Jan Smit heeft altijd slingers op zak

28 oktober 2011 om 10:44 door Merike Woning
Jan Smit heeft altijd slingers op zak

1. 15 jaar Jan Smit, hoe vier je dat privé?
Best gek, maar het gaat een beetje ongemerkt voorbij. Het gaat thuis al zo vaak over werk, dat we hier niet constant aan denken. Er komt momenteel zoveel op me af. Dan weer een gouden plaat, dan en een lintje. En mijn huwelijk zit eraan te komen. Daar ben ik meer mee bezig. Alles komt tegelijk, waardoor ik misschien te weinig bij de dingen stil sta.

2. Is het een feest om altijd in de publiciteit te staan?
Nee, maar het is wel iets waar je voor kiest. Ik kan natuurlijk niet verwachten dat als ik een cd uitbreng iedereen klaarstaat en op het moment dat het me niet uitkomt, iedereen wegblijft. Daar ben ik me altijd van bewust geweest.

3. Wat is je beste feestnummer?
Leef Nu Het Kan, dan gaat het dak eraf.

4. Welk publiek weet het best een feestje te maken: Duits of Nederlands?
Nederlands. Met stip. In Duitsland had ik heel veel hits, maar dat waren nummers waar je goed op kan meedeinen. Dat werd voor hun begrippen wel een feestje, maar hier sta ik te knallen en te springen. En omdat ik meestal een avond afsluit, is het publiek vaak beschonken.

5. Hoe was je vrijgezellenfeest?
Heel leuk. ‘s Ochtends stonden m’n vrienden aan m’n bed te zingen. Drie uur later zat ik in München aan een tafel met pullen bier. Ik heb er een stuk of tien gedronken. Toen was de boom om en gingen we naar bed. Er zat niet een heel schema aan vast, maar het was precies wat ik wilde.

6. Een trouwjurk...
Is in mijn ogen wit. Het zou me verbazen als het niet zo zal zijn. Het maakt me niet uit hoe lang de jurk is. Al trekt Liza een vuilniszak aan, het staat haar.

7. Komt het verjaardagsfeestje van Emma de 17e november niet in het gedrang door jullie bruiloft?
Dat zou kunnen, maar ze wordt dan één. Het wordt zeker gevierd, maar ze heeft het niet door. We vieren een keer onze trouwerij en ook de komende jaren is Emma gewoon jarig.

8. Keuze: Party pooper of rollend naar huis?
Rollend naar huis. Bij mij is het alles of niks. Ik ben niet iemand die in de zomer een biertje neemt om even een lekker een biertje te nemen. Dan neem ik wel een colaatje.

9. Klopt de uitspraak: Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen?
Dat staat vast. Ik heb altijd slingers op zak. Ik ben altijd optimistisch. Daardoor sta ik een stuk gezelliger in het leven. Ik ben nooit chagrijnig, want daar heb je alleen jezelf mee.

10. Volgend jaar weer commentator op het Songfestivalfeestje?
Jazeker. We moeten naar Baku, Azerbeidzjan. Het schijnt dat er nog geen internet ligt en de laatste twintig kilometer op een kameel afgelegd moet worden, maar we gaan het doen!

11. De Zomer Voorbij is een leuker feestje dan de Volendamse kermis.
De kermis is iets waar je het hele jaar naar uitkijkt, net als de Zomer Voorbij overigens. Maar bij de Zomer Voorbij ben je de hele dag aan het opnemen, om pas daarna het nodige bier erin te gooien. Nee, tegen de kermis kan niets op.

12. Wat zijn de ingrediënten van een goed Jan Smit feestje?
Bereikbaarheid, communicatie, vraag en aanbod. Ik krijg heel veel briefjes met teksten als 'm'n zus is jarig' tot 'm'n neef gaat trouwen'. Ik maak gebruik van wat er op dat moment in de zaal leeft. Het gaat om interactie.

13. Hoe gaat je bruiloft eruit zien?
Wij weten hoe het gaat worden, maar daar heeft verder niemand iets mee te maken. Alleen de mensen die uitgenodigd zijn.

14. Met welk cadeau hoeven de gasten niet aan te komen zetten?
Eigenlijk hoef ik niks. Ik ben heel tevreden met wat ik heb. De mooiste cadeaus zijn persoonlijke dingen, de dingetjes waar je waarde aan hecht. Dat weten familie en vrienden.

15. Wat zie jij als het hoogtepunt van de afgelopen 15 jaar?
Dat het succes onverminderd door blijft gaan. Het is namelijk heel normaal dat je op een gegeven moment een stapje terug doet, maar dat is niet aan de orde.

15 Jaar Hits ligt vanaf vandaag in de winkel.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d