Silvia Fendi en Karl Lagerfeld: drie decennia

7 februari 2012 om 10:10 door Kenya Hunt
Silvia Fendi en Karl Lagerfeld: drie decennia

Welkom bij de familie
“Ik was nog maar vier jaar oud toen ik Karl voor het eerst ontmoette. Fendi was een familiebedrijf, dus er was geen scheidslijn tussen werk en familie. Toen ik hem in het atelier zag, dacht ik dat hij een schilder was. Hij was altijd aan het tekenen en had meestal een grote stapel papier bij zich. Zijn tekeningen waren als cartoons voor mij. Ze hadden van die heldere kleuren en sterke silhouetten. ‘Wat voor persoon is het?’, vroegen mensen me altijd toen ik ouder was, alsof ze het over een enge man hadden. Maar al sinds ik een baby ben, is Karl erg aardig tegen me. Als je hem kent, heb je het gevoel dat je belangrijk voor hem bent. We zijn niet het type mens dat elkaar altijd omhelst en kust en zegt dat het van elkaar houdt. Maar we weten allebei wat we voor elkaar betekenen.”

Karl komt eraan, Karl komt eraan
“Er was altijd iets van opwinding om hem heen. Ik wist precies wanneer hij op het punt stond om naar Rome te komen. Mijn moeder stelde aan de telefoon dan immers allerlei vragen: ‘Is dit klaar? Heb je dit gedaan? Heb je dat gedaan?’ Wanneer Karl kwam, was dat een grote gebeurtenis en dat is het vandaag de dag nog steeds. Soms komt hij eens per week, soms minder. Maar hij neemt altijd grote tassen mee. En hij is altijd te laat. Als hij je vertelt dat hij er om drie uur ’s middags is, weet je al dat hij pas om acht uur komt. Maar het is altijd de moeite waard om te wachten.”

Wat draag ik?
“Toen ik een tiener was, wilde ik hem altijd verrassen. Dus als Karl langskwam, deed ik altijd iets meer mijn best, ik kleedde me iets interessanter om zijn interesse te wekken. Nog steeds doe ik dat, maar ik wil hem ook verrassen met ideeën. Ik wil nog steeds voelen dat hij benieuwd is naar wat ik doe. Steeds wanneer hij komt, moet hij verrast zijn.”

Het creatieve proces

“Onze collecties beginnen normaal gesproken met een stukje textiel of een idee. Elke keer is het anders. Karl zat een keer in het vliegtuig naar Rome en nam foto’s van het land beneden. Van de foto’s van alle oogst maakten we een gehele collectie. En zo besloten we om te beginnen met het scheren van nertsen om de beweging die we in deze velden zagen te imiteren. We waren de eersten die dat met bont deden.”

Samenwerken
“We hebben nooit ook maar iets van onenigheid gehad. Zelfs als hem iets niet bevalt, blijft hij erg aardig. Karl wacht liever rustig af dan dat hij meteen zegt dat
hij het niets vindt. Door in zijn ogen te kijken, snap ik wat hij bedoelt.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d