Ramses Shaffy als top, Wicked groen en De Producers failliet

20 december 2011 om 10:56 door Erik Jonk
Ramses Shaffy als top, Wicked groen en De Producers failliet

In het jaar dat de musical in Nederland precies een halve eeuw bestaat, wordt er in de Hollandse theaters een prima seizoen gedraaid zonder échte tegenvallers. Behalve op televisie dan...

Top 1: Ramses.
‘Beter wordt het dit jaar niet’, schreef Metro onlangs. Dat is makkelijk gezegd bij een première in december, maar bedoeld werd theaterseizoen 2011/2012. Adembenemend mooi muziektheater waarin Amsterdammer Ramses Shaffy briljant wordt vertolkt door Hans Hoes (de oude) en William Spaaij (de jonge). Kaartverkoop gaat inmiddels als een trein.

Top 2: Wicked.
Langverwacht en aan de verwachtingen in het Circustheater in Scheveningen voldaan. Willemijn Verkaik staat dan eindelijk als groene heks op een Nederlands podium en is in één klap ’s lands musicalster nummer 1. Chantal Janzen houdt zich desondanks naast dit geweld als blonde heks uitstekend staande.

Top 3: Soldaat van Oranje.
De nummer 1 van 2010 hoort nog steeds in de top 5. Draait als een van de weinige theaterproducties louter voor volle zalen op vliegveld Valkenburg bij Leiden. De castwissel afgelopen zomer was spannend, maar Soldaat van Oranje bleef met onder meer Julian Looman als Erik Hazelhoff Roelfzema schijnbaar moeiteloos overeind. Voor wie het nóg niet weet: als publiek draai je met de tribune langs de scènes. Nog nooit op dergelijke schaal in de wereld vertoond.

Top 4: Droomvlucht.
Exclusief in theater de Efteling te zien. Gebaseerd op de populairste attractie van het park. Sprookjesachtig mooi vormgegeven, schitterende trollen en elfjes. Maar bovenal een prima uitje voor het hele gezin. De ‘oude mensengrappen’ zijn niet vergeten.

Top 5: Spring Awakening.
Kleine voorstelling in het M-Lab in Amsterdam met groot aantal nominaties voor de Musical­awards. En terecht. ‘Sterrenelftal scholieren’ schreef deze krant over het stuk waarin jongeren een eeuw geleden met hun identiteit en seksualiteit stoeiden. Verhalen als Ramses en Spring Awakening, daar lijkt het Nederlandse publiek gezien de volle zalen op te zitten wachten.

Flop 1: The Producers.
Uitstekende, hilarische musical over een anti-musical over Adolf Hitler. Schitterend gemaakt, grote productie, maar niemand wilde er naartoe. Werd kort na de première stop­gezet. Voor producent Mark Vijn betekende dat helaas einde verhaal, hij ging failliet. En mensen als Johnny Kraaijkamp en Noortje Herlaar stonden op straat.

Flop 2: Musical op televisie.
Zowel de John Kraaijkamp Musical Awards als de tv-zoektocht naar een hoofdrolspeler (Saturday Night Fever) verkasten van Avro naar RTL 4. Nou maakt RTL over het algemeen uitstekende dingen (The Voice of Holland als grootste voorbeeld), maar van musical-tv maakt men een potje. Als grootheid Hennie Vrienten zijn beeldje voor de muziek van Petticoat haast op weg naar de wc krijgt uitgereikt in plaats van op het podium, dan past slechts plaatsvervangende schaamte. Sunday Night Fever is deze weken een regelrechte tegenvaller. De kandidaten voor Saturday Night Fever zijn ‘mwah’, de coaches schreeuwen wat af en de kijkcijfers dalen daarom per week.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d