Kunstenaarsfestival in club Trouw Amsterdam

13 januari 2011 om 13:12 door Dennis Boxhoorn
Kunstenaarsfestival in club Trouw Amsterdam

Initiatiefnemer Jarl Schulp zag het in Berlijn en haalde het naar Nederland. Een festival waarbij kunstenaars uit de meest uiteenlopende disciplines de handen ineenslaan. Dj’s gaan de samenwerking aan met videokunstenaars en de projectiekunst wordt gecombineerd met een knallend housefeest. Volgens Schulp is dit een fenomeen in opkomst. “Jonge makers van kunst komen steeds vaker met elkaar in contact en het publiek profiteert daarvan.” Schulp, zelf grafisch ontwerper, zag vorig jaar hoe succesvol het Meltfestival in Berlijn was en vond dat het ook in Nederland tijd was voor zo’n feest. “Het mooie is dat we dingen hebben geregeld voor letterlijk iedereen. Als je geen zin hebt in lezingen en tentoonstellingen, kom je gewoon vanaf negen uur feesten. Dat is het leuke aan dit festival. We maken duidelijk de koppeling tussen kunst en feest”, aldus Schulp. De artiesten die je kunt verwachten, grenzen volgens hem aan de randjes van mainstream. “Delta Funktionen komt een set draaien. Hij is sinds de afgelopen editie van Lowlands erg populair geworden. Ook Fafi Fabi ga je tegenkomen.” Het festival is een ultieme kans voor veel kunstenaars om zich te bekwamen in een andere vorm van kunst. Op die manier kunnen ze een interessanter aanbod leveren en automatisch meer werk genereren. “Zo breiden ze hun netwerk uit. Daar komt ook de naam Fiber vandaan. De kunstenaars zijn de vezels die met elkaar verbonden kunnen worden. Er komt bijna altijd wat moois uit.”

DeFrame, een collectief visuele kunstenaars, is één van de grotere acts op het Fiberfestival van aanstaande zaterdag. De 24-jarige Carolien Teunisse zal samen met twee vrienden de clubavond voorzien van de “vetste visuals”. Ze is al een paar dagen intensief in de ruimte aanwezig om de lichtshow voor te bereiden. “Het unieke aan ons is dat we afwijken van de standaard effecten in een discotheek. Meestal hangt er tijdens een feest een groot vierkant scherm en daar gebeurt het allemaal op. Wij gebruiken de hele architectuur van het gebouw. Het zorgt voor een mooiere ervaring dan wanneer je alleen ergens staat te dansen en een biertje staat te drinken. Hier gaan mensen over napraten”, legt de mediakunstenares uit.
Op de maat van de muziek zullen de veelal abstracte beelden op de muren en betonnen palen in het pand van Club Trouw steeds veranderen. Bij de ene dj hoort zwart-witbeeld, de ander krijgt vrolijke kleuren. Een hoogtepunt wordt een projector met vier spiegels eromheen. Teunisse is blij dat ze met DeFrame de kans krijgt om in Amsterdam haar nieuwste kunst te laten zien aan een groot publiek. “Daar is men klaar voor deze vorm van kunst, gecombineerd met uitgaan. Niet overal staan ze er voor open. Amsterdam kent al soortgelijke festivals. Sonic Acts is daar een voorbeeld van.” De kunstenares hoopt naast een goed optreden op meer opdrachten en naamsbekendheid na het Fiberfestival. “Beginnende kunstenaars krijgen op deze manier een podium om zich te laten zien.”  

  •     Bij club Trouw en de Verdieping is zaterdag plaats voor 450 mensen.

  •     Het festival duurt van twee uur ’s middags tot vijf uur ’s nachts.

  •     Kaarten kosten 15 euro in de voorverkoop en 17 euro aan de deur.

  •     Acht verschillende dj’s draaien tijdens de clubnight, onder wie Mohlao, Fafi Fabi, Tarik Barri en Delta Funktionen.

  •     Vj’s die te bewonderen zijn: Living Room, De Frame Collective en Daan Kars.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d