Helden centraal in Kinderboekenweek

4 oktober 2011 om 15:10 door Luc Wierts

Bert en Bart redden de wereld
Auteur/Tekenaar: Tjibbe Veldkamp/Kees de Boer
Uitgever: Stichting CPNB (gratis bij besteding van 10 reuro aan kinderboeken)
Genre: kinderboekenweek-geschenk
Beoordeling: ••••

Tja, in de themaweek Superhelden! Over dapper durven zijn van de 57e Kinderboekenweek, kun je natuurlijk niet met iets kleins aan komen zetten. Bert en Bart van Tjibbe Veldkamp redden meteen de aarde en daarmee misschien ook de verbeelding  en het recht op spelen. Als de moeder de wapens van Bert en Bart heeft afgepakt, hebben ze niets meer om de wereld te reden van de buitenaardse Zurghs die de aarde willen vernietigen, behalve misschien hun koppie. Tekst en tekeningen vullen elkaar prachtig aan en leest als een trein.


De prins op het witte paard
Auteur/Tekenaar: Dorf Verroen & Thé Tjong-Khing
Uitgever: Stichting CPNB (5 euro ivm Kinderboekenweek)
Genre: prentenboek
Beoordeling: ••••

De fraaie illustraties van Thé Tjong-Khing zijn de kracht van dit prentenboek dat een typisch sprookjesgegeven nieuw leven inblaast: de prins op het witte paard die op zoek moet naar de geschikte prinses. Tjong-Khing, onderscheiden met drie keer de Gouden Penseel, maakt van het prentenboek van de Kinderboekenweek 2011 een herkenbaar maar ook lyrisch verhaal. En hoe het afloopt, tja prins, prinses en wit paard is natuurlijk een gouden combinatie.

SuperDolfje
Auteur: Paul van Loon
Uitgever: Leopold (12,95 euro)
genre: kinderboek/griezel
Beoordeling: ••••

Nieuw deel van de absolute bestseller-kinderboeken-schrijver Paul van Loon over de onverslaanbare Dolfje Weerwolfje, die nu concurrentie krijgt van een ‘nieuwe jongen in de klas’ Gregor. Dolfje moet samen met Noura alle zeilen bijzetten en wordt Superdolfje om Gregor, de alle anderen kinderen en de meester aan zijn zijde heeft, te ontmaskeren. Maar dan blijkt bij Gregor ook niet alles rozengeur en maneschijn. Blijft onverminderd leuk.
 

Gone - Plaag
Auteur: Michael Grant
Uitgever: Van Holkema & Warendorf/ Unieboek (19,99 euro)
Genre: fantasy/jeugdroman
Beoordeling: •••

Michael Grant is alweer toe aan zijn vierde deel in de serie Gone. De verdwijning van alle volwassenen uit Perdido Beach en de nijpende tekorten dwingt Sam op buiten de stad op zoek te gaan naar water. Vervolgens worden de overgebleven kinderen geteisterd door een nieuwe plagen, eerst een griep en vervolgens dodelijke insecten. De verzoekingen die Grant zijn personages aandoet, zorgen natuurlijk voor nogal wat spanning. Grant is een meester in cliffhangers, zijn wisselende perspectieven lezen lekker snel weg en de lezer glijdt moeiteloos door naar deel 5.
 

Vertrouw je mij
Auteur: Martine Kamphuis
Uitgever: Leopold (13,95 euro)
Genre: Young Adult/ spanning
Beoordeling: •••

Martine Kamphuis publiceert zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Vertrouw je mij? is coming of age van nu: pesten, roken en verliefd worden. Bas merkt tot zijn schrik dat zijn zus Janno verliefd is op een ‘foute jongen’ Bruno. Bas gaat zich ermee bemoeien en dan zijn er ook nog drugs in het spel, maar wil zijn zus wel dat Bas ingrijpt? Kamphuis weet hoe ze spanning moet doseren dus dit boek jaag je er nagelbijtend doorheen.
 

Showbizzkiss
Auteur: Do van Ranst/Maarten van Hove
Uitgever: Slash/Querido (13,95 euro)
Genre: Young Adult/ waargebeurd
Beoordeling: ••••

Slash brengt waargebeurde verhalen uit in romanvorm opgeschreven. Showbizzkiss gaat over de keerzijde van beroemd zijn en showbizz-succes bij de jonge Maarten van Hove, die als 13-jarige Pinokkio speelde in een grote musical. Afgunst, boze blikken op school, slechte cijfers, pubertijd, maar het vooral ook het niet helemaal weten en je afzetten tegen de automatismen in de familie (een streverige opa). Het komt allemaal voorbij en is ook nog eens geloofwaardig opgeschreven. “Het leven is meer dan showbizz alleen”, krijgt hij dan ook te horen. Maar hoe eindigde het ook alweer allemaal met Pinokkio?
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d