The National verovert Eindhoven

20 februari 2011 om 18:36 door Mario Wisse
The National verovert Eindhoven

Wie: The National
Wat: Indierock
Waar: Cross-Linx 2011 in Muziekcentrum Eindhoven
Wanneer: vrijdag 18 februari
Waardering: ****

Cross-Linx stond dit jaar in het teken van pop meets klassiek en de New Yorkse band The National mocht het rondreizende festival vier keer van een intense finale voorzien. Al is het een podiumtrucje, dat wanhopig de handen voor het gezicht houden en niet weten waar hij het zoeken moet van Matt Berninger, dan nog verdient de The National-zanger een groot compliment. De indiebariton krijgt het publiek er keer op keer mee waar hij het hebben wil; de handen stuk klappend en smekend om een toegift.

The National wordt na elk album iets populairder. Ze trekken nog geen massa’s á là Editors en Kings Of Leon, maar ze zijn wel langzaam opgeschoven naar de divisie daar net onder. Dat betekende bijvoorbeeld dat er chaos ontstond tijdens hun optreden op het laatste Crossing Border Festival omdat de toeloop te groot was voor de zaal waarin ze speelden. Het zal behalve met hun mooie platen   - High Violet, de laatste, prijkte eind 2010 weer in tig jaarlijstjes - ook iets te maken hebben met hun live-reputatie.

Bij de openingsnummers ‘Runaway’, ‘Anyone’s Ghost’ (van High Violet) en ‘Brainy’ (van het album Boxer uit 2007) moet Berninger er nog wat inkomen -   misschien dat hij iets te weinig van de altijd in zijn buurt aanwezige fles wijn heeft gedronken -   hij laat het pas echt uit zijn tenen komen bij het daaropvolgende ‘Bloodbuzz Ohio’   en ‘Squalor Victoria’ . Dat laatste nummer is op Boxer niet bijzonder opvallend maar wordt live met zoveel vuur gebracht dat het een publieksfavoriet is.

Het middenstuk, met   mooie uitvoeringen van ‘Conversation 16’ en ‘Apartment Story’, is meer dan degelijk, maar het zou kunnen dat Berninger wat krachten spaart   voor de grande finale. Tijdens ‘Abel’ springt hij namelijk het publiek in om al bromzingend richting tribune te zwoegen en het daar aangekomen op een klimmen te zetten. Berninger zoekt het bijzonder hoog met als gevolg dat een deel van het publiek en de security de handen vol heeft om het microfoonsnoer in goede banen te leiden. Terug op het podium sluit The National de reguliere set af met het oude nummer ‘Wasp Nest’, het wondermooie ‘England’ en ‘Fake Empire’.

Hoogtepunt is het laatste nummer van de toegift, waarin The National bijgestaan door de twee blazers, een a capella-uitvoering ten beste geeft van ‘Vanderlyle Crybaby Geeks’, tevens de afsluiter van ‘High Violet’. Het publiek zingt mee vanuit de tenen.

Kijk hier voor de complete setlist van het concert van The National in Eindhoven.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d