Prototype 2 preview

22 februari 2012 om 11:04 door Metro redactie
Prototype 2 preview

Met een natte klap flikkerde Alex Mercer in 2009 uit de bloedige baarmoeder van Radical. De super-antiheld vermaakte de gamewereld met z'n onverschilligheid over onschuldige slachtoffers en z'n tankplettende ellebogen. Wouter vond Mercer maar een lomp instrument en hoopt dat Prototype 2 wat 'subtieler' wordt. Eh ja, dat lees je goed...

Nee, heel hard deed het eerste deel van Prototype mijn geekklier niet lekken, hoewel het een ideale game leek met z’n mix van spectaculaire superheldenactie en blood & guts. Maar ik ben zeker niet te beroerd om deel 2 een goede kans te geven, en als ik daarvoor naar Vancouver, Canada moet om aan te horen wat ontwikkelaar Radical allemaal gaat verbeteren aan het tweede deel, dan zeg ik: 'Maar natuurlijk doe ik dat, Activision. Ik ben een groot man met een hart van bijpassende omvang!'

Zo geschiedde, en zo verdeelde ik de verbeterpunten van Prototype 2 in drie makkelijk te behappen fundamenten. Ten eerste:
 

FUNDAMENT 1: BETATYPE
Weg met Alex Mercer, introducing een volledig nieuwe knakker, genaamd Sgt. James Heller.

Niet alleen is deze militair een stuk minder emo en heel wat pissiger dan Alex, maar ook heeft hij een ander huidskleurtje en hangt z'n capuchon nonchalant over z'n hoge kraag, in plaats van dat ie op z'n kop zit. Ik vind dat een leuk detail. Het maakt hem nog cooler, want zeg nou eerlijk: we hebben allemaal wel eens een hoody gedragen onder een jas met een te hoge kraag om daar vervolgens minutenlang mee te kutten, toch? Maar Heller is zo bad-ass, die heeft er schijt aan en laat die capuchon er gewoon overheen hangen als een dooie rat over een stoeprand!

Heller heeft dat pissige hoofd van hem niet voor niets, want dit staat in direct verband met de beweegredenen die hem voortstuwen in de game. Deze zijn namelijk een stuk helderder en eenvoudiger te begrijpen dan die van de protoganist (dat is een woordgrapje die waarschijnlijk twee mensen zullen snappen, waar Ed er één van is) uit deel 1, wat invloed heeft op het hele verhaal.

Sweet vengeance
Ja, verhaal, iets wat ik ook een van de grotere mankementen van Prototype vond. Het was chaotisch, op fragmentarische wijze verteld en wist me vanaf het begin af aan niet te pakken... alleen op het einde een beetje. Hoe anders is dat in Protype 2! De game crasht genadeloos binnen met een filmpje dat lijkt op die flitsende cutscenes waarmee 'het verhaal' in de Call of Duty-games verteld wordt, compleet met hetzelfde zwart-witte palet en epilepsie veroorzakende effecten.

Daarin zien we hoe het virus voor een tweede keer uitbreekt, Mercer daarvoor verantwoordelijk wordt gesteld en hoe Blackwatch weer ingezet wordt om het probleem op te lossen. Over deze beelden heen horen we telefoongesprekken van Heller die met z'n vrouw en zoontje praat, totdat opeens duidelijk wordt dat z'n gezinnetje slachtoffer is geworden van het virus. Heller jankt eerst netjes, maar weet z'n verdriet al gauw om te zetten in iets wat wél nuttig is, pissed off wraakgevoelens! En de bron van z'n woede is niemand minder dan Alexje Mercer!
 

FUNDAMENT 2: A BRAVE OLD WORLD
Geen nieuwe stad, wel nieuwe kansen.

In Prototype 2 blijven we lekker hangen in New York, want dit blijft natuurlijk een wereldstad, maakt niet uit hoe vaak je er komt. Echter, om de game ook wat betreft de setting te verfrissen en om aan de vele kritieken op deel 1 tegemoet te komen, is dit niet de Big Apple zoals we hem kennen. Het is meer een rotte appel geworden met binnenin het klokhuis een dikke, vadsige, smerige made.

Sinds Het Virus (vanaf nu met hoofdletters, omdat het toch een beetje een hoofdrolspeler is) weer toegeslagen heeft, is NY namelijk flink de lul geworden en is de stad, om een nog grotere ramp te voorkomen, in drie zones verdeeld. Verwacht dus niet wederom een bruine, generieke, karakterloze NPC-opvang waar poppetjes samenkomen om vernietigd te worden, nee, dit keer bruist het daadwerkelijk een tikje in de Stad die nooit Slaapt. Welkom in New York Zero…

Groen knollenland
In de groene zone is het nog relatief veilig en zou je in principe je hond kunnen uitlaten zonder dat ie in een geïnfecteerd monster verandert die je ballen er af knaagt. Gebouwen zijn er nog heel en onaangetast, mensen gaan naar hun werk, zwervers graven vrolijk in afvalbakken en er is wel een bedreiging van het virus, maar die valt niet direct op, die is er meer onderhuids. Bovendien is het leger, in samenwerking met Blackwatch, volop aanwezig om eventuele onrust met welgemikte kogels de kop in te drukken.

Zo heeft het in ieder geval de schijn dat er nog enige vorm van civilisatie in New York te vinden is. The Green Zone is eigenlijk het Volendam van NYZ, alleen dan mét zwervers en wat minder zangers en sporters. Eigenlijk dus veel beter dan Volendam…

Pisgeel
Naarmate we dichter bij het ranzige hart, de made in het klokhuis van NYZ komen, gaat het er minder vriendelijk aan toe. De Yellow Zone is de quarantaine zone, daar waar Blackwatch aan de macht is en, evil als ze zijn, er flink op los experimenteert op de bevolking. Hier vind je sloppenwijken, vluchtelingenkampen en vele militaire basissen, dus als vakantieoord is de gele zone weinig geschikt, tenzij je normaal gesproken ook elke zomer voor de lol naar de buitenwijken van Rio de Janeiro vertrekt.

Aan de kooien waarin jankende mensen opgesloten zitten en de openbare executies te zien, is het virus hier aan het oprukken, waar Blackwatch z’n smerige, fascistische klauwen vol aan heeft. Deze militaire zone is een beetje het Almere van NYZ: je wilt er niet dood gevonden worden, het is te dicht bij de ware ellende om comfortabel te zijn maar als het écht moet…tja, dan moet je er maar wonen, hè?

Pusbult
The Red Zone. Rood staat in dit geval niet voor de kleur van lippenstift en aardbeien, maar voor ellende, gevaar en infectie. Hier ga je alleen heen als je een permanente oplossing zoekt voor je chronische zelfmoordneigingen of als je hobby zombiesurfen is. Mutante monsters en geïnfecteerde zombies zijn er overal, de gebouwen zijn overwoekerd met rood-zwarte pus, geïnfecteerde ranzigheid domineert het straatbeeld en een pintje halen is dodelijk. Dit is centrumpje Amsterdam, ongeveer ter hoogte van de hoeren en de seksshops. Daar waar je alleen iemand mee op een eerste date neemt als ze een helleteef is.

FUNDAMENT 3: ULTIEME AWESOMEHEID
Het doel van Prototype 2? De nog ultiemere ‘Power Fantasy’ zijn dan deel 1 dat al was.

In plaats van een stortbad aan powers, zoals in deel 1, krijg je in deel 2 meer een langzame, lauwe douche op je kop. Meer tutorials en meer stap-voor-stap oefeningen met de meest basale moves die je hebt, moeten ervoor zorgen dat je niet verzuipt in de manieren waarop je vengeance kan loslaten op je vijanden.

Wat tevens de flow van het levellen moet verbeteren, is het feit dat je sommige moves op actieve wijze kunt verkrijgen, door bijvoorbeeld aan bepaalde opdrachten te voldoen (vernietig zoveel basissen, vind een aantal verborgen caches, etc.). Het geeft meteen een stukje meer verslavendheid en zin aan de side-activiteiten! Per toegenomen level zal je bovendien bepaalde statistieken kunnen opkalefateren, zoals bijvoorbeeld je snelheid en je health, terwijl Heller ook sterker kan worden door bepaalde poppekes te consumeren die worden aangegeven met een icoontje. Want beter worden begint bij JEZELF!

Ik merkte wel dat je als Prototype-veteraan een beetje geduld moet hebben om dingen de langzame manier te leren, want natuurlijk kan Heller veel shit die Mercer hem al heeft voorgedaan. Zweven, tegen muren omhoog lopen en mensen ‘consumen’ (opslurpen, zeg maar) zal je toch allemaal opnieuw moeten aanleren, waardoor je je een beetje als een brugpieper in groep acht voelt - op een nieuwe school met allemaal versche mensen, dat wel -.

Plet/snij en hak/mep
Leuk, dat ‘betere levellen’, maar als Sergeant James Heller alleen dezelfde trucjes kan als Alex Mercer, dan voelen we ons natuurlijk flink bij de teelbal gevat!

Gelukkig is dat dan ook niet het geval, getuige bijvoorbeeld de Bio Bomb. Hierbij grijpt onze Sgt. een menneke of desgewenst vrouwke bij de lurven, besmet het arme menske met het roodzwarte Blacklight spul, gooit hem of haar vervolgens weg waarna het popske onploft in een chaos van tentakels die alle kanten opspringen. Dat is al vrij spectaculair, maar als de tentakels vervolgens ook nog eens samentrekken, alles in de directe omgeving daarbij meetrekken (stukken lichaam, auto’s lantaarnpalen, etc.) om zo, vergezeld door een explosie, samen te komen tot een massa bloed, ingewanden, afval en roodzwarte virusranzigheid, kan je niet anders dan hardop lachen!

3x beter?
Prototype 2 is dus op drie fundamenten flink verbeterd en het lijkt erop dat Radical hiermee alle dingen die aan deel 1 tegenvielen, bij de kladden heeft gevat. Zal het dit keer dan de perfecte superhelden-crush-‘n-destroy-game worden? Vast niet, het is per slot van rekening geen perfecte wereld waarin we leven, maar genieten van pure, godachtige overwinnelijkheid, dat gaan we zeker…

VERWACHTING WOUTER:
Of er uiteindelijk toch weer geheel nieuwe minpunten in Prototype 2 zullen zitten of niet; alles wat er mis wat aan z’n voorganger lijkt aangepakt, gewurgd en weggesmeten te zijn. Dit wordt wederom aarsklopperij op macroniveau.

Bron: Power Unlimited

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d