Rotterdam

Hoek van Holland: uitzicht op een opknapbeurt

Hoek van Holland: uitzicht op een opknapbeurt

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

Hoek van Holland staat aan de vooravond van een serieuze opfrisser. Het duurde even. Zeg, pak ’m beet, 152 jaar na de stichting van het dorp in 1866. Destijds was het een werkkolonie voor mensen die de Nieuwe Waterweg naar zee groeven. Een volgend teken van leven: om wild kamperen tegen te gaan verrijst in 1923 in de Hoekse duinen de houten kampeerstad van Rotterdam. Deze ‘stad’ floreert nog steeds. 30 jaar later stoppen de Duitsers veel energie in de Hoek. Tijdens de oorlog slopen de oosterburen het dorp, de Oude Hoek, en bouwen bunkers. De betonresten van deze Atlantikwall kom je overal tegen. Na de oorlog lanceren ondernemers en bestuurders regelmatig plannen om van Hoek van Holland een volwassen badplaats te maken. Maar het komt niet echt van de grond. Al in 1998 bestaan er plannen om de metro door te trekken tot aan het strand, veel dure woningen te bouwen en het dorp van zijn frituurimago af te helpen. Eind 2018 kringelt er wederom witte rook uit de schoorsteen aan de Coolsingel omhoog. Zorgt Rotterdam nu echt dat Hoek van Holland een badplaats met allure wordt?

Een vierseizoenenbadplaats moet mogelijk zijn

Het idee: van Hoek van Holland een vierseizoenenbadplaats maken dat meer kwaliteit gaat bieden en de natuurlijke uitstraling versterken. Zo’n badplaats trekt meer bezoekers die geld willen spenderen, zodat de Hoek beter profiteert van de vele mensen die het plaatsje bezoeken. Een wandeling maakt duidelijk dat de plannen behoorlijk ambitieus zijn. Een echte badplaats kent een langs het strand lopende boulevard met uitspanningen, hotels en casino’s. De Hoekse duinen laten zo’n promenade niet toe. Een pier, de Badweg en twee slagen leiden vanaf het dorp door de duinen naar het strand. Hoe maak je van een zwakte een sterkte?

Dit zeggen de plannenmakers:

 • Meer ruimte voor hoogwaardige hotels, pensions, campings en bungalows. Dit zorgt voor meer bezoekers die bijdragen aan een betere economie en draagvlak voor voorzieningen.

Koningin Emma Boulevard en het Noorderhoofd bieden de ruimte

Wat bij een bezoek opvalt: tussen het dorp, het strand en de duinen ligt langs de Nieuwe Waterweg een open stuk Hoek van Holland, de Koningin Emma Boulevard, die geen echte promenade is. Je kunt hier wél lekker uitwaaien en bij matig weer vanuit de auto bootjes kijken, al jaren een favoriete hobby van vele Rijnmonders. Ook mogelijk: vanaf de tribune met verrekijkers en fotocamera’s het ontzagwekkende, weidse uitzicht bekijken dan wel vastleggen (1). Op de strandjes breng je best een aangename dag door, het is er een stuk rustiger dan op het Noordzee-strand. Uitspanningen als het Vispaleis, Unicum en De Jutter zijn geïnspireerd op scheepsarchitectuur en bieden royale terrassen (2). De uitspanningen geven de boulevard wat karakter. Fort 1881, het best bewaarde en nooit gebruikte pantserfort van Nederland, is hier de toeristische trekker. Je kunt er actief het spel Fort Ministerie ondergaan en fijn bij het café relaxen. Dat is het wel zo’n beetje op deze boulevard. Het is te begrijpen dat genoeg partijen mogelijkheden zien om de vlakte een toeristische impuls te geven, denk aan pensions, hotels en bungalows.

Tijd om het Noorderhoofd op te lopen. Het majestueuze uitzicht op de Maasvlakte, de rivier, de zee en de duinen (het Voorduin) zijn altijd een tripje naar de Hoek waard. Je kunt hier ook een bezoek brengen aan het Atlantikwall-museum, dat verhaalt over de Duitse dwalingen. Daar waar de duinen overgaan in strand, staat een rij verticaal betimmerde houten optrekjes superstrak in het gelid te contrasteren met de horizontale omgeving. Vanaf een hoog duin valt op hoe dicht zeereuzen onder de oevers varen (3).

Dit zeggen de plannenmakers:

 • De overgangszone tussen het dorp en het duingebied leent zich goed voor hoogwaardige hotels, pensions, campings en bungalows.
 • De duinen tussen de Nieuwe Waterweg, zeekant, rivierkant en de Badweg (het Voorduin en het Groene Strand) krijgen een natuurbestemming.
 • In delen van het Voorduin worden bunkers toegankelijk gemaakt om de militaire geschiedenis van dit gebied beter zichtbaar te maken. Deze aanpak past in de plannen voor een Verdedigingspark. 
 • Een nieuwe pier die bereikbaar is voor wandelaars.
 • Mogelijk kansen voor ecologische oevers en een getijdenpark.

De Badweg biedt kansen

De Badweg is de volgende route naar strand en zee en begint bij het Unicum, wat het qua lelijkheid zeker is. Denk aan een parkeerterrein, wat vervallen gebouwen en een restaurant dat bijna onder een appartementengebouw lijkt te zijn geschoven. Het enige hoogtepunt vormt Het Jagershuis, een soort Old Dutch in de duinen (zie kader). Vanaf deze plek loopt de standliefhebber in vijf minuten naar het Zeeplein, waar je onder meer kunt gamen, friet, ijs & kibbeling kunt eten en strandstuff kunt kopen. Hier rol je in 2021 vanuit de metro de lounge beach op. Het bieden van kwaliteit geldt inmiddels als uitgangspunt voor het verkrijgen van een vergunning van een strandpaviljoen. Deze aanpak werpt vruchten af. Zo pakte Beachclub Royal twee keer de prijs voor het meest sfeervolle strandpaviljoen van de Hollandse en Zeeuwse kusten (4).

Dit zeggen de plannenmakers:

 • Kleinschalig tot middelgroot hotel met vakantieappartementen (een aparthotel) bij Unicum realiseren. Ook: zwembad, wellness, sauna, fitness, landmark en cultuurhuis.
 • De openbare ruimte van Unicum op orde brengen.
 • Wandel- en fietsverbindingen verbeteren en uitbreiden.
 • Funshoppen op het Zeeplein, meer diversiteit en kwaliteit horeca en strandpaviljoens.

Strandslag Rechtestraat krijgt hipstertrekjes

Het strand van de Rechtestraat is ingericht voor sportief strandvermaak zoals suppen, surfen en body- & skimboarden. Deze keuze motiveerde mensen om hier de Pele Surf Shack te beginnen, de eerste 100% plant based strandclub van Nederland. In de Hoek blijft de strandliefhebber nu niet meer verstoken van quinoa, home made kimchi, açaibessen en vleesvrije Big Kahuna Burgers met onder meer guacamole, cheddar en jalepeños.

In de Zeetoren, die je vindt naast de parkeerplaats van de Rechtestraat, kun je abseilen, fast ropen en disc golfen. Aan de duinkant opende het PLSTK Café in de Zeetoren de deuren (5). De uitbaters vlogen de hele planeet over om als profsurfers over woelige baren te scheren. Blijkbaar kwamen ze in de oceanen zoveel zwerfplastic tegen, dat ze besloten een statement te maken: een plasticvrij eetcafé. Het uitzicht heeft in ieder geval dezelfde kwaliteit als die van restaurant Aan Zee in Oostvoorne. Goeie vondst: het ligdek, want dat betekent lekker zonnen in de duinen zonder zand in je slip.

Dit zeggen de plannenmakers:

 • Rechtestraat verder ontwikkelen als sportieve hotspot met oog voor de eigenheid van de locatie.

Strandslag Stuifkenszand blijft bij het oude

Elke liefhebber weet het al jaren: wie onbekommerd bloot over het strand en in de zee wil banjeren, rolt zijn badlaken uit op het Stuifkenszand. Dit is dé plek waar rustzoekers en natuurliefhebbers komen. En dat blijft zo.

Dit zeggen de plannenmakers:

 • Stuifkenszand niet verder ontwikkelen, enkel het terugbrengen tot één seizoensgebonden strandtent.

De duinen komen tot leven

De duinen van de Van Dixhoorndriehoek, die begint ten noorden van de Badweg, zijn aangepakt. Ze maken nu deel uit van Nationaal Park de Hollandse Duinen. Natuurliefhebbers kunnen wandelen door een gevarieerd duinlandschap met poelen, open vlaktes en stuivend duin. In de vochtige valleien groeien planten als parnassia en orchideeën (6). Het is een kleine sensatie om door het duin te wandelen en dan op zeker moment langs de witte zandheuvels de Noordzee te zien. De ANWB verhoogt het wandelgenot door de paddenstoelen te voorzien van scheepsverhalen.

Tegenover de driehoek ligt het bunkerrijke Vinetaduin. Hier brengt een populatie vleermuizen de winter door in de betonnen overblijfselen.

Dit zeggen de plannenmakers:

 • De voormalige Vafamil-camping krijgt een natuurbestemming.

Het dorp wacht af

Het dorp van Hoek van Holland heeft de bezoeker, om het aardig te zeggen, niet overdreven veel te bieden. Je kunt je hier niet arm shoppen in speciale winkels, maar dat heeft ook wel zijn charme. Onlangs opende het fraaie boetiekhotel Amerika de deuren aan het Brinkplein, in de volksmond de Brink genoemd (zie Hoekse eettips). Wie om architectuur geeft, zoekt de Scheepvaartstraat op, waar een van de fraaiste voorbeelden van het Nieuwe Bouwen staat (7). J.J.P. Oud, de toenmalige stadsarchitect van Rotterdam, mocht dit huizenblok in de jaren 20 realiseren. De ronde glaspuien van het woonhuis en de slagerij aan de andere kant van het blok zien er nog steeds fraai en opvallend modern uit.

Vanaf de Scheepvaartstraat is het een paar minuutjes lopen naar het Kustverlichtingsmuseum, dat zetelt in de vuurtoren (). Dit museum laat een origineel licht schijnen over hoge en lage lichten. Je kunt hier onder meer een verzameling lampen, branders, navigatie-instrumenten en optieken bekijken. De bonus als je eenmaal boven bent: het spectaculaire uitzicht over Rotterdam Beach.

Aan de rand van het dorp, aan de Langeweg, gaat met Rond in de hoek een van de grootste ontwikkelingen van de laatste decennia plaatsvinden. Hier zullen vijf woongebouwen verrijzen, die een natuurlijke uitstraling krijgen. Denk aan de toepassing van veel groen en de keuze voor natuurlijke bouwmaterialen. De gebouwen staan straks aan de rand van het Natura 2000 park Het Roomse Duin, dat ontstond door het ingraven van bunkers. Door de bebouwing aan te sluiten op dit park kan de gewenste natuuridentiteit van Hoek van Holland worden versterkt, zo is het idee. De bouwaanvang staat gepland voor 2020.

Wat zeggen de plannenmakers?

 • Het dorp biedt een beperkt en kwalitatief matig aanbod aan overnachtingsmogelijkheden.
 • Het is belangrijk dat het winkelaanbod gevarieerder en aantrekkelijker wordt. Het Brinkplein kan een kwalitatieve opwaardering gebruiken.

Hoekse eettips

De uitbater vouwt geroutineerd de servetten in de vorm van een mijter. Het is een voorbode van wat komen gaat: een met veel vakmanschap gekookt en opgediend diner. Het Jagershuis blijkt aangeschoten wild, want ontwikkelaars vermoeden dat ze met dit deel van de Badweg goudgeld kunnen verdienen. Dan moet het restaurant wel tegen de vlakte, en dat bevalt veel vaste gasten en Hoekenezen niet. Velen denken dat het pand een beschermd monument is. Dat is niet het geval.

Dikke Chesterfields

Naar een restaurant als Het Jagershuis moet je in Rotterdam lang zoeken, wellicht komt de herberg Old Dutch aan de Rochussenstraat nog het dichtst in de buurt. Het is voorstelbaar dat Het Jagershuis decennia geleden Boeuf Stroganoff op het menu stond. Dit gerecht verdween van de kaart, maar het rustieke interieur mocht blijven. Hoe duurzaam ben je dan niet als restaurant anno 2019?! Dit is andere koek dan om de vijf jaar het interieur in de vuilcontainer dumpen om maar bij de tijd te willen zijn. Wie ook dikke Chesterfields en vakmanschap op waarde weet te schatten, stapt hier een keer naar binnen. Wat je mag verwachten: uitgekiende wijnen en smaakrijke gerechten zoals koningskrab met grapefruit en perfect gebraden kabeljauw met een lichte beurre Blanc (8). De dopertwen en sugarsnaps proeven alsof een boer om de hoek ze net van de planten heeft getrokken. Het Jagershuis is best een verademing in een tijd waarin menig kok wil imponeren met 20 schuimpjes en frutsels op een bord.

Andere eettips: Beachclub Royal waar de kok onder meer kookt met spullen van Schmidt Zeevis en bavette op de kaart zet. Mijn Torpedoloods serveert eigentijds eten met een fijn uitzicht op de Berghaven. Ook aan het dorpsplein, lokaal betiteld als de Brink, is culinaire beweging zichtbaar op de bistrokaart van het dit voorjaar geopende boetiekhotel Amerika.

Hoekenezen en Hoekenaren

In Hoek van Holland wonen Hoekenaren en Hoekenezen. De laatsten noemen zichzelf ook Hoekers, ze zijn geboren en getogen in het dorp. De Hoekenaren komen van elders. De Hoekenaren en Hoekenezen zijn ook Rotterdammers. Zeg je dit in de Hoek hardop, dan kun je weerwoord verwachten. Te begrijpen, want het leven in een met het Westland vergroeid dorp voltrekt zich anders dan in het verre Rotterdam. De houding ten opzichte van de Maasstad verandert wel, want genoeg Hoekers vinden dat hun dorp toe is aan een opknapbeurt. En de centjes daarvoor komen van de grote broer.

André H6

Wie de auto richting Hoek van Holland pakt, staat regelmatig vast op de Maasdijk, de beruchte N220. Na het gereedkomen van de H6-weg, die loopt langs de Nieuwe Waterweg, is de Hoek straks beter bereikbaar. De weg schijnt vernoemd te zijn naar André Hazes, die ooit in zijn Hoekse strandhuisje regelmatig bijkwam van zijn intensieve bestaan.


Wouter schreef aan Arcade: 'Duncan vond mij de boeman'

Wouter Hardy

Foto van 'Helmut de Hoogh'

27 NOV 2019

Diep verstopt in de Maassilo bevindt zich de van daglicht verstoken studio van Wouter Hardy (28). Tweeënhalf jaar sleutelde Wouter hier aan Arcade, de song waarmee Duncan Laurence (25) dit jaar het Eurovisie Songfestival won. Toch werken de producer en de zanger niet meer samen. Hoe zit dat?

Heel verrassend is het niet om producer Wouter Hardy tegen te komen in de volle concertzaal. Zo’n 1700 bezoekers van alle leeftijden zijn afgekomen op het concert van Duncan Laurence op 11 oktober in de Maassilo. Natuurlijk staat Hardy in de buurt van de mengtafel, waar het geluid het allerbeste is. Lang voor zijn zege op het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv was Duncan Laurence reeds geboekt voor dit optreden. Voor de gelukkigen met een kaartje is dit intieme concert een buitenkans. Wie Duncan Laurence nu nog live wil zien, moet de komende weken afreizen naar steden als Londen, Berlijn of Oslo. Eind maart 2020 treedt hij op in Ziggo Dome in Amsterdam en uiteraard zingt hij op 16 mei in Ahoy zijn winnende lied Arcade tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival.

IJle momenten en bombastische climaxen


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Goed buurschap gedijt in verpieterde straat.

Goed buurschap gedijt in verpieterde straat

Goed buurschap gedijt in verpieterde straat. / Foto: David Rozing

Foto van 'Ilja Post'

27 NOV 2019

De Zegenstraat in Oud-Charlois in Rotterdam kende de afgelopen jaren veel ellende. Huisjesmelkers en schimmige buren trokken het ooit zo sociale straatje langzaam in een neerwaartse spiraal. Van goed buurschap was geen sprake meer. Tot de gemeente een blok van 10 verwaarloosde panden opkocht. In afwachting van een grootschalige renovatie werden de sleutels tijdelijk overhandigd aan twee kunstenaars. Zij begonnen vervolgens het sociaal kunstproject 'Huis zkt'. 

Een half jaar later organiseren de bewoners, die voorheen zo snel mogelijk de voordeur achter zich dichtsloegen, leuke buurtactiviteiten. De deur staat wagenwijd open. In een wijk als Oud-Charlois is dat doorgaans vragen om problemen. Maar op nummer 18A worden lokale ‘insluipers’ juist verwelkomd. Hoe meer, hoe beter. Sterker, zonder hen had deze deur niet eens opengestaan, aldus Bieke Versloot. „Dan was-ie waarschijnlijk potdicht gebleven, net als de twee jaar daarvoor.” Samen met collega Lieke van Pruijssen staat zij aan het roer van Huis zkt. Een sociaal kunstproject, waarbij zij samen met de buurt tijdelijk invulling geven aan een blok leegstaande panden waar voorheen drugsoverlast, criminaliteit en prostitutie welig tierden. De openstaande deur is voor de buurtbewoners het bewijs dat het eindelijk een beetje beter gaat.

Krakkemikkig


Lieke Kros. / Beeld: Jaap van Rijn

Lieke laat blauw licht schijnen op epilepsie

Lieke Kros. / Beeld: Jaap van Rijn

Foto van 'Natalie Hansen'

27 NOV 2019

Aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam zijn honderden wetenschappers dagelijks bezig met nadenken. Ze onderzoeken de kleine en grote vraagstukken van het leven. Welke vragen zijn dat eigenlijk? En – wat hebben we daar als gewone mens aan? Ga er even rustig voor zitten en denk even mee met de onderzoeker. Deze aflevering: dr. Lieke Kros, neurowetenschapper.

Wat wil je precies weten?

„Ik wil vooral erg graag weten hoe verschillende hersengebieden met elkaar samenwerken. Veel stoornissen bij mensen zijn namelijk te herleiden tot een verstoorde communicatie tussen verschillende hersengebieden. Zoals epilepsie, maar bijvoorbeeld ook migraine en autisme.”


Robin van Persie en Sander de Kramer winnen de Gouden Mossel.

Robin van Persie en Sander de Kramer winnen de Gouden Mossel

Robin van Persie en Sander de Kramer winnen de Gouden Mossel. / ANP

Foto van 'Metro'

20 NOV 2019

Rotterdammers Robin van Persie en Sander de Kramer namen woensdag op de Spido in Rotterdam de Gouden Mossel in ontvangst. De voetballer en televisiepresentator werden in het zonnetje gezet vanwege hun inzet voor het goede doel.

De Gouden Mossel wordt ieder jaar aan een Rotterdammer uitgereikt die veel voor de stad heeft betekend. Ook dit jaar boog de jury zich maanden over een lijst vol in het oog springende Rotterdammers die kans maakten op de onderscheiding.

Eer


Jules Deelder: Zalig zijn de digibeten

Jules Deelder: Zalig zijn de digibeten

„Wat heb je aan normale mensen?”. /Beeld: Karel Sanders

Foto van 'Helmut de Hoogh'

18 NOV 2019

Op zijn 75ste verjaardag wacht Jules Deelder een overdonderend eerbetoon. Artistieke vrienden en bewonderaars gaan hem dan trakteren op een persoonlijke ode. Dat brengt Jules vooralsnog niet van zijn stuk. Op een dinsdag in oktober is hij in een zachtmoedige bui, al vraagt hij zich wel af: „Wat heb je aan normale mensen?”

Er is maar één plek waar Jules Deelder afspreekt voor een interview: Café & Restaurant Ari. Voor de ingang staat zijn silhouet in dik plaatstaal, in de vorm van een foto die de Rotterdamse fotograaf Lenny Oosterwijk maakte. Een bijzondere vorm, volgens Deelder: „Het lijkt net alsof mijn achterkant is gefotografeerd. Maar het is juist de voorkant.”

Legendarische hoogtepunten


De thee gaat steeds vaker los in de kop

De thee gaat steeds vaker los in de kop

De populariteit van thee groeit mee met de aandacht voor een gezonde leefstijl. /Beeld: Jaap van Rijn

Foto van 'Metro'

18 NOV 2019

Wellicht voor een eyeopener: Rotterdam huisvest de grootste en belangrijkste collectie Japanse thee van Europa. En bovendien aardig wat echte theekenners. Die vertellen over witte thee als een reinigende lotion voor het gezicht. Of over marineren met Lapsang Souchong. En het eten van Japanse groene Gyokuro als salade, met sesam en soja. Tijd om deze specialisten aan het woord te laten.

Tekst: Natalie Hansen

Dit is het tweede deel van de thee-serie. Rotterdam stat niet echt bekend om thee. Toch spelen Rotterdamse handelaren tot op de dag van vandaag een prominente rol in deze drank. De Nieuwspeper presenteert drie theepioniers.


Weelde, de laatste vrijstaat van Rotterdam

Weelde, de laatste vrijstaat van Rotterdam

‘Hier is Weelde, de rijkdom van Rotterdam West.’/Foto: Jeroen Roest

Foto van 'Ilja Post'

18 NOV 2019

Kim Pieters en Kelly Vincent hebben het zichtbaar naar hun zin. Te begrijpen, want beiden zijn 28 jaar oud en nu al grootgrondbezitters. Begin dit jaar kregen ze de sleutel van Uit Je Eigen Stad, de failliet verklaarde stadsboerderij. Toen ze de vergunningen binnen hadden, plantten ze een vlag in een van de laatste stukjes niemandsland van Rotterdam: ‘Hier is Weelde, de rijkdom van Rotterdam West.’

Voor de twee vriendinnen, die elkaar al kennen vanaf hun 13e, kwam met Weelde een langgekoesterde wens uit. „Na vijf jaar als nomaden door de stad te hebben gereisd met De Geheime Tuin, waarmee we verborgen pareltjes van de stad blootlegden, ontstond de behoefte aan een vaste plek", vertelt Kim Pieters „Een creatieve vrijplaats, vol performances, exposities, muziek en fijne mensen. En dan niet alleen voor een paar weekenden per jaar, op steeds wisselende locaties, maar permanent. We hoeven nu niet meer succesvolle concepten of decors steeds maar weer op- en af te bouwen.”

Nieuw leven inblazen


Maaskade gekleurd voor Rotterdam Pride

Maaskade gekleurd voor Rotterdam Pride

Foto: Ooms Makelaars

Foto van 'Metro'

27 SEP 2019

House of Colours is tot en met zondag 29 september het thema voor de Rotterdam Pride 2019 en staat symbool voor een kleurrijke en diverse stad. Dat is te zien...

Ooms Makelaars is al meer dan 90 jaar onderdeel van Rotterdam en ziet het dan ook als een belangrijke taak om maatschappelijke initiatieven in deze stad te ondersteunen.

Iedereen is welkom


Betaalbaar wonen in Rotterdam, het kan nog steeds

Betaalbaar wonen in Rotterdam, het kan nog steeds

Steeds meer jonge gezinnen en ouderen verlaten Rotterdam. Foto: Jaap van Rijn.

Foto van 'Metro'

20 AUG 2019

Nu Rotterdam hipper is dan ooit, is een radicaal andere aanpak nodig om het tekort aan betaalbare woningen voor middeninkomens tegen te gaan. Aldus de initiatiefnemers van het Rotterdams Woongenootschap. Zij willen bewoners warm maken voor een woongenootschap dat aantrekkelijke, betaalbare stadsappartementen bouwt, onderhoudt en verhuurt tegen kostprijs. Gegarandeerd succes, denken zij. Nu nog de politiek hiervan overtuigen.

Tekst: Ilja Post

Ze zijn gemiddeld tussen de 30 en 40 jaar, vaak zelfstandig ondernemer of werkzaam in de zorg en het onderwijs en op z’n best gezegend met twee keer een modaal inkomen. Oftewel: zomaar een paar bevriende singles en stellen van mij die de afgelopen twee jaar, meestal tevergeefs, op zoek gingen naar hun eerste koopwoning in Rotterdam. Hun liefde voor de stad zit diep. Ze zijn hier geboren. Of kwamen in de stad wonen toen Rotterdam vooral de negatieve lijstjes aanvoerde en zijn inmiddels toe aan een ruimere woning vanwege samenwoonplannen of gezinsuitbreiding. Maar de liefde voor Rotterdam voelt tijdens de zoektocht niet langer wederzijds.


Ellen ten Damme: Rauwheid van Rotterdam vind ik mooi

Ellen ten Damme: Rauwheid van Rotterdam vind ik mooi

Ellen ten Damme eerder in haar show Cirque Stiletto 2. / Robert Vos | ANP

Foto van 'Metro'

20 AUG 2019

Zangeres Ellen ten Damme liet op de Parade een voorproefje van haar grote show Casablanca zien. Op 1 september zal ze tijdens het Oude Haven Zomerfestival nog meer nieuwsgierigheid wekken naar haar optreden in het theater. Niet alleen voor een groot publiek op het Gelderseplein, maar ook intiem op het dak van het Witte Huis.

Tekst: Helmut de Hoog

Al jaren staat Ellen ten Damme (51) garant voor uitverkochte zalen. Met haar voorstelling Paris-Berlin trok ze twee jaar langs de theaters. Na een flinke periode try-outen gaat op 12 november haar nieuwe show in première, Casablanca. Met die show staat ze begin december op de planken van het oude Luxor Theater. Deze keer reist ze met haar achtkoppige band The Magpie Orchestra richting het exotische Casablanca. Maar of ze de reis daarnaartoe door de snikhete woestijn weet te voltooien, is nog de vraag.


'Ik ben supertrots op mijn naaktkat!'

'Ik ben supertrots op mijn naaktkat!'

Foto: Jaap van Rijn.

Foto van 'Metro'

19 AUG 2019

"Sinds een paar jaar heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld, met dieren, bloemen en planten. Realistisch met een magische touch, een beetje sprookjesachtig en dromerig, soms misschien een beetje duister. Ik teken graag rare dieren, de niet zo knuffelbare."

Tekst: Suzanne Stam.

Aldus Nina Valkhoff (36 jaar), een Rotterdamse street artist (muralist), kunstenaar en illustrator. Ze tekent al sinds haar kindertijd. Ooit begon ze aan de illustratieopleiding van de Willem de Kooning Academie. Toen ze gevraagd werd om in opdracht een muurschildering te maken, verruilde ze de academie voor haar eigen toko. Al snel volgden er meer opdrachten. Nina neemt De Nieuwspeper naar plekken die voor haar belangrijk zijn.


Rotterdam met finale epicentrum van de roeiwereld

Foto: Merijn Soeters

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

In 2016 werd Rotterdam overspoeld door duizenden professionele roeiers, de ‘elite rowers’. Komend weekend zijn ze weer terug voor een paar spetterende dagen vol roeiwedstrijden. Het sportevenement op de Willem-Alexanderbaan heet World Cup III en is de finale van dit roei-jaar. Dit evenement biedt Nederlandse roeifans een grote kans om de wereldtop te zien, die zich klaarmaakt voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

Door: Matthijs Goes

Rotterdam is niet alleen groot in voetbal, hockey en tennis, ook bij het roeien telt de stad mee. Even buiten de gemeentegrenzen, bij de Rottemeren, ligt de Willem-Alexanderbaan, een ruim twee kilometer lange bak met water. Het is de modernste roeibaan ter wereld, met een instelbaar waterniveau, een aparte oproeibaan en een enorm botenhuis. Deze locatie is zo fraai dat de internationale roeibond bepaalde dat de Amsterdamse roeibaan niet goed genoeg meer is voor grote internationale toernooien in Nederland. Rotterdam neemt nu haar plaats in.


'Ik heb mijn opa gedwongen dit pak aan te doen'

The Ink Demon, Miss Reptiel, Taco Manga, Den Haag, Tilburg en Sprang-Capelle. / Ellen Mannens

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

Elk jaar komen AnimeConners samen in Nederland, dit jaar voor de tweede keer in Ahoy. Er kwamen zeker 8000 mensen op deze Anime-conventie af.

Door: Ellen Mannens

Twintig jaar geleden trok de eerste Nederlandse editie in de Rotterdamse Holiday Inn 208 bezoekers. Kortom, dit kostuumevenement is groot gegroeid. AnimeCon promoot de Japanse popcultuur en blijkt een magneet te zijn voor liefhebbers van anime, cosplay, games, manga en andere uitingen van deze hedendaagse Aziatische cultuur.


Rotterdam Unlimited is een groots straatfestival

23 tot en met 27 juli: Rotterdam Unlimited is groots

Rotterdam Unlimited is een groots straatfestival. Foto: Joni Israeli

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

Het is Europa’s grootste, meest uitbundige, gratis toegankelijke en veelkleurige straatfestival. Met van 23 tot en met 27 juli muzikale battles, parades, livemuziek, spoken word, dans en nog veel meer. De eclectische muziekscene, de beroemde creatieve kunstgemeenschap en de ruim 174 verschillende culturen zijn de geheime ingrediënten van de ongelooflijk levendige en spannende atmosfeer van Rotterdam, die een divers publiek ondergaat tijdens Rotterdam Unlimited.

Tekst: Helmut de Hoogh
Beeld: Joni Israeli

Vijf dagen lang is Rotterdam gehuld in tropische sferen. De veelheid aan culturen creëert de spannende en verrassende sfeer in de stad waar tijdens Rotterdam Unlimited tot wel 750.000 bezoekers uit binnen- en buitenland op afkomen. De stad barst uit zijn voegen door vele gratis toegankelijke concerten, dansdemo’s, parades, feesten en nog veel meer. Culturele diversiteit is daarbij het feestelijk middelpunt. Behalve voor nationale en wereldsterren staan de podia open voor het lokale talent. Door al de culturele vibes ontstaan er in Rotterdam te gekke nieuwe stijlen op het gebied van muziek, dans, rap, spoken word en streetart. Rotterdam Unlimited viert de diversiteit van de stad en brengt midden in het centrum de grootstedelijke, Rotterdamse kunst en cultuur van nu in beeld. De nieuwe generatie muziekfans komt aan bod met uitbundige live-elektronica, soca, hiphop, soul, r&b, drum & bass en jungle.


'Livemuziek kan een stad letterlijk veranderen'

'Livemuziek kan een stad letterlijk veranderen'

Foto: Jaap van Rijn.

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

Aan de Erasmus Universiteit zijn honderden wetenschappers dagelijks bezig met nadenken. Ze onderzoeken de kleine en grote vraagstukken van het leven. Welke vragen zijn dat eigenlijk? En – wat hebben we daar als gewone mens aan? Ga er even rustig voor zitten en denk eens mee met de onderzoeker. Deze aflevering: mediawetenschapper Arno van der Hoeven, die de rol van media en cultuur onderzoekt.

TEKST: NATALIE HANSSEN

Waarom ben je wetenschapper geworden?
Ik denk graag na over maatschappelijke onderwerpen. Dat kan goed in onderzoek. Daarnaast breng je het als wetenschapper ook weer naar buiten door er les over te geven. En door met studenten erover te praten leer ik weer van hen over de maatschappij.


"Must See legt een virtuele werkelijkheid over de echte heen"

'Must See legt virtuele werkelijkheid over de echte'

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

De belofte van de Must See-app: mensen die lekker door Rotterdam struinen, verborgen schatten laten zien. Zo’n app lijkt nuttig, want niet alleen bezoekers, maar ook Rotterdammers kijken daar vaak overheen. Maak kennis met Maikel Coomans en Felicia Stal, die deze geraffineerde stadsgids groot gaan maken.

“Must See legt een virtuele werkelijkheid over de echte heen”

Maikel Coomans en Felicia Stal zijn bij De Hef, en met reden. De Hef kennen we allemaal. Maar met hun app Must See krijg je ook originele verhalen over dit stuk gelast staal te lezen. De app biedt beelden van vroeger en je hoort en ziet zelfs de allerlaatste trein over het spoor rijden. En met de zogeheten augmented reality wordt de spoortunnel zichtbaar.

Na het afnemen van dit interview heb ik de app gedownload en gekeken of deze de beloften inlost. Ergens in de Westzeedijk zit een atoombunker. Must See biedt van de bunker een video, korte informatieve teksten en aardig wat interieurbeelden. En voor wie de smaak van dit soort ondergrondse architectuur te pakken heeft, tipt de app ook de atoomkelders onder het Postkantoor aan de Coolsingel en in de Thurledestraat in de Spaanse Polder. Must See vertelt daarnaast dat de bunker van de Westzeedijk te bezoeken is tijdens de Open Monumentendag. Wie deze mogelijkheid miste, kan contact opnemen met de Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog, zo weet de app. De knop voor het maken van een afspraak staat erbij. Kortom, over Must See is niet alleen zichtbaar goed nagedacht. De app maakt ook de belofte over verborgen schatten in ieder geval bij dit item waar. Geinig is de reactie van ene Henk. “Ik wist helemaal niet dat je de bunker kon bekijken met de app. Kijk wel uit dat als je daar loopt naast de Kunsthal (waar de bunker dus ligt), je niet in de hondenpoep gaat staan als je bezig bent met de augmented reality. Groet, Henk.’ Fijne tip, Henk, bedankt.


Zomerevent Zadkine-opleidingen: chillen in een tuin

Zomerevent Zadkine Startcollege

Foto's Zadkine

In samenwerking met Zadkine

1 JUL 2019

Chill rondlopen in een tuin, non-alcoholische cocktail in de hand en ondertussen een opleiding vinden die bij je past. Dat is op dinsdag 2 juli de bedoeling tijden het zomerevenement van het Zadkine Startcollege: 'Start met succes!'

Verschillende locaties

Het event is dinsdag bedoeld voor iedereen die in september met een opleiding op mbo niveau 1 wil beginnen, maar de juiste opleiding nog niet gevonden heeft. Het gaat om Zadkine op drie locaties: Capelle aan den IJssel, Rotterdam-Zuid en Spijkenisse. Docenten en studenten van deze locaties zijn op het zomerevent aanwezig om te vertellen over 'hun' opleiding.


Met Erasmus denken aan de keukentafel

Met Erasmus denken aan de keukentafel

/ Jan de Bas

Foto van 'Metro'

26 JUN 2019

Je verwacht het misschien niet in de stad van niet lullen maar poetsen, maar Rotterdam bouwde door de eeuwen heen een aardige denkersreputatie op. Jan de Bas (55 jaar), dichter, docent, historicus en filosoof, onderwijst Rotterdammers op een laagdrempelige manier over filosofie. Met zijn Filosofiegroep Rotterdam organiseert Jan cursussen, historische wandelingen en schrijf- en dichtworkshops. Voor Metro licht hij vier plekken uit met een voor hem speciale betekenis.

Van: Suzanne Stam

Jan trapt meteen lekker filosofisch af: „Het probleem van de tijd waar je zelf in leeft, is dat je die nu moeilijk op waarde kunt schatten voor de latere geschiedenis. Maar wat wel kenmerkend is voor deze tijd, is dat iedereen wel erg met zichzelf bezig is. Het ver-ikken en het materialisme maken een grote bloei door. Daardoor kun je vijandigheid ervaren. Zo zie je groepen die alleen oog hebben voor hun eigen perspectief en de deur naar het denken dichtgooien. De Rotterdamse filosofen die ik aanhaal, maakten het niet zo persoonlijk. Ze waren groot voorstander van vrijheid, van denken en in godsdienst. Hun boodschap was eigenlijk: stel je open voor andere standpunten zonder je eigen standpunt te verlaten."