever schroomt niet zichzelf kwetsbaar af te beelden, zoals de teleurstelling als blijkt dat zijn kinderen Pokemon prefereren boven strips als de Smurfen. Ontroerend zijn de strips over de zelfmoord van een buurman en de dood van hond Dopie.

Boven alles is Gleevers Dagboek gewoonweg buitengewoon goed getekend. Geef mij maar grote neuzen en flapschoenen in tijden waarin ‘harkpoppetjes’ de boventoon voeren.

(Gleevers Dagboek 2 was het gratis verkrijgbare Stripboekgeschenk tijdens de Stripboekgeschenkdagen 2012. In diverse winkels is het nog los verkrijgbaar.)

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d