Twee onderscheidingen voor stripverspreider Ron Poland

6 februari 2012 om 14:32 door Ruben Eg
Twee onderscheidingen voor stripverspreider Ron Poland

Ron Poland van stripdistributeur Strips in Voorraad heeft op één dag twee stripprijzen gekregen. Van Het Stripschap ontvangt hij de P. Hans Frankfurtherprijs voor zijn ‘bijzondere inzet voor het medium strip’. Vrijwel tegelijkertijd kreeg hij De Hal Foster Award toewezen wegens verdiensten voor het beeldverhaal.

Zonder Ron Poland zouden veel strips in Nederland niet meer worden uitgegeven, stelt Het Stripschap. Strips vinden steeds minder goed hun weg naar de boekhandel. Zelfs stripspeciaalzaken moeten veel moeite doen om hun voorraad op peil te houden. Met het wegvallen van distributeur Het Raadsel in 2005 leek het alsof de laatste grote pijler onder de uitgevers was verdwenen. Poland nam in zijn eentje met Strips in Voorraad de verspreiding van strips aan alle stripspeciaalzaken op zich. “Met zijn bestelbus tuft hij van winkel naar winkel en houdt op die manier de pijplijn van uitgever naar klant overeind”, roemt Het Stripschap.

De commissie van De Hal Foster Award zegt Poland in het zonnetje te willen zetten voor zijn ‘dagelijkse, belangrijke bijdrage aan het Nederlandse stripverhaal’. “Zonder een goede verspreiding kunnen er geen strips gemaakt en verkocht worden”, aldus de jury. De prijs werd eerder gewonnen door onder meer letteraar Frits Jonker, medewerker Klaas Knol van stripwinkel- en galerie Lambiek en Mat Schifferstein van uitgeverij Sherpa.

De P. Hans Frankfurtherprijs is een bronzen penning met reliëfafbeelding van het stripfiguurtje Sjoert, destijds de mascotte van Het Stripschap. De penning is ontworpen door de striptekenaar Henk Albers. Poland krijgt de prijs zaterdag 10 maart tijdens De Stripdagen in Gorinchem. De Hal Foster Award wordt vrijdag in Lambiek uitgereikt.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d